5 viet, ktoré hovorte (nielen) deťom

Michaela Klamová | 28. február 2023
5 viet, ktoré hovorte (nielen) deťom

Už ste ich dnes použili?

1. „Ľúbim ťa.“

Tejto vety nikdy nie je dosť. Najmä vtedy, ak je vaše dieťa smutné alebo v niečom zlyhalo.

2. „Prepáč.“

Ani rodičia nie sú dokonalí. Keď to preženiete, kričíte alebo ste boli nespravodliví, priznajte si to a priznajte to aj pred svojimi deťmi. „Prepáč mi“ ich učí, že aj vy ste iba človek a pomáha im to byť empatickejšími.

3. „A čo si myslíš ty?“

Na ich milión „a prečo...“ sa ich miesto odpovede opýtajte, čo si ony myslia, prečo je to tak. Prečo sa musíte držať za ruky, keď prechádzate cez cestu, prečo treba ísť večer do postele, či prečo má slon dlhý chobot. Deti sa tak učia samy nachádzať riešenia a odpovede, byť samostatnejšie a získavajú tiež viac sebadôvery.

4. „Všimla som si...“

Deti dokážu rozlíšiť automatickú pochvalu od úprimnej. Miesto bežného „skvelé“ či „si šikovný“ skúste radšej „všimla som si, koľko času si venoval tejto kresbe“ alebo „všimla som si, že si si sám umyl ruky bez toho, aby som ti to pripomenula“. Tiež si môžete všimnúť absenciu nevhodného správania napríklad: „videla som, že si sestre nevzal hračku, aj keď si ju veľmi chcel“.

5. „5-minútová výstraha!“

Čas a prechody z jednej činnosti na druhú sú pre deti náročné. Dajte im jasne najavo, že ešte majú 5 minút/2 minúty/1 minútu, a potom sa idete venovať inej činnosti. Dávate im možnosť dokončiť čokoľvek dôležité majú rozrobené a mentálne sa pripraviť na to, čo príde. Časom si na upozornenia privyknú a odchody z ihriska domov budú oveľa pokojnejšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: