Leto je ideálnym obdobím na ODPLIENKOVANIE

Martina Pašková | 14. júl 2023
Leto je ideálnym obdobím na ODPLIENKOVANIE

Pre vás i pre vášho drobca. A to najmä preto, lebo je vonku teplo.

Deti sú oblečené oveľa menej a vy ich môžete dať vycikať v podstate kdekoľvek. A práve to môže byť pre ne obrovská motivácia. Chlapci budú chcieť ocikávať všetky stromy, dievčatá zas kamienky. Bude to zábava.

Dobré rady pre mamičky: Ako odplienkovať dieťa?

  • Výhodou môže byť pobyt v parku alebo v záhrade. Sledujte dieťa a pri najmenších náznakoch ho odveďte do trávičky vycikať. Toto môže byť prvý krok. Doma mu potom vysvetlíte, že v parku sa ciká do trávičky a doma do WC alebo do nočníka. Dieťa si postupne začne uvedomovať tento rozdiel. Pochopí, že musí prerušiť činnosť, ktorou je práve zaujaté a ísť sa vycikať inde, ako na mieste, kde sa hrá.
  • Pre každý prípad majte najmä v začiatkoch vždy po ruke balíček so suchým oblečením, aby ste ho mohli (ak mu „ujde) okamžite vymeniť. Navyše, v lete to až toľko neprekáža ako v zime. Stačí prezliecť jednu vrstvu a skúšať znova.  A to, že ho môžete dať vycikať takmer kdekoľvek vonku a nebude mu zima, je v prospech celého procesu.
  • V lete môžete vyskúšať i alternatívu, že dieťa jednoducho nebudete sledovať a necháte ho bez plienky. Pociká sa, ale bude mu nepríjemné zostať v mokrých nohavičkách či s ocikanými nohami. Nebude dlho trvať a zistí, že toto nie je komfort, ktorý malo s plienkou. Kúpte svojmu drobcovi novú spodnú bielizeň. Rozprávkový motív na malých nohavičkách si nebude chcieť pocikať žiadna slečna. 
  • Odúčanie od plienok je o tom, že vaše dieťa si začne uvedomovať svoje potreby a pochopí celý proces tohto hygienického návyku. Ale i o vašej trpezlivosti. V dosahovaní tohto cieľa hrá rodič dôležitú úlohu. Pravidelnosť, dôslednosť a pevné nervy sú základom úspechu.

Odúčanie od plienky chce svoj čas

  1. Ideálny čas na plnohodnotné používanie nočníka je v období od 18 do 24 mesiacov veku dieťatka.
  2. Dieťa musí samo pochopiť svoje potreby, inak nemá nácvik zmysel.
  3. V dosahovaní cieľa hrá rodič dôležitú úlohu. Pravidelnosť, dôslednosť a pevné nervy sú základom úspechu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: