Ako často prebaľovať bábätko

Marianna Stanková | 25. január 2024
Ako často prebaľovať bábätko

Ako často vymeniť plienku? Prebaliť pred dojčením alebo až po? Ako natesno plienku zatiahnuť?

Niektoré bábätká majú stolicu v každej plienke, iné nekakajú aj niekoľko dní. Jedno dieťatko sa vyprázdni pred dojčením, iné počas neho a ďalšie, až keď sa dosýta napapá. Toto si odsleduje každá mamička sama. Ak by sme to však mali zhrnúť, novorodenec by mal byť prebalený asi 10 – 12-krát denne.

Zásady pri prebaľovaní bábätka

  • Ak je dieťatko pokakané a zároveň hladné, je vhodné ho najskôr upokojiť a chvíľu dojčiť. Potom ho prebalíme a ďalej dojčíme.
  • Zadoček vždy utierame spredu dozadu, jedným ťahom od genitálií ku konečníku. Obzvlášť pri dievčatkách je dôležité dodržiavať tento postup. Zabránime tak zaneseniu baktérií do genitálií.
  • Zrejme vás potrápi aj to, ako pevne vlastne dieťatku utiahnuť plienku. Dbajte na to, aby pred pupok vošli dva vaše prsty. Príliš utiahnutá plienka tlačí bruško, príliš voľná zase spôsobí vytekanie stolice.
  • Pozor tiež na správnu veľkosť. Jednotlivé veľkosti plienok sú odstupňované od tej najmenšej, „newborn”, podľa hmotnosti a veku dieťaťa. Majte však na pamäti, že každá značka môže mať pri rovnako udaných kilogramoch úplne rozdielne rozmery. Preto je dobré vyskúšať niekoľko značiek, aby ste jasne určili tie, ktoré vám veľkostne vyhovujú.
  • Plienka by nemala bábätko nikde tlačiť. Najproblémovejšia je oblasť okolo stehien, kde môžu vznikať nepríjemné otlaky. Zapínanie na bokoch by malo sedieť na vyznačených značkách na plienke.
  • Pre novorodené bábätká sú vhodné plienky s výrezom v oblasti pupku. Vhodné je to najmä preto, že pupok je potrebné po narodení pravidelne ošetrovať a udržiavať v suchom prostredí, aby nedošlo k infekcii. Niektorí výrobcovia na to myslia a ponúkajú veľkosť newborn so zmieneným výrezom. Pri látkových plienkach zasa platí pravidlo, žeby mali vrchné nohavičky zakryť celú plienku. Po vykúkajúcej plienke by totiž mohla presakovať vlhkosť na oblečenie.
Kontroverzná rektálna rúrka
Prečítajte si tiež:

Kontroverzná rektálna rúrka

Ochrana pred zaparením

Zaparenia môžu vzniknúť rýchlo a objavia sa v oblasti pod plienkou. Ide o začervenanie malej či veľkej plochy na zadočku bábätka alebo kdekoľvek v miestach, kde sa plienka dotýka pokožky. Vyrážka môže u každého dieťaťa vyzerať inak. U jedného sú to suché vystúpené pupence, u ďalšieho vystúpené pupence naplnené tekutinou. Postihnutá oblasť môže byť na dotyk teplá, opuchnutá, ale tiež suchá a šupinatá. Väčšinou má zaparenie mierny priebeh a dá sa s ním vyrovnať pomocou bežnej starostlivosti o pokožku. Dôležité je nezaťažovať ju zbytočnými chemikáliami. Čistá voda a krém na prírodnej báze väčšinou dokážu zázrak. Skvelou voľbou je bio kozmetika.

Nemusíte natierať zadoček dieťatka len tak, preventívne – zasiahnite, až keď je problém. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: