Nočníková odysea: Pripravení zbaviť sa plienok?

Redakcia | 13. november 2019
Nočníková odysea: Pripravení zbaviť sa plienok?

Svokra ma deptá neustálymi otázkami typu: „Ty ešte Matúška nedávaš na nočník?!“ Má skoro rok a pol! To Tibor v jeho veku už chodil do jasličiek a bol bez plienok... Minule sa navyše na jej stranu pridala aj moja kamarátka, ktorej princezná vraj bez problémov trónila na nočníku už ako ročná!

Takže ich záver – ja som neschopná a malý lenivý... Neviem, čo robiť. Možno to tak je... veď ani neviem, ako začať a mám pocit, že nemám ani relevantné argumenty, ktoré by ich odzbrojili. Poradíte mi?

Toľko list Miriam z Prešova, ktorá však nie je zďaleka jedinou mamičkou, ktorá rieši so svojím okolím nekončiace otázky, prečo ešte svoje dieťa neposádza na nočník. Navyše sa obáva, že nebude vedieť ako ani kedy s nácvikom na nočník začať. Na to všetko sa, nielen jej, pokúsime zodpovedať v nasledujúcich riadkoch. 

Kedy na nočník ?
Prečítajte si tiež:

Kedy na nočník ?

Správne načasovanie operácie nočník

Generácia našich rodičov a prarodičov považovala za vhodné začať s nácvikom vo veku okolo prvého roka života. Pravdaže, neexistuje žiadna magická hranica, po dosiahnutí ktorej bude nácvik používania nočníka jednoduchý pre vás i pre dieťa, no väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že priemerné dieťa je schopné začať s učením niekedy v období od 18 mesiacov až 2,5 roka.

Samozrejme, ešte dôležitejším kritériom než vek je individualita dieťaťa – jeho vyspelosť, chápanie, ochota spolupracovať. Dieťa by malo vykazovať isté známky pripravenosti. Začať s nácvikom priskoro by mohlo byť v konečnom dôsledku kontraproduktívne – obidvaja by ste pociťovali frustráciu a proces učenia by sa mohol predĺžiť pokojne i na niekoľkonásobok času, ktorý by vám zabralo povedzme o štyri mesiace neskôr.

Skôr ako začnete učiť vaše dieťa chodiť na nočník, malo by chápať, čo od neho chcete. Malé dieťa sa ťažko vzdáva svojich plienok, hlavne jednorazových, ktoré sa dnes bežne používajú. Nepociťuje totiž odpor k výlučkom svojho tela tak, ako to chápu dospelí. Dokonca ich považuje za svoje dielo a je nešťastné, ak vidí, ako mizne bez stopy po spláchnutí v záchode. Na to, aby pochopilo, čo sa od neho očakáva, potrebuje vašu láskyplnú a trpezlivú pomoc.

Výskumy realizované Americkou pediatrickou akadémiou preukázali, že deti, ktoré začnú s nácvikom pred 18. mesiacom, nemusia dosiahnuť úplnú čistotu (cez deň i v noci) ani vo veku štyroch rokov, zatiaľ čo deti, ktoré začnú po dvoch rokoch veku, dosahujú do veku troch rokov kompletnú čistotu.

Ako zistiť, že je už dieťa pripravené?

Primeraný vek, ako sme už spomínali, je okolo 2,5 roka.  Niektoré deti môžu byť pripravené na učenie skôr, iné však až okolo štyroch rokov. Priemerné dieťa môže zaznamenať čiastočné úspechy skôr ako v odporúčanom veku, ale úplnú čistotu zvyčajne nedosiahne  pred dovŕšením 2,5 roka.

V dobe, keď začínate  nácvikom chodenia na nočník, by malo vaše dieťa vedieť zovrieť svaly zvierača (stačí i na kratší čas) a následne ich vedieť vedome uvoľniť. Tomu sa hovorí kontrola vyprázdňovania. Nie je to taký úplne jednoduchý proces, ako by sme si mysleli, ale našťastie, deti sa rady učia nové veci, ktoré ich približujú k svetu dospelých.

zbaviť sa plienok

Dieťa by taktiež malo zvládnuť:

  • Samo sa vyzliecť, prípadne i obliecť.
  • Nemalo by byť v období, keď všetko odmieta.
  • Dokáže chvíľu ticho sedieť, keď sa s ním rozprávate alebo mu čítate.
  • „suché obdobie“ niekedy aj 3 až 4 hodiny, t. j. počas tejto doby zostane plienka suchá. Znamená to, že má dostatočnú kapacitu močového mechúra a zvierače sú dostatočne vyvinuté, aby udržali moč a stolicu.
  • Zostane suché počas popoludňajšieho spánku.
  • Mokrá plienka mu prekáža a dožaduje sa jej výmeny.
  • Chce byť samostatné.
  • Dokáže pochopiť jednoduché príkazy a samo o niečo požiadať.
  • Jeho slovník obsahuje jednoduché slová, ktorými vie upozorniť na svoju potrebu.
  • Snaží sa napodobňovať dospelých, hlavne hygienické návyky, chodí s vami na záchod, do kúpeľne.
  • Svojimi otázkami ukazuje záujem o nočník alebo toaletu.

Poďme na to!

Skôr, než začnete, pouvažujte, či vaše dieťa spĺňa väčšinu predpokladov na to, aby bolo úspešné. Rozmyslite si, kedy začnete, hlavne prvé dni by ste sa mali dieťaťu viac venovať, preto by ste začiatok mali stanoviť na dobu, keď budete mať čas. Vyhnete sa tak zbytočným stresom a napätiu.

Rozhodnite sa, či budete používať nočník, alebo začnete nácvik priamo na záchode s detskou doskou. Ak voľba padla na nočník, vyberte ho spolu s dieťaťom. Vezmite ho do obchodu, nechajte ho vybrať si z viacerých typov, vzorov a farieb. Možno si ho rado i vyskúša. Takto bude nočník od začiatku pokladať za „svoju“ vec a bude naň patrične pyšné. So svojím plánom oboznámte rodinu a tých, ktorí s dieťaťom prichádzajú do častého kontaktu, a poproste ich, aby vám pomohli, resp. vás v učení podporili.

Keď už dieťa nočník ako taký akceptovalo, môžete prejsť k ďalšiemu kroku – správnemu používaniu. Najprv si rozmyslite, či chcete použiť tréningové plienkové nohavičky alebo začnete hneď naostro – iba s obyčajnými bavlnenými nohavičkami.

Výhodou tréningových nohavičiek je, že si ich dieťa dokáže vyzliecť a navliecť bez vašej pomoci (na rozdiel od plienky) a ak sa mu stane nehoda, nič sa nedeje. Na druhej strane, niektorí rodičia zisťujú, že dieťa nevidí rozdiel medzi plienkou a tréningovými nohavičkami, ktoré tiež dobre absorbujú vlhko.

Je tu ešte jeden kompromis – niektorí rodičia sa rozhodnú v začiatkoch nácviku prejsť od jednorazových papierových plienok k bavlneným, v ktorých dieťa lepšie pocíti vlhkosť. A keďže je mu to nepríjemné, možno bude o učenie prejavovať väčší záujem.

Aby ste uchránili oblečenie, môžete plienku poistiť špeciálnymi igelitovými nohavičkami. V súvislosti s ďalším oblečením sa musí dať ľahko vyzliecť a obliecť (napr. tepláčiky sú vhodnejšie než overaly či nohavice na gombíky alebo zips), pretože dieťa sa práve učí rozoznávať pocit potreby a v začiatkoch nácviku to často končí divokým behom na poslednú chvíľu.

Leto je ideálne na odlienkovanie

V niektorých rodinách v tomto období na oblečenie úplne zabudnú a dieťa je počas dňa úplne nahé (ideálne v peknom počasí v záhradke). Okrem toho, že si ušetria ustavičné prezliekanie a pranie, je tu ďalší dôležitý fakt – pre niektoré deti je ľahšie zistiť, že potrebujú ísť na nočník vtedy, ak nemajú na sebe šaty.

Ak máte pocit, že to je aj prípad vašej ratolesti – ale nechcete alebo nemôžete ju nechať bez oblečenia – oblečte jej aspoň ľahké šaty alebo čo najmenej vrstiev.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: