Čo môže pomôcť pri bolesti bruška?

Redakcia | 5. august 2022
Bolesti bruška

Jednou z najčastejších príčin dojčenskej koliky sú bolesti bruška. Okrem toho mnohé bábätká z času na čas trpia väčšími či menšími bolesťami bruška, a pritom to nemusí byť kolika.

 U malého bábätka je však bolesť bruška vždy nepríjemná. Môže nariekať vysokým plačlivým tónom, až vyslovene kričať, krúti končatinami a snaží sa ich striedavo krčiť a vystierať. Najčastejšou príčinou bolesti brucha dojčiat býva nezrelosť tráviacej sústavy, čo má za následok meteorizmus (zvýšená plynatosť v zažívacom trakte, ktorá spôsobuje tlakom na črevnú stenu kolikové bolesti bruška).

Jednou z príčin brušnej koliky môže byť aerofagia, keď deti pri prehĺtaní mlieka prehltnú aj väčšie množstvo vzduchu, čím dochádza k nafúknutiu tráviaceho traktu a k vzniku bolesti. Narušenú rovnováhu medzi príjmom a výdajom plynov dosiahneme tým, že dieťatku robíme počas pitia prestávky na odgrgnutie.

Dojčené vs. nedojčené deti

Dojčené dieťa si reguluje príjem potravy a jeho množstvo samo. U umelo živených detí príjem nadmerného množstva mlieka zaťaží tráviaci systém, čo môže spôsobiť bolesti bruška, čiže u umelo živených dojčiat dochádza ku kolikám pri nadmernom podávaní cukrov a prekrmovaní. Aby sme sa vyvarovali nadmerného prehltávania vzduchu pri pití, robíme na cumľoch čo najmenšie dierky a mlieko pri príprave čo najmenej pretrepávame, aby sa nespenilo.

Dnes sú na trhu dostupné aj antikolikové cumlíky, ktoré znižujú množstvo prehĺtaného vzduchu. Bolesti bruška u dojčiat často spôsobuje aj alergia na bielkoviny kravského mlieka a gastroezofageálny reflux (GER), keď dojča po pití grcká, a to najmä u detí v prvých mesiacoch života.  

Čo môže pomôcť pri bolesti bruška?

Ak máte pocit, že vaše bábätko trápi boľavé bruško – napr. ak plače, priťahuje nôžky k brušku, má ho tvrdé, rôzne sa krúti alebo vzpiera a pod., môžete vyskúšať rozličné spôsoby, ako mu pomôcť:

  • Masírujte mu bruško
    V oblasti pupka krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek. K masáži môžete použiť aj špeciálne prípravky proti bolesti bruška, ktoré dostanete v lekárni.
  • Pocvičte nožičkami
    Po masáži je dobré skúsiť jemne pocvičiť nožičkami dieťatka tak, že kolienka pritláčate na bruško, čím sa často dosiahne uvoľnenie vetrov.
  • Položte bábätko na bruško
    Na chvíľu – prospieva to k zmierneniu problémov, alebo vyskúšajte obľúbenú polohu mnohých bábätiek – bruškom na predlaktí, teda, keď si rodič položí bábo na svoje predlaktie bruškom dolu.
  • Nechajte ho po jedení odgrgnúť
    Niektoré deti potrebujú počas pitia viacero prestávok, nestačí im odgrgnúť si na záver jedenia. Kým si v horizontálnej polohe dieťa odgrgne, môžeme mu súčasne masírovať jemne bruško.
  • Dajte mu teplý obklad
    Na bruško môžete priložiť teplý obklad – napr. nahriatu plienku, prípadne termofor (pozor, aby nebol horúci).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: