Čo robiť, keď má dieťa horúčku: Správne meranie teploty a znižovanie horúčky. Na čo si dať pozor pri zábaloch?

Bc. Katarína Kučerová, MUDr. Renáta Ružková | 13. november 2023
Čo robiť, keď má dieťa horúčku

Ak má dieťa zvýšenú teplotu, prvým krokom je určenie príčiny. Tou najčastejšie býva akútne prebiehajúca infekcia. Dieťa má pocit chladu, objaví sa zimnica a triaška. Telo sa snaží rôznymi spôsobmi zahriať a začne „kúriť“.

Horúčka sama osebe nie je choroba, ale najčastejší príznak, ktorý môže sprevádzať celý rad rôznych ochorení, zvyčajne infekčných. V prvom rade si treba uvedomiť, že má svoj dôležitý význam – je to prirodzená obrana, ktorá pomáha organizmu v boji proti infekcii.

Pokiaľ horúčka nie je extrémne vysoká a netrvá dlho, nepredstavuje pre dieťa vážne ohrozenie. Hoci väčšina akútnych horúčkovitých stavov nie je nebezpečná, je aj tak potrebné situáciu nepodceňovať a dieťa nepretržite sledovať. Pri teplote nad 41°C hrozí zlyhanie niektorých dôležitých životných funkcií a poškodenie telesných tkanív, napríklad nervových buniek.

  • Normálna teplota: 36,5  – 37,3 °C
  • Zvýšená teplota: 37,5 – 38,5 °C
  • Horúčka: nad 38,5 – 39,5 °C
  • Vysoká horúčka: nad 40 °C
  • Hyperpyrexia: nad 41 °C 

Aká je normálna telesná teplota

Normálna telesná teplota je veľmi individuálna a tiež plne závislá od denného času a ročného obdobia. Ľudský organizmus je najchladnejší okolo polnoci alebo skoro ráno a najvyššie hodnoty nameriame v neskorých popoludňajších hodinách. V sparných letných mesiacoch nameriame vyššiu teplotu aj u zdravých detí.

Ak má dieťa zvýšenú teplotu, prvým krokom je určenie príčiny. Tou najčastejšie býva akútne prebiehajúca infekcia, ktorá väčšinou postihuje dýchacie ústrojenstvo, ale aj močové cesty, obličky, zažívacie ústrojenstvo či centrálny nervový systém. V okamihu, keď dôjde k prieniku vírusov alebo baktérií do detského organizmu, začne sa telo brániť. Dieťa má pocit chladu, objaví sa zimnica a triaška. Telo sa snaží rôznymi spôsobmi zahriať a začne „kúriť“.

Ako naučiť dieťa fúkať nos?
Prečítajte si tiež:

Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Ako meriame teplotu?

U dojčiat najčastejšie volíme rektálny spôsob merania, teda v konečníku. Na trhu je dostatočné množstvo vhodných digitálnych teplomerov, niektoré majú mäkkú koncovku pre meranie teploty v konečníku u veľmi malých dojčiat. Je potrebné si uvedomiť, že v konečníku je teplota vyššia ako na povrchu tela, preto je vždy nutné od nameranej teploty odčítať cca 0,5 °C. Toto pravidlo však neplatí u novorodencov a dojčiat do 1 mesiaca veku. Nameraná teplota v zadočku sa v tejto vekovej skupine nijako nekoriguje a aj zvýšená teplota alebo pomerne nízka horúčka môže u takto malých detí upozorniť na vážne ochorenie či začínajúci septický stav.

Deťom, ktoré už spolupracujú, môžeme merať teplotu v podpazuší. Dieťa si posaďte na kolená, zdvihnite mu ruku a koniec teplomera zasuňte do podpazušnej jamky. Ruku dieťaťa položte na hrudník a pridržte.

Čo robiť, keď má dieťa horúčku

Aký teplomer použiť na meranie teploty?

Klasické sklenené teplomery dostaneme kúpiť aj dnes, no namiesto nebezpečnej ortuti fungujú vďaka liehu. Po použití je potrebné ich striasť, no meranie s nimi je spoľahlivé a presné. Digitálne teplomery sú tiež presné a väčšinou rýchlejšie než liehové, no musíte myslieť na baterky. Najrýchlejšie sú bezdotykové teplomery, ktorými môžete napríklad merať aj teplotu kúpeľa či jedla, no sú aj najmenej presné, najmä pri nesprávnom použití. Poznáme ešte prúžkové teplomery, ktoré sa prikladajú na čelo, no ich meranie je skôr orientačné. 

Pri meraní teploty sa vždy riaďte pokynmi výrobcu daného teplomera – v návode na použitie zistíte, ako ním správne merať teplotu, prípadne koľko stupňov pri meraní odpočítať. Po každom použití by ste mali teplomer vydezinfikovať, najmä ak ho používa viacero ľudí. Malé deti pri meraní teploty nikdy nenechávajte bez dozoru, najmä v prípade, ak používate sklenený teplomer. 

Ako znížiť teplotu?

Všeobecné pravidlo znie: teplotu znižujeme, až keď vystúpi nad 38,5 °C. Dovtedy by sa nemalo razantne zasahovať. Telo vie, čo robí. Toto pravidlo však neplatí u najmladších dojčiat a malých detí do 3 rokov, u ktorých je vysoké riziko vzniku kŕčov. U väčších detí pri teplote do 38 °C stačí pokojový režim, vhodné tekutiny a sledovanie stavu. Pri tejto teplote sa výrazne obmedzuje rast a množenie vírusov aj baktérií. Pri teplote nad 39,5 °C stráca väčšina vírusov a baktérií schopnosť rozmnožovať sa a hynie. V prípade, že horúčku zrazíme príliš násilne a skoro, utlmíme tým obrannú reakciu organizmu a zároveň sťažíme boj s patogénmi, čím predĺžime ochorenie.

V zásade platí, že by sme mali pomocou liekov – antipyretík znižovať až pretrvávajúcu horúčku (t. j. teplotu vyššiu ako 38,5 °C). Na zníženie teploty je vhodné použiť paracetamol alebo ibuprofén, ktoré dostať v lekárni pod rôznymi obchodnými názvami a to vo forme sirupu alebo čapíkov. Pri zavedení čapíka do konečníka je nutné obe polovice zadočku chvíľu podržať pri sebe, aby dieťa čapík nevytlačilo a liek sa mohol začať vstrebávať a účinkovať.

Pamätajte, že je veľmi dôležité presne dodržiavať dávkovanie odporúčané lekárom či lekárnikom, a tiež sa riadiť pokynmi v príbalovom letáku. Na začiatku liečby používajte vždy len jeden liek, teda jednu účinnú látku. Iba ak sa po podaní niekoľkých liečebných dávok počas dňa nedarí horúčku jedným liekom znížiť aspoň o 1 °C, môžete po porade s lekárom v dostatočnom časovom odstupe lieky na horúčku prechodne kombinovať.

Dieťa by malo lieky zapiť dostatočným množstvom tekutiny, najlepšie vodou alebo bylinným čajom. Teplota by mala začať klesať asi 45 minút po podaní lieku. Súčasne s podaním antipyretika môžete na zníženie teploty vyskúšať zábaly, utieranie špongiou namočenou vo vlažnej vode či sprchovanie.

POZOR!

Pamätajte, že na zníženie teploty sa nesmie dieťaťu najmenej do 15 rokov podávať kyselina acetylosalicylová. Existuje podozrenie, že užívanie týchto antipyretík môže viesť k vzniku Reyovho syndrómu (t. j. nebezpečnému ochoreniu pečene).

Ako na zábal pri horúčke?

Zábaly majú svoje pravidlá, ktoré odporúčame dodržiavať:

  • Dieťa balíme do mokrej, dobre vyžmýkanej osušky či látkovej plienky.
  • Balíme trup, končatiny necháme voľné.
  • Nikdy dieťa nebaľte do žiadneho igelitu. Riziko zaparenia, zvýšenie horúčky a zhoršenie stavu dieťaťa po nesprávne vykonanom zábale je vysoké!
  • Zábal necháme pôsobiť cca 5 – 8 minút.
  • Môžeme dieťaťu prikryť nohy, ale nikdy neprekrývame zábal ani nebalíme dieťa do periny.
  • Po uplynutí doby určenej na zábal dieťa z osušky vybalíme a vysušíme. Môžete ho nechať chvíľu nahé, alebo prikryť ľahkou prikrývkou, napríklad suchou plachtou.
  • Premeriame telesnú teplotu. Pokiaľ neklesne, je možné zábal po cca 30 minútach opakovať.
  • Nezabudnite, že zábal je možné aplikovať len v prípade, že je dieťa teplé celé, vrátane nôh aj rúk. V prípade, že má dieťa končatiny studené alebo jeho koža má mramorový vzhľad, zábal neaplikujeme! Stav by sa, naopak, mohol zhoršiť, mohlo by dôjsť k tzv. teplotnému šoku.
  • Niektoré deti preferujú skôr sprchovanie. Do sprchy môžete dať malú stoličku alebo plastové vedro, na ktoré si môžu sadnúť. Deti sprchujte iba vlažnou (30 – 35 °C), nikdy nie studenou vodou. 

Zhrnutie - čo robiť pri horúčke 

  1. Dieťa s horúčkou sledujte! Je horúčka bez príčiny alebo má dieťa aj ďalšie príznaky? Je unavené, ospalé, apatické? Je mu zima, má triašku, či dokonca blúzni? Zhoršuje sa celkový stav či zlepšuje?
  2. Dieťa s horúčkou potrebuje dostatok tekutín. Vhodná je voda bez bublín, vlažné bylinné čaje či  riedené ovocné šťavy.
  3. Dieťa s horúčkou potrebuje diétny režim. Vyhnite sa ťažkým jedlám a sladkostiam. Nenúťte dieťa jesť keď nechce, na začiatok stačí zabezpečiť dobrý príjem tekutín.
  4. Podľa možnosti zabezpečte ticho a pokoj, vypnite hlasné rádio či televízor.
  5. Krátko ale často vetrajte, neprekurujte miestnosť, kde dieťa odpočíva, a zvlhčujte v nej vzduch.
  6. Dieťa s horúčkou neprehrievajte! Naozaj nie je nutné baliť dieťa do teplej prikrývky. Stačí ľahká deka alebo môže zostať úplne odkryté, ale tak, aby mu nebola zima. Znížte aj počet vrstiev oblečenia.

Kedy vyhľadať lekára?

  • Dieťa je mladšie ako tri mesiace
  • Dieťa malo už v minulosti febrilné kŕče
  • Stav dieťaťa sa významne zhoršil
  • Dieťa má horúčku dlhšie ako 24 hodín a príčina nie je zrejmáň
  • Horúčka ustúpila na 24 hodín a opäť sa objavila
  • Dieťa má horúčku dlhšie ako tri dni

Kedy volať 155?

  • Horúčka je vyššia ako 40 °C a nie je možné ju bežnými prostriedkami znížiť (niekedy stačí 39 °C, záleží na celkovom stave).
  • U dieťaťa sa náhle prejavili febrilné kŕče.
  • Stav dieťaťa sa zrazu významne zhoršil (začalo byť apatické, spavé, zvracia atď.).
Febrilné kŕče
Prečítajte si tiež:

Febrilné kŕče

Febrilné kŕče a horúčka

Štatistiky udávajú, že asi 4 % detí prekoná počas života aspoň jedenkrát febrilné kŕče. Tieto stavy môžu u malých detí vzniknúť pri vysokých horúčkach okolo 39 °C a viac. Ide o dramatickú udalosť, pri ktorej dieťa na niekoľko okamihov stuhne, má nekontrolované zášklby končatín, a môže dokonca upadnúť do bezvedomia. Kŕče po chvíli odznejú, dieťa sa preberie a je unavené a ospalé.

Aj keď kŕče pôsobia veľmi dramaticky, ide väčšinou o jednoduché, nekomplikované a krátkodobé stavy. Napriek tomu neváhajte s privolaním lekárskej pomoci, najmä ak má dieťa kŕče pri horúčke po prvýkrát. V prvom rade zaistite jeho bezpečnosť a až potom volajte lekára. Nikdy dieťa neukladajte na posteľ či sedačku, kde hrozí riziko pádu, ale ideálne na podložku na zem. Položte dieťa na bok, sledujte ho a snažte sa znížiť teplotu, najlepšie chladivými zábalmi. Dieťa, ktoré prekonalo záchvat horúčkovitých kŕčov, musí bezpodmienečne vyšetriť lekár. Ten posúdi, či sú potrebné aj ďalšie vyšetrenia, prípadne odporučí konzultáciu s neurológom. Vo väčšine prípadov ale dieťa z febrilných kŕčov „vyrastie“ bez akýchkoľvek následkov.

Keď dieťaťu vystúpi teplota, neprepadajte panike

Dnešní rodičia patria ku generácii, ktorá sa učila horúčku, a dokonca aj zvýšenú teplotu okamžite znižovať. Je dôležité naučiť sa horúčku správne vnímať – je zmysluplnou reakciou organizmu na problém, či už je to choroba alebo obyčajný rast zubov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: