Dvojčatá a strašiak menom NOČNÍK

Mgr. Petra Hladká | 2. máj 2022
Dvojičky  a nočník

Diskusné fóra na internete sú plné zaručených rád, ako naučiť dieťa na nočník za pár dní. Avšak, na vaše dieťa akoby zázrakom nezaberali žiadne čarovné recepty... Ako na to? Nemajte strach, isté je, že aj váš drobec sa jedného dňa vyberie na záchod celkom sám. A platí to aj vtedy, ak máte dvojičky...

Naučiť dieťa na nočník môže byť poriadna fuška. Každé je iné a žiadna rada v tomto smere nie je zaručená, no existuje pár tipov, ktoré by naozaj mohli zabrať. Dokonca, aj pri dvojčatách existujú rozdiely. A aj keď jeden zo súrodencov zvládne byť bez plienky po celý deň, jeho brat či sestra si na tento okamih môže počkať aj niekoľko týždňov. Čoho sa teda držať pri „odplienkovaní“ dvojčiat či viacerčiat? 

1. Vyčkajte na správny čas

Nie je jedno, kedy začnete dieťatko zbavovať plienok. A teraz nemáme na mysli občasné posadenie drobcov na nočník, ale skutočné odúčanie od „pampersiek“ počas dňa a neskôr aj v noci. Dôležité nie je ani ročné obdobie, aj keď v lete je to podstatne jednoduchšie. Najpodstatnejšia je mentálna zrelosť na tento akt. Za čias našich mám platil úzus „po roku bez plienky“. Bolo by zaujímavé zistiť, koľkým mamám sa naozaj podarilo úspešne zbaviť dieťa plienky v takomto veku. Na to, aby to naozaj zvládlo, musí dozrieť. Lepšie povedané – dozrieť musia nervové zakončenia v oblasti močového mechúra a konečníka, čo v žiadnom prípade nedokážeme ovplyvniť. Dovtedy môžeme každé vyprázdnenie považovať za náhodu. Samozrejme, vnímavá matka vie vypozorovať, kedy sa jej ratolesť „chystá na akciu“.

Ak rýchlo zareaguje a dieťa stihne zobliecť, nočník prázdny nezostane. S uvedomeným vyprázdňovaním to však nemá nič spoločné. A vôbec, pri dvojčatách či trojčatách môže byť snaha o zachytenie vhodného okamihu poriadne vyčerpávajúca pre matku, aj deti.

  • Potrebu cikania a kakania si dieťa začína uvedomovať okolo 18. – 24. mesiaca. Niektoré deti, dokonca, neskôr. Až vtedy však odborníci odporúčajú začať s nácvikom na nočník.
  • Dievčatá sú v tomto smere vnímavejšie a svoj močový mechúr dokážu ovládať skôr. V zásade je to však individuálne.
  • Cikanie a kakanie sú dve odlišné veci a deti sa ich len výnimočne naučia ovládať súbežne. Aj keď kakanie mnoho detí ovláda skôr, môže sa stať, že práve na túto činnosť si bude dieťatko pýtať plienku aj po „odplienkovaní“.
  • Ak sa plienok zbavíte, stále to neznamená, že ste za vodou – nehoda sa malým objaviteľom môže občas pritrafiť. Zvlášť vtedy, ak sú zabratí do hry, alebo sa veľmi smejú či plačú.
Každá matka cíti, či je jej dieťa na veľký krok zbavenia sa plienky pripravené. Nie je zlyhaním, ak cúvnete a drobcovi, ktorý nespolupracuje, plienku vrátite. Skúsiť to môžete opäť o pár týždňov. 

Osobná skúsenosť: Super rozhodnutie – leto na chate... 

„Moje dvojičky som skúsila odplienkovať, keď mali 18 mesiacov. Neúspešne. Dôležité je – začať hneď po prebudení. Ale ráno som musela do školy vychystať ešte dve staršie deti, tak som pri nich nemohla sedieť, pokiaľ sa „vypišali“ do nočníka.

Keď som sa  jednej venovala, druhá sa z nočníka dvihla a cupitala po byte. Pokiaľ som ju dolapila, už si cvrkla... Nuž a kým som ju chytala a utierala galibu, tak to isté medzitým urobila druhá, a to už staršie deti kričali: „Mamiii, raňajky..., mamiii, desiata... mami, potrebujem do školy...“ A poobede to bolo podobne: „Mami, už treba ísť na tréning, mamiii, potrebujem pomôcť s úlohami...“ To bolo na jar. Nechali sme to, teda, až na leto, na prázdniny, na chatu. Super rozhodnutie. Drobci pobehovali bez nohavičiek, na nohách mali gumené šľapky. Do týždňa už iba jedna prišla povedať, že cikala. Tak sme jej dali nohavičky a opäť ukázali, ako cikať do nočníčka. Po týždni sa už sama pýtala a neboli žiadne nehody,“ opisuje svoj postup mama Stanka.

Ako je to v rodine s trojičkami? Dá sa to!

Každé dieťa je iné a platí to aj pri trojičkách. A to, že sa narodili v jeden deň, neznamená, že v jeden deň sa naučia aj na nočník. Mama Petra si z odplienkovania ťažkú hlavu nerobila. Aj keď jej trojičky mali prvé zoznámenia sa s nočníkom za sebou a často ju prenasledovali na toaletu, stále nechápali, čo od nich vlastne chce. Udržať na nočníku tri takmer dvojročné deti býva umenie, a tak to, jednoducho, nesilila. A išla na to postupne. Najprv plienku zobrala jednému z nich. Vysvetlila mu, čo od neho chce, a tiež to, že plienočku už nedostane. Namiesto nej mu dala tréningové nohavičky. O dva týždne nasledoval prvého priebojníka druhý súrodenec a o ďalšie dva týždne to zvládol aj tretí. 

Ako na odplienkovanie?

  • Keď sa rozhodnete dieťa odplienkovať (vo veku, kedy je už na to pripravené), zoberte ho so sebou na toaletu a vysvetlite mu, čo robíte. Pomôže, ak nočník postavíte k veľkému záchodu a dieťa opakuje to, čo robíte vy (vrátane umývania rúk).
  • Dieťaťu zoberte plienku a vysvetlite mu, že už mu ju nevrátite, lebo je už veľké a bude nosiť nohavičky/slipy ako vy. Plienku mu dávajte len počas spánku.
  • Usádzajte dieťa na nočník niekoľkokrát počas dňa, obzvlášť po zobudení.
  • Nočník so sebou noste aj na prechádzky, či na výlety (žiadna plienka ako poistka!). Cikať „do trávičky“ sa dieťa naučí neskôr, najskôr by malo zvládnuť nočník. Noste so sebou náhradné oblečenie. Áno, je to otravné, no dlho to nepotrvá.
  • Pri prvom neúspechu necúvnite. Je normálne, že prvé dni budete zapínať práčku každý deň. „Nehôd“ však bude postupne ubúdať.
  • S nočným odplienkovaním je to jednoduchšie – obyčajne k nemu drobec dospeje sám. Nočnú plienku mu zoberte, keď sa dieťa zobudí aspoň dva týždne suché. 
Vedeli ste, že...? 

Výskumami realizovanými Americkou pediatrickou akadémiou sa zistilo, že deti, ktoré začnú s nácvikom v 18 mesiacoch, nemusia dosiahnuť úplnú čistotu (cez deň i v noci), ani vo veku štyroch rokov, zatiaľ čo deti, ktoré začnú po dvoch rokoch veku, dosahujú do veku troch rokov kompletnú čistotu.

2. Vysvetľujte a chváľte

Či už učíte na nočník jedno, dve či tri deti, vždy im vysvetlite, čo od nich očakávate. Kým na dievčatká zaberá vysvetľovanie a citlivý prístup plný emócií, chlapci majú radšej priame  a jednoduché príkazy – „cikaj“, „sadni si“... Na obe pohlavia však zaberajú rôzne rozprávky, a príbehy, ktorými ich motivujete k požadovanému cieľu. 

Osobná skúsenosť: Princezné plienky nenosia...

„Naše kofoly mali niečo cez dva roky, keď im mozog vyslal signál, že princezné plienky nenosia. Oficiálne zoznámenie sa s „Pánom nočníkom“ sme už mali za sebou. Občas sme si na ňom potrónili pri čítaní krátkej rozprávky. Keď nastal ten veľký bezplienkový deň, vonku bola treskúca zima. Na ich plastový „trón“ som ich posádzala často, aj každú polhodinu. Postupne som čas predlžovala, v závislosti od prijatých tekutín. Takto to fungovalo cez deň a aj vonku. A asi mesiac po úspešnom (nehoda sa občas stala) dennom odplienkovaní, ich čakala životná zmena aj v noci. Rešpektovala som ich rozhodnutie. PRINCEZNÉ PREDSA PLIENKY NENOSIA, ani v noci,“ s úsmevom spomína mama dvojičiek Zuzana.

Kto by nemal rád pochvaly a uznanie. A je jedno či máme dva roky, alebo dávno po tridsiatke. Slová chvály dokážu divy. Svojich úspešných objaviteľov veľkého sveta preto nezabudnite vychváliť do neba bez ohľadu na to, či nočníkové dielo dokonali do konca. Niekedy je dôležité aj to, že na ňom dokázali obsedieť aspoň pár minút. Pozor si dávajte na spôsob, akým svoje ratolesti chválite. Radšej im nehovorte vety typu: „si dobrý chlapec, lebo si sedel na nočníku“. Ak tam nesedia, nie sú predsa zlí... Používajte odôvodnenie „si veľmi šikovná, že sa ti do nočníka podarilo vycikať“. Deti musia chápať, za čo ich chválite. A úspech sa určite dostaví.

dvojičky a nočník

Tip MAMA a ja: Aký nočník vybrať? 

Veľkou motiváciou je, ak si dieťa nočník samo vyberie. Má byť pohodlný, dieťa sa na ňom musí cítiť bezpečne, nesmie sa ľahko prevrátiť a dobre sa čistiť. Farebné motívy sú veľkým lákadlom, preto vždy trvajte na tom, aby pri kúpe tohto dôležitého kúska výbavy mohlo vaše dieťa asistovať.

Osobná skúsenosť: Pozitívny príklad priťahuje

„Naše dievčatá na nočníkoch nevedeli obsedieť, tak sme ich nenútili. Na oslave druhých narodenín videli kamarátkinu dcérku vycikať sa do nočníka. Všetci sme ju pochválili, zatlieskali. Aj ony chceli zažiť taký úspech, tak si sadli na nočníky, jedna cikla, druhá kakla, vychválili sme ich a obe povedali, že už „plenku nechcú“. Tak sme im ju už nedali,“ opisuje mama Janka.

3. Čomu sa vyhnúť pri učení na nočník

Odúčanie od plienky je pre dieťa veľkou životnou zmenou. Niet sa čomu čudovať, veď ho sprevádzala od narodenia a vy mu ju teraz chcete vziať. Aby sa odúčanie nestalo pre dieťa traumou, je potrebné k celej veci pristupovať citlivo a uvážlivo. 

S odúčaním nezačínajte, keď je dieťa choré  a keď vás v najbližších dňoch čaká výrazná zmena, návšteva či výlet. Hlavne v prvých dňoch bez plienky potrebujete mať na dieťa čas a súkromie. Dieťa musí pochopiť, čo od neho chcete a vy potrebujete čas na utieranie jeho nehôd.  

Nič nie je horšie, ak plienku dáte dieťaťu počas výletu „ako poistku“. Bude totiž zmätené. A to môže vaše snaženie o „odplienkovanie“ riadne predĺžiť.  

Nikdy na dieťa za nehodu nekričte a nikdy ho za mláčku na dlážke fyzicky netrestajte. Uvedomte si, že na vedomé vyprázdňovanie ešte nemusí byť zrelé, a preto nemôže chápať, za čo ho trestáte.

Nad obsahom nočníka sa netvárte znechutene. Vaša ratolesť by to mohla pochopiť tak, že urobila niečo nesprávne. A to predsa nie je pravda. Veľmi demotivujúco pôsobí aj tlak zo strany rodičov. Reči, ako „pohni si, ponáhľame sa“ dieťaťu určite nepomôžu.

Neporovnávajte – každé dieťa je na nočník pripravené v inom čase. Ani my, dospelí, nemáme radi, ak nás niekto porovnáva so šikovnejším kolegom a poukazuje na naše nedostatky, tak to nerobme ani vlastným deťom.

Pri viacerčatách môžeme naraziť na viacero prekážok, ktoré pri jednom dieťati netreba riešiť. Pravdepodobne budete potrebovať viac nočníkov (podľa počtu detí) a s tými sa s vami do panelákového záchoda asi nezmestia. Vyčleňte im preto na nočníčky iné miesto, kam budú mať kedykoľvek prístup. 

Rovno na záchod?

V prípade, ak by ste svoje ratolesti chceli učiť rovno na veľký záchod, treba si premyslieť, či je to dobrý nápad. Môžete totiž naraziť na problém „nedostatku toaliet“. Len málo drobcov je natoľko ústretových, aby na záchod pustili najprv svojho súrodenca, zatiaľ čo by sami stáli, prekračujúc z nohy na nohu, v kúte.  Tak, ako všade, aj tu platí, že podrobným plánovaním predídete zbytočným stresovým situáciám. 

4. Ak sa odúčanie od plienky nedarí

Nie, odúčanie od plienky možno nebude prechádzka ružovou záhradou a možno sa to nepodarí na prvýkrát. Problémov, ktoré môžu nastať, je hneď niekoľko. Najčastejší je ten, že dieťa nočník intenzívne ignoruje. Riešením môže byť jednoducho čas. Dieťatko sa vám možno snaží dať najavo, že ešte nie je pripravené. Čo na tom, že už malo dva roky a všetci jeho kamaráti sú bez plienok.

Ak sa vám čakať nechce a za jeho neúspechmi vidíte niečo iné, vyskúšajte mu ponúknuť svet dospelákov v podobe veľkého záchoda so schodíkmi a WC adaptérom či nadstavcom. Možno zaberie práve to. Hrajúce nočníky, ktoré majú deti motivovať k čo najrýchlejšiemu vyprázdneniu, sa už dnes neodporúčajú.

Dôležité vedieť:

  • Ani po zbavení sa plienky, ešte nemusíte byť za vodou. Aj „odplienkované“ dieťatko sa môže k pocikávaniu vrátiť. Príčin môže byť viacero: môže ísť o infekciu močových ciest, no za častým pomočovaním môže byť aj malá kapacita močového mechúra, ktorá je vrodená.
  • Opätovným „pocikávaním“ môže dieťa reagovať na narodenie mladšieho súrodenca, a tak budete mať doma načas opäť dvoch „plienkačov“. Nebojte sa, prejde ho to rýchlo, vlastne hneď, ako príjme, že sa stal veľkým bratom či sestrou.
  • V najhoršom prípade môže pomočovanie signalizovať, že dieťa prekonalo nejakú traumu alebo silný emočný zážitok. Niekedy je ťažké zistiť, čo ho spôsobilo – môže to byť nástup do škôlky, konflikty v rodine, rozvod... Jedno je isté, obmedzenie pitia pred spánkom v tomto prípade problém nevyrieši, pretože jeho pointa je inde. 

Je to tak, každé dieťa je iné a nech zvolíte akúkoľvek osvedčenú odplienkovaciu metódu, vždy sa riaďte predovšetkým vlastnými pocitmi. Len vy poznáte svoje dieťatko najlepšie a ak mu načúvate (aj svojej rodičovskej intuícii), jeho telíčko vám samo napovie, kedy je na veľký krok pripravené. Každé necitlivé urýchľovanie tohto procesu vyvoláva stres a na dieťa môže pôsobiť demotivujúco. A hoci dnes po svojom drobcovi umývate už desiatu „nehodu“, myslite na to, že do školy s plienkou určite nepôjde. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: