Radí detská urologička: Starostlivosť o predkožku chlapcov - preťahovať alebo nie?

Marianna Stanková | 19. júl 2024
Radí detská urologička: Starostlivosť o predkožku chlapcov - preťahovať alebo nie?

Táto otázka máta nejednu mamičku chlapčeka. Názory pediatrov, ako aj mamičiek sa v tomto dosť líšia a častokrát je veľmi ťažké nájsť si cestu v spleti toľkých informácií.

Odborník MAMA a ja: MUDr. Jana Bašnáková, Detská urologička z polikliniky celostnej medicíny Medante.

Radí detská urologička: Starostlivosť o predkožku chlapcov - preťahovať alebo nie?

Starostlivosť o predkožku chlapcov

Niektorí pediatri radia preťahovať predkožku pomaličky od narodenia, iní tvrdia, že do roka dieťaťa s ňou netreba nič robiť. Kedy je teda ten správny čas začať?

„Svojim detským pacientom resp. ich rodičom odporúčam preťahovať predkožku v druhej polovici dojčenského obdobia, t.j. od cca 6 mesiacov života chlapcov, keď je už bábätko trošku väčšie a lepšie sa s ním manipuluje ako s novorodencom. Odporúčam predkožku preťahovať a začať s tým v tomto období, pretože dieťatko si na to zvykne od útleho veku, naučíte ho tým, že jemné napínanie a nenásilné preťahovanie predkožky a umývanie genitálu je prirodzenou súčasťou každodennej večernej hygieny,“ vysvetľuje detská urologička MUDr. Jana Bašnáková.

Nie je totiž výnimočnou situáciou, že do ambulancie prichádzajú nespolupracujúce deti, u ktorých je vyšetrenie nemožné. Neboli totiž zvyknuté, že je normálne, keď sa penis umýva a predkožka sa sťahuje. A práve tento fakt býva častým kameňom úrazu, z ktorého pramenia zápaly predkožky (balanopostitídy), fimózy, ale aj neodhalené vrodené vývojové chyby, ako napríklad rázštep močovej trubice (hypospádia).

Celostná medicína
Prečítajte si tiež:

Celostná medicína

Ako začať s preťahovaním predkožky

S preťahovaním predkožky je potrebné začať postupne, zaradením do rutiny večernej hygieny. Po kontakte s vodou je predkožka pružnejšia a je menšie riziko vzniku trhliniek pri manipulácii s predkožkou. Preťahovanie predkožky nie je nevyhnutné realizovať priamo vo vode počas sprchy či kúpeľa, pretože najmä pri menších deťoch, môže byť takáto manipulácia nepraktická.

„Dôležité je, aby pri manipulácii bola predkožka po kontakte s vodou, takže je úplne v poriadku pokiaľ rodičia dieťatko z vane či sprchového kúta vyberú, osušia a šetrne predkožku  ponapínajú jemným ťahom predkožky zo špičky žaluďa smerom ku koreňu penisu,“ hovorí detská urologička. Takýmto postupným cvičením sa predkožka bude uvoľňovať a fimóza (zúženie predkožky), ktorá je inak u každého bábätka prirodzená (hovoríme, že je fyziologická) bude ustupovať. „S obľubou deťom hovorievam, že tak ako si umývajú večer pred spaním zúbky, je potrebné si každý večer umyť aj „pipíka“. Postačí na to čistá voda, eventuálne maximálne detské mydlo, ktorým umývame novorodencov, prípadne repík. Sprchové gély, či prípravky na intímnu hygienu sa odporúčajú,“ tvrdí MUDr. Jana Bašnáková.

Radí detská urologička: Starostlivosť o predkožku chlapcov - preťahovať alebo nie?

Násilné sťahovanie predkožky NIE 

Násilné sťahovanie predkožky bolo bežným postupom pri náleze fimózy. Podľa slov lekárky sa tak deje, žiaľ, aj dnes, i keď nie v takej miere ako kedysi. Nie je to však riešením najmä u menších chlapcov v predškolskom veku. Prečo? Pretože je to pre nich nepríjemný zážitok, po ktorom odmietajú nielen ďalšie urologické, ale aj iné lekárske vyšetrenia a neraz aj samotnú hygienu.

„Po násilnom strhnutí predkožky sa tá opäť prilepí, nebodaj zapáli, vzniknú trhlinky a nález bude horší ako pred zákrokom, navyše domov odídete s dieťaťom, ktoré si už nenechá na genitál ani siahnuť. Nič sa tým nevyrieši, ba dovolím si povedať, že takýto postup je kontraproduktívny a dieťa sa len zbytočne traumatizuje a má nepríjemný zážitok na celý život. Neraz sa totiž stáva, že za mnou prichádzajú rodičia, kde si práve oteckovia niečím podobným prešli v detskom veku a hovoria, že si to pamätajú dodnes a ich prosbou je, aby ich dieťa bolo takého niečoho ušetrené,“ vysvetľuje detská urologička.

Mikrotrhlinky môžu vzniknúť aj pri šetrnom zaobchádzaní s predkožkou. V takom prípade treba na chvíľu počkať, kým sa trhlinky nezahoja, s preťahovaním predkožky prestať, lokálne ju ošetrovať repíkovým odvarom vychladeným na izbovú teplotu, a keď sa nález upraví, opäť jemnučko začať so sťahovaním. Ak si nie ste istí, neváhajte dať dieťa vyšetriť špecialistovi.

5 dôležitých otázok a odpovedí o chlapčenskej predkožke

Kedy začína oddeľovanie predkožky od žaluďa?

Oddeľovanie predkožky od žaluďa prebieha počas celého procesu dozrievania a deje sa to hromadením smegmy (mazu, ktorý je viditeľný vo forme “bielych hrudiek“ presvitajúcich spod predkožky), ktorá sa v predkožkovom vaku vytvára a oddeľovaniu vnútorného listu predkožky od povrchu žaluďa. 

Kedy by sa mala dať predkožka bez problémov stiahnuť za žaluď? Ak sa tak nestane, aké sú riešenia? 

Stiahnuť by sa mala dať najneskôr po ukončení dozrievania v 3. - 4. roku života. Pokiaľ v tomto období je predkožka fimotická a nie je prítomné jazvovité tkanivo, začíname lokálnou liečbou kortikoidnou masťou, ktorá pomáha uvoľniť predkožku. Ak sa tak nestane a k uvoľneniu predkožky nedôjde, je indikovaná obriezka. Pokiaľ po tomto období nie je predkožka úzka, len je prilepená – konglutinovaná a dieťa nemá žiadne ťažkosti v zmysle ťažkostí s močením, či opakovaných zápalov predkožky,  je možné vyčkať s operačným zákrokom - odlepením predkožky, do jej spontánneho uvoľnenia v školskom veku. V opačnom prípade realizujeme dekonglutináciu a prerušenie krátkej uzdičky, ktorá je vo veľkej miere zodpovedná za prilepenú predkožku. Oba zákroky sa deťom robia v celkovej anestézii.

Aké problémy môžu nastať, ak sa predkožka nepretiahne?

Problémom môžu byť opakované zápaly predkožky, či infekcie močových ciest, prípadne diskomfort pri erekcii.

Fimóza: Problémy s predkožkou
Prečítajte si tiež:

Fimóza: Problémy s predkožkou

Existujú na trhu bylinky, krémy, kortikoidné mastičky, ktoré by mali pomôcť pri preťahovaní. Je vhodné dávať na intímne miesta kortikoidy? 

Áno, skutočne to môže pomôcť. Kortikoidov v masti na predkožku sa netreba báť, pôsobia len v mieste aplikácie. Ako prevenciu ich však nedávame.

V Amerike je obrezaných viac ako 85 % mužov. Ako je to na Slovensku? Má obriezka nejaké výhody? 

Áno, v Amerike je to percento oveľa vyššie ako u nás, tam sú obrezávaní chlapci už v novorodeneckom veku a je to štandardom ešte počas hospitalizácie po narodení. Na Slovensku je obrezaných detí čoraz viac. Náboženské a etnické dôvody začínajú mať čoraz väčší vplyv, no zdravotná indikácia prispieva najviac do počtu obrezaných detí (deti s diabetom, s infektami močových ciest, po prekonaní opakovaných zápalov predkožky či s nálezom jazvovitých predkožiek). Veľkou výhodou obriezky je možnosť jednoduchej hygieny genitálu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: