Záchvaty hnevu = forma komunikácie

PhDr. Andrea Baranovská PhD. | 1. máj 2022
Záchvaty hnevu = forma komunikácie

Spolu s rozvíjajúcou sa sebadôverou a nezávislosťou dieťaťa môžu rásť aj záchvaty zlosti, pretože neúspech v nejakej činnosti môže dieťa frustrovať, rovnako ako situácie, kedy nemôže robiť alebo dostať to, čo chce.

Záchvaty sú pre dieťa formou komunikácie. Ešte stále nevie vyjadriť všetky svoje myšlienky, jeho slovná zásoba je oproti dospeláckej veľmi chudobná. Výbuch a záchvat je jeho spôsob, ako sa naučiť zvládať negatívne emócie.

Čo nerobiť pri záchvate vzdoru
Prečítajte si tiež:

Čo nerobiť pri záchvate vzdoru

Nesnažte sa za každú cenu záchvatom hnevu vyhýbať či násilne ich potláčať

Dieťa si nimi vyžaduje vašu pozornosť a uisťuje sa, že je pre vás najdôležitejším človekom. 

Nemajte z výbuchov zlosti strach, ale postupne učte dieťa, že rozrušenie a ubezpečenie môže získať iným, vhodnejším spôsobom. Záchvaty väčšinou netrvajú dlho – ak práve vtedy nebojujete s dieťaťom – a nepremeníte jeho potrebu po vašej pozornosti a láske na konfrontáciu. Ubezpečte dieťa, že rozumiete jeho rozrušeniu a že to chápete.

Čo pomáha pri záchvatoch hnevu?

Niekedy pomáha odviesť ho do vedľajšej izby, posadiť sa tam, dieťa objať a čakať, kým záchvat prejde. Potom je dôležité vysvetliť, že toto nie je správna cesta. Niektoré záchvaty pomôžu prekonať nejaké rozptýlenia – ukázanie niečoho zaujímavého, pohladenie. Určite netreba dieťaťu ustúpiť, aby takýmto spôsobom získalo, čo chce, len preto, že ste na verejnom mieste a cítite tlak okolia. Dieťa by sa tým naučilo, že najlepšia cesta, ako získať čokoľvek, je krik, plač ap. 

Niektoré deti vykazujú v tomto období aj silné pripútanie sa k nejakému objektu ako napr. plyšák, deka. Takéto maznanie sa zvyšuje pohodlie dieťaťa a pomáha mu cítiť sa bezpečnejšie, najmä v stavoch po emocionálnom rozrušení, po záchvatoch. Je v poriadku, ak povzbudzujete svoje dieťa, aby sa takto upokojilo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: