Náladovosť mamičiek môže ovplyvniť detskú koliku

Redakcia | 23. máj 2019
Náladovosť mamičiek môže ovplyvniť detskú koliku

Obdobie kolík je pre detičky veľmi náročné. Príčiny ich vzniku však stále nie sú celkom známe. Najnovšia štúdia ale hovorí o tom, že príčinou koliky môže byť aj smutná mama a nie príliš usporiadané vzťahy v rodine.

Ku kolike môže prispieť nadmerná tvorba plynu v črievkach, nezrelosť nervového systému či neznášanlivosť laktózy. No netreba zabúdať ani na fakt, že mama je s dieťatkom prepojená. 

Môže za koliky nepohoda matky?

Môže sa zdať, že také malé deti nemôžu vnímať okolie, ale opak je pravdou. Výskumníci z Pennsylvánskej štátnej univerzity na čele s Kristen Kjerulffovou, profesorkou verejného zdravotníctva, prišli na zaujímavé zistenie – novorodenci matiek, ktoré uvádzali, že ich vzťahy nie sú príliš šťastné, mali deti s vyšším výskytom kolík, než tomu bolo u detí, ktorých matky žili v šťastných vzťahoch. 

Výskum sledoval viac ako 3 000 žien vo veku 18 až 35 rokov, ktoré v dotazníku odpovedali na otázku, akú majú podporu vo svojom partnerovi i v rodine. Vedci zistili, že čím žena dostávala od partnera väčšiu podporu, a to aj v podobe pomoci so starostlivosťou o dieťatko, tým bol u dieťatka výskyt koliky nižší. Matky, ktoré v dotazníku uviedli, že nemajú dostatočnú podporu, sa častejšie stretli s tým, že ich deti postihla kolika. Výskum preukázal, že podpora okolia je pre mamičku veľmi dôležitá, ovplyvňuje jej celkový psychický stav, čo v konečnom dôsledku pôsobí aj na dieťa. 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: