Kontroverzná rektálna rúrka

Redakcia | 22. január 2024
Kontroverzná rektálna rúrka

Plačúce bábätko, ktoré trápi bolesť bruška je každého rodiča veľká výzva. Mnohí siahnu po pomôcke, ktorej používanie je kontroverzné.

Rektálna rúrka je bežne dostupná v lekárňach, pomáha dieťatku uvoľniť plyny a stolicu. Mala by sa však používať len v akútnych prípadoch! Pri pravidelnom používaní si bábätko na automatickú úľavu navykne a oddiali sa tým schopnosť uvoľniť vonkajší zvierač, jednoducho povedané, dieťatko sa nenaučí prirodzene kakať. Takto mu skôr ublížime, ako pomôžeme.  

Kolika dojčiat
Prečítajte si tiež:

Kolika dojčiat

Kontroverzná rektálna rúrka, používajte ju (ak vôbec) len výnimočne

Rektálna rúrka je gumená hadička, ktorú dostanete kúpiť v lekárni. Zavádza sa do konečníka bábätka. Rektálna rúrka je kontroverznou pomôckou – mnohí odborníci skôr neodporúčajú jej používanie. V každom prípade by mala prísť na rad až potom, ako ste neúspešne vyskúšali všetky iné spôsoby úľavy od bolesti bruška. Pri jej zavádzaní buďte veľmi opatrní, aby ste bábätku neublížili. Koniec rúrky, ktorú zavádzate do konečníka, treba namastiť, čím sa znižuje riziko poranenia.

Vyhnite sa rektálne rúrke (ak je to možné)

Pediatrička MUDr. Katarína Legrand ju určite neodporúča.

"Ak sú u dieťatka nejaké bábätkovské bruškové boľačky, najprv sa snažíme zistiť, či nie je problém v stravovacom režime, skúšame rôzne kvapky, cvičenia, manipuláciu. U nedojčených detí zmenu umelého mlieka. Ak samozrejme nič nepomáha, dieťa sa pučí, červenie, vidíme, že tlačí, ale nejde mu vykakať sa, príp. je evidentne nafúknuté bruško, možno použiť vo výnimočnom prípade rektálnu rúrku. Bábätku sa určite uľaví, častokrát odíde veľké množstvo stolice. Avšak určite to nie je to niečo, čo by sa malo používať na dennej báze. Čiže snaha je, riešiť problém, ktorý spôsobuje ťažkosti s nafukovaním, či odchodom stolice - ak je to, čo len trošku možné." 

Kontroverzná rektálna rúrka

Používanie rektálnej rúrky dobre zvážte, aby ste dieťatku nespôsobili vážnejšie problémy s dlhodobejšími následkami. Určite sa o jej použití poraďte so svojou pediatričkou. Hľadajte spôsoby, ako uľaviť brušku zmenou režimu, masážou, pritúlením... 

Vedeli ste, že?

Ak sa ataky plaču objavujú pravidelne, denne (alebo aspoň 3-krát do týždňa), predovšetkým v podvečerných hodinách (najčastejšie medzi 17. – 21. hodinou), môžeme hovoriť o kolike. Kedysi sa za jedinú príčinu koliky považovali bolesti bruška, teda zatiaľ nie úplne dobre fungujúci tráviaci systém bábätka. Dnes však odborníci hovoria, že príčiny koliky sú rôzne, napríklad, že tento plač je dôsledkom nevyvinutého nervového systému a hlavne spánkových rytmov.

Kolika vrcholí tesne predtým, než sa vyvinie dlhší nočný spánok a končí sa v čase, keď sa naplno vyvinú aj pravidelné denné spánkové rytmy. Po 3 – 4 mesiacoch veku vďaka vývoju nervovej i tráviacej sústavy bábätka kolikové ťažkosti ustúpia. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: