Čarovná jeseň: HRY, ktoré budú deti milovať!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 18. september 2017
jeseň, hry, deti, rodina

Deti milujú zmenu ročných období. Neberú ich ako sprievodné javy svojho života, ale prežívajú zmeny v prírode spolu s ňou. V každom ročnom období majú iný druh zážitkov.

Aj keď si to neuvedomujeme, meníme všetci tak trochu náš život, vždy keď sa striedajú ročné obdobia. U detí to možno pozorovať dosť zjavne. Kým v lete venujú takmer všetku svoju pozornosť aktivitám vonku, stávajú sa na jeseň pokojnejšími, prejavujú viac záujmu o čítanie kníh, maľovanie či iné majstrovanie. Aj hračky v detskej izbe bývajú nanovo objavené. Ale trávenie celých jesenných dní vo vnútri by deti začalo veľmi rýchlo nudiť.

Prečítajte si: Dojčenské recepty: JESENNÉ variácie

Jeseň má pre ne svoje zvláštne čaro. Keď sa môžu hrať vonku s blatom, behať po kalužiach, zbierať gaštany alebo si púšťať šarkana, majú o zábavu postarané.

Pokúsime sa vám načrtnúť zopár tipov na hry a zábavu pre ročné obdobie jeseň.

Mohlo by vás zaujať: Krásna po lete aj celú jeseň

Máčať sa v blate, hrabať a kopať - najmenším deťom to úplne stačí

Smútite za letom? Za peknými slnečnými dňami na kúpaliskách a teplých večeroch na terase? Dospelí sa vedia len ťažko rozlúčiť s letom a melancholicky prijímajú, keď sa ochladí a prichádza jeseň. Deti sa učia rýchlo a ak my budeme pokladať jeseň za deprimujúcu, nepríjemnú a pochmúrnu, rýchlo sa to na ne prenesie. Pozrite sa na to takto: Teraz prichádza nasledujúce pekné ročné obdobie, a dokonca aj vtedy, keď prší – a vaše deti budú jeseň milovať!

Spomínate si ešte na to, aké to bolo nádherné? Obrovským skokom vhupnúť do najbližšej kaluže a nechať vodu vyšplechnúť do všetkých strán? Alebo si robiť pomocou palice cestičku v blate? A aká to bola zábava, keď sme mohli šelestiť v kope lístia alebo sa po ňom kotúľať z kopca v lese!

Už úplne malé deti milujú hru s blatom, hrabanie a kopanie. A my by sme im to mali vždy, ak sa to len trochu dá, umožniť. Aj vtedy, ak musí ísť po takejto akcií celý mundúr hneď do práčky. Lebo deti sa takto učia „pochopiť“ svet.

jeseň, gaštany, lístie, rodina, deti, blato

Deti spoznávajú svet rukami

Na začiatku deti spoznávajú svoje okolie menej pomocou kníh a reči, ale najmä pohybom a zmyslovými skúsenosťami. A to podporuje nielen ich telesný vývin, ale posilňujú sa tým aj duševné a sociálne schopnosti.

Mohlo by vás zaujímať: TOTO dovolím svojim deťom: ODSÚDITE ma?

Prečo je ale práve babranie sa v bahne také dôležité? Koža je náš najväčší zmyslový orgán a k tomu aj prvý, ktorý je v detskom vývine plne funkčný. Takto pomáha taktilný (hmatový) systém detskému mozgu dávať do vzťahu a organizovať všetky ostatné zmyslové podnety.

Zmyslové vnímanie je teda kľúčom k mysleniu. Z tohto dôvodu zriaďuje čoraz viac materských škôl špeciálne dielne, kde si môžu naši najmenší veľa vecí prakticky vyskúšať. To nemá nič spoločné s antiautoritatívnou výchovou, ale je to výborné podporovanie kognitívnych schopností. Či už blato, zemina alebo íl – s týmito materiálmi môžu deti cítiť formu a meniť ju, vyskúšať si ich vlastnú silu, zisťovať svoje telesné hranice a testovať rôzne vlastnosti.

Prechádzka lesom ako škola života

Aj prechádzka v lese alebo popoludnie strávené v záhrade je pre dvojročné dieťa dobrou školou pre život. Najmä vtedy, ak môže skúmať toto zaujímavé prostredie (lístie, kôru stromov, palice, blato) samostatne a svojím vlastným tempom.

Pre dospelých je to – buďme úprimní – niekedy poriadna nuda. Predstavte si však nasledujúcu situáciu: Vonku mrholí. Vaše dieťa kvočí pred kalužou a paličkou sa v nej rýpe do všetkých strán, kým vy by ste sa najradšej vrátili do kaviarničky (podľa možností s čistým dieťaťom), ktorú ste objavili na okraji lesa a vypili si tam šálku horúcej čokolády. A tak netrpezlivo voláte dieťa: No poď už konečne!“

Neprehliadnite: 10 tipov, ako s deťmi príjemne stráviť babie leto

Ale keď si ujasníme, čo sa v takýchto situáciách odohráva v hlavičkách našich detí, padne nám o niečo ľahšie byť trpezlivým. Najlepším „krmivom“ pre mozog nie sú totiž výklady rodičov. Dieťa si nerozvíja predstavu o lístí len tým, že mu rozprávame, že ide o oválne zelené tvary, ktoré visia na stromoch. Oveľa lepšie je, ak má dieťa možnosť hmatom a zrakom samo objaviť, čo je list a aký zvuk dokáže vydávať chôdza po suchom opadanom lístí.

jeseň, gaštany, lístie, rodina, deti, blato

Podporujme samostatné bádanie

Ak deti bádajú samy, automaticky si pritom usporadúvajú a zatrieďujú už naučené veci. Získavajú skúseností, ktoré majú niečo spoločné už so získanými poznatkami, ale obsahujú aj kúsok neznámeho. Preto ak budete chcieť nabudúce zakričať „Poď už“, najskôr sa pozrite, čo dieťa práve ohmatáva a skúma.

Ak deti kráčajú po suchom lístí, skáču po kalužiach, hrabú sa v blate alebo skúmajú v rukách odlomenú kôru stromov, vytvárajú sa krok za krokom komplikované nervové spojenia v rôznych oblastiach mozgu. Tieto vzruchy prichádzajúce zo zmyslových orgánov sa využívajú na budovanie stabilných a stále komplexnejších nervových prepojení.

Je teda ťažké uveriť, čo všetko sa deje pri tom, keď sa deti hrajú v kaluži. Vedierko, lopatka a škatuľka, do ktorej si možno niečo zobrať domov, sú výborným výstrojom pre malých bádateľov.

Ako to chutí?

Pre deti do 20. mesiaca života je charakteristická tzv. orálna fáza – znamená to, že deti sa učia poznávať svet najmä tým, že všetko dávajú do úst. Ústa majú viac nervových zakončení na milimeter štvorcový ako každá iná časť tela.

Všetko dosiahnuteľné dieťa skúma jazykom a prvými zúbkami. Toto je čas, kedy na dieťa neustále kričíme: „Nie, to je beee!“ Je absolútne prirodzené, že by deti nemali dávať do úst žiadne fekálie ani odpadky. Ale ak ide o piesok, zeminu alebo listy zo stromov, názory mnohých rodičov sa rozchádzajú.

Čo vlastne hovorí proti tomu, aby deti otestovali, ako tieto veci chutia? Po jednorazovom skúšaní je zvedavosť malých detí väčšinou uspokojená. Príliš veľká hygiena nie je dobrá, lebo imunitný systém sa musí vedieť vyrovnať aj s vírusmi z okolia, hovoria detskí lekári. Výrok „Špina prečisťuje žalúdok“ síce nie je pravdivý, ale keď sa tam dostane trochu piesku, nie je to nič tragické. Inak sa žalúdok správa, ak má do činenia s pieskom znečisteným mačacím trusom alebo jedovatými časťami rastlín.

Prečítajte si: 11 tipov, ako sa nezblázniť, ak majú deti spoločnú izbu

Ale tým, že rodičia vedia, že deti dávajú všetko do úst, môžu proti týmto nebezpečenstvám vo vlastnom dome alebo záhrade predchádzať. Napríklad tým, že nenechávajú len tak pohodené cigaretové ohorky a ani v dome, ani v záhrade nepestujú jedovaté rastliny.

Nevtieravá pozornosť je žiaduca

Práve najmenšie deti potrebujú pri svojich objaviteľských túrach nielen takých rodičov, ktorí sa postarajú o ich telesnú bezpečnosť, ale takých, ktorí im poskytnú sociálnu istotu a bezpečie. Ide o nevtieravú pozornosť rodičov a starých rodičov. Lebo vnímanie je obzvlášť pre bábätká a malé deti špičkovým výkonom.

V ich malých hlavičkách sa musia najskôr založiť vzory a štruktúry, aby mohli spracovať všetky dojmy, ktoré získavajú. A pri tomto akte potrebujú pocit istoty. „Ocko a mamička sú tu a nevyhrešia ma, ani keď sa občas zašpiním.“ A najneskôr v tomto bode by nám malo byť jasné – pre malých človiečikov je babranie sa v blate ozajstným zážitkom.

Záhrada - "miesto činu"

Práve na jeseň je tu čo robiť a objavovať: lístie sa odieva do najkrajších farieb, stromy a kríky zdobia ovocné skvosty a jesenné kvety žiaria opreteky na teplom slniečku.

jeseň, gaštany, lístie, rodina, deti, blato

Deti predškolského veku, ale i mladší školáci majú radosť z toho, keď spolu s rodičmi pripravujú záhradu na zimný odpočinok alebo sadia trvalky a cibuľoviny na ďalšiu jar. Pre deti i dospelých symbolizuje vlastný strom v záhrade – ako napríklad pekná jabloň – stabilitu. Avšak s ročnými obdobiami sa permanentne mení, jej listy a plody podnecujú detskú fantáziu a svojimi vyčnievajúcimi konármi pozýva na snívanie a lezenie.

Záhrada ale i parky ponúkajú na jeseň najmä pre deti skutočný svet zázrakov a kreatívnu dielňu. Dlhé hodiny tu vedia zbierať listy, gaštany, bukvice a žalude a jašia sa v lístí. Na jeseň tu deti zažívajú i hustú hmlu a silný vietor, objavujú rôzne plody, fascinujúce pavučiny a pestrú zvieraciu ríšu alebo sa tešia na opekanie pri ohníku.

Jesenná výzdoba v byte

Pre deti ale i pre zvyšok rodiny je vzrušujúce, ak si jeseň prinesú priamo do bytu a trochu si ho takto skrášlia. K tomu nepotrebujete veľa. Pár jesenných kvetov alebo konáriky s pestrofarebnými listami, ozdobné malé tekvičky, jabĺčka, možno ešte sviečka k tomu – toto všetko môže priniesť do vášho bytu príjemnú jesennú atmosféru. Aj z materiálu, ktorý ste si priniesli z prírody, možno zhotoviť krásne dekorácie na stôl a iné pekné výrobky.

Na záver si prečítajte:

Nástrahy lesa

Slivky prinášajú krásu

Jesenný piknik: RECEPTY

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: