Synechie: Moje dievčatko vyzerá dole inak

Redakcia | 10. máj 2024
Synechie: Moje dievčatko vyzerá dole inak

Synechia je pre mnohé mamičky neznámy pojem. Tento vážny problém však trápi nemalé množstvo dievčat.

Zatiaľ čo pri chlapčekoch sú rodičia upozornení na preťahovanie predkožky a taktiež na dostatočnú hygienu pohlavných orgánov, pri dievčatkách sa o intímnej hygiene toho veľa nenahovorí. A ak aj áno, informácie si často protirečia.

„V pôrodnici mi povedali, že mám dcérke umývať prirodzenie len zvonka a viac doň nezasahovať,“ spomína mamina dvojročnej Veroniky. „Pýtala som sa sestričky, či je normálne, že má Veronika medzi pyskami lepkavý maz. Odpoveď znela áno a vraj jej to nemám utierať, umývať ani nič,“ pokračuje tridsaťtriročná Lívia. „Keď mala dcérka asi rok a pol, všimla som si, že sa jej vytvorila na pohlaví akoby blanka.  Na odporúčanie pediatričky sme navštívili detskú gynekológiu.“ A práve tam počula Lívia po prvýkrát slovo synechia. „Bolo to v takom štádiu, že museli dcérku operovať v celkovej narkóze. Keby som počula o niečom takomto skôr, nikdy by som to nedopustila,“ dodáva. 

Synechia vulvae 

Synechia vulvae je zlepenie protiľahlých okrajov sliznice pošvového vchodu alebo pyskov ohanbia u malých dievčatiek. Ak sa protiľahlé okraje slizníc zlepia nečistotou alebo smegmou, môže dôjsť k zlepeniu alebo aj zrasteniu slizníc. Väčšinou postihuje dievčatká od jedného do približne piatich rokov.

Príčinou je absencia ženských hormónov (estrogénov). Kým sa dieťatko vyvíja v tele matky, kolujú mu v krvi aj jej hormóny. Niekoľko týždňov po narodení sa telo dievčatka hormonálne stabilizuje a netvorí estrogén. Koža na pyskoch je veľmi tenká a jemná a má tendenciu sa zlepovať. V záhyboch sa totiž vytvára maz nazývaný smegma. Býva v ryhe medzi malým a veľkým pyskom ohanbia. Smegma je biely až žltý maz, ktorý sa u dievčat tvorí v okolí pyskov (u chlapcov za predkožkou) a je živnou pôdou pre baktérie. Táto lepkavá hmota sa nedá zmyť vodou a detským mydlom. A práve v pôrodniciach často mamičky upozorňujú, aby tento maz nezmývali.

OMYL! Práve nedostatočná hygiena spôsobuje zlepenie pyskov, ktoré môže vyústiť až do zrastu. Zdravé dievčatká majú prirodzenie podobné dospelej žene, len v menšom vydaní. Ak sa vám zdá, že u vašej dcéry vyzerá niečo odlišne, konzultujte to s lekárom.

Synechie: Moje dievčatko vyzerá dole inak

Na vznik synechií sú náchylné dievčatká, ktoré:

  • sa pomočujú
  • po močení a stolici sa neutierajú, prípadne sa neutierajú správne
  • majú oslabenú imunitu
  • sú obéznejšie
  • trápia ich/prekonali infekcie močových ciest

Synechiu môžeme rozdeliť do troch štádií: 

  1. štádium – jemné zlepenie sa môže vytvoriť už za dva dni a treba ho urýchlene prerušiť. Pretrhnutie vykoná detský gynekológ.
  2. štádium – ak sa nezasiahne včas, je potrebné chirurgické rozdelenie v celkovej anestéze. Zrásť môžu malé pysky od zadočku či od klitorisu. Postupne sa zlepia a zrastú aj malé pysky s veľkými. Konkrétne toto zrastanie nespôsobuje problémy s cikaním, takže sa naň často nepríde, čo má za následok úplné splynutie pyskov.
  3. štádium – močová rúra a pošva sú úplne prekryté zrastom a nastávajú problémy s močením. Takto sa nabaľujú ďalšie ťažkosti, keďže zadržiavanie moču môže zapríčiniť zápal močových ciest. 

Ako spoznať synechiu

Mamičky si zvyknú pliesť synechiu s panenskou blanou, takže sa často stane, že tento problém prehliadnu. „Čo som to za matku, keď som si nevšimla, že má moje dieťa synechiu?“ – znie jeden z mnohých komentárov v internetových diskusiách. Bohužiaľ, o synechii sa veľmi málo hovorí, preto sa niet čo čudovať, ak ju odhalí až detský lekár pri preventívnej prehliadke. Existuje však niekoľko znakov, ktoré dokážu zrasty odhaliť.

  • identifikácia pohľadom – v zadnej časti pošvového vchodu vzniká najprv priesvitná blanka, ktorá zakrýva vchod do pošvy a následne aj močovú trubicu
  • močenie – postupne s rastom synechie dochádza k zmene toku prúdu moču, taktiež môžete badať, že vaše dievčatko preciká nočník
  • pri veľkom zraste musí dieťa vynaložiť veľké úsilie pri cikaní – moč môže zatekať aj do pošvy a tam spôsobovať svrbenie a pálenie

Musíme do nemocnice

V momente, keď lekár diagnostikuje synechiu, odošle malú pacientku k detskému gynekológovi. Ten určí liečbu. Ak sa podarí problém zachytiť ešte na začiatku, ambulantne zrast oddelí ľahkým ťahom. Dievčatko nepocíti výraznú bolesť, skôr len jemné štipnutie. Ak už prišlo k pevnejšiemu zrastu, vtedy sa pristúpi k chirurgickému zákroku v krátkej celkovej anestéze. Oddelením zrastov však starostlivosť o genitálie nekončí.

Rozrušovanie „natupo“ či pomocou elektrokautera býva pre dieťa traumatizujúce – dievčatká sa boja chodiť na malú, ale aj veľkú potrebu. Často odmietajú piť, aby sa vyhli pobytu na toalete. „Dcérka sa zo zákroku spamätávala niekoľko mesiacov. Keď pociťovala močenie, začala plakať a ani za svet nechcela ísť na nočník. Opakovala, že ju bolí pipinka,“ spomína Adriana. Aj napriek zdĺhavému hojeniu je jej dcérka už dnes v poriadku. „Lekárka mi povedala, že je veľká pravdepodobnosť, že sa synechia znova objaví. A poviem vám, že sa toho skutočne bojím. Nie je nič horšie ako pohľad na ubolené dieťatko, ktorému nedokážete nijako pomôcť,“ hovorí štyridsaťročná mamička. Svojej dcérke tak každý deň poctivo kontroluje prirodzenie a dbá na dostatočnú hygienu. 

Ako sa vyhnúť synechii: Umývať, olejčekovať, precvičovať

Neznalosť, nedostatočné alebo rozporuplné informácie – to je väčšinou príčinou synechie. Nejde totiž o to, žeby rodičia zanedbali u dievčatiek hygienu, ale dostali nesprávny návod. Zrejme aj kvôli tomu stúpa výskyt synechie u dievčatiek. Aby sme teda tomuto vážnemu problému predišli, je potrebné smegmu denne čistiť. POZOR, nikdy nie nasucho prstom alebo nedajbože nechtom. Mohlo by prísť k porušeniu alebo strhnutiu jemnej detskej kože a neskôr k zápalu a bolesti. 

  • Smegmu čistite denne, a to pomocou vatovej tyčinky namočenej v olejčeku, ktorý dostanete kúpiť v lekárni. Olej totiž maz rozpúšťa.
  • Pri kúpeli jemne od seba oddiaľte pysky ohanbia a očistite oblasť pošvového vchodu. Vyhnite sa radšej špongiám, ktoré môžu byť plné mikróbov.
  • Na oplachovanie po moči a stolici použite taktiež radšej vodu a mydlo. Po vlhčených utierkach siahnite vtedy, ak nemáte prístup k vode.
  • Intímne partie čistite vždy smerom spredu dozadu.
  • Dbajte na pravidelné a časté prebaľovanie.
  • Dievčatko nechávajte čo najviac rozbalené, aby koža dýchala a nemnožili sa baktérie.
  • Ak už je dieťa odplienkované, dbajte na čistotu spodnej bielizne. Ideálne je, ak nohavičky po opraní prežehlíte.
  • Taktiež sa majú pysky denne precvičovať. Palce položíme vedľa vchodu do pošvy a jemne s nimi kývame hore a dole, doprava a doľava, aby sa zabezpečilo ich prípadné uvoľnenie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: