5 užitočných tipov, ako zvládnuť záchvaty hnevu

MK | 6. november 2023
5 užitočných tipov, ako zvládnuť záchvaty hnevu

Situácia, ktorú rodičia dobre poznajú. Z ničoho nič dieťa zareaguje neprimerane, hodí sa o zem, kričí, nespolupracuje. V takýchto chvíľach, ktoré sú náročné pre dieťa i pre rodiča, je dôležité nerobiť drámu, lebo to môže stav dieťaťa aj celú situáciu výrazne zhoršiť.

Únava, hlad alebo potreba kontroly – dieta má svoje dôvody, prečo reaguje v určitých situáciách neprimerane. Rodičov nečakané záchvaty hnevu frustrujú a často dôjde k „zaseknutiu“. Tu je päť užitočných tipov, ako zvládnuť záchvaty hnevu dieťaťa a pomôcť mu lepšie zvládnuť svoje emócie

5 užitočných tipov, ako zvládnuť záchvaty hnevu 

1. Zostaňte pokojní a trpezliví

Vaša reakcia môže pomôcť dieťaťu upokojiť sa, alebo aj naopak. Ak zareagujete zvýšeným hlasom, agresívne ho budete ťahať za ruku a dohovárať, posilníte negatívnu reakciu. Ak dieťa vidí, že aj vy ste stratení v hneve, môže to situáciu len zhoršiť. Snažte sa získať kontrolu najprv nad svojimi emóciami. Ustrážte si svoj postoj a pokojný hlas. Povedzte si, že toto už už bolo, deti prechádzajú vývojom a spoznávajú svoje emócie, aj reakcie okolia. 

2. Dajte dieťaťu priestor na upokojenie

Skúste dieťa izolovať od stresujúcej situácie. Zoberte ho bokom a buďte mu nablízku, ale nedotýkajte sa ho, nesnažte sa ho objať, ak to výrazne nechce. Už len vaša prítomnosť a eliminácia stresujúcich podnetov mu môže poskytnúť pocit bezpečia v čase silných emócií. Dajte dieťaťu čas na upokojenie, aj vy ho predsa potrebujete. 

3. Hľadajte príčinu hnevu

Skúste pochopiť, prečo dieta zareagovalo hnevom. Možno je hladné alebo unavené, stratilo pocit kontroly nad situáciou. Ak pochopíte príčinu, môžete sa pokúsiť predchádzať podobným reakciám v budúcnosti. 

4. Počúvajte svoje dieťa

Dieťa by malo vedieť, že jeho pocity sú dôležité. Používajte pokojný hlas a pozitívne slová. Nezľahčujte situáciu a nevysmievajte sa z jeho reakcie. Dieťa musí vedieť, že je prijaté a pochopené, aj keď je to v danej situácii náročné. 

5 užitočných tipov, ako zvládnuť záchvaty hnevu

5. Učte dieťa porozumieť svojim pocitom  

Pomôžte dieťaťu porozumieť svojim emóciám a učte ho (príkladom), ako správne reagovať na rôzne situácie. Ponúknite mu podporu. Povedzte dieťaťu, že ste tu, aby ste mu pomohli, ak bude chcieť hovoriť, ale neponúkajte hneď rady alebo riešenia, ak ich nechce prijať. Niektoré deti potrebujú čas, kým sa ochotne podelia o svoje pocity. Keď sa dieťa upokojí, je vhodný čas na rozhovor o tom, čo sa stalo. 
Pýtajte sa, prečo sa cítilo nahnevane,  a ukážte mu, že jeho emócie sú normálne. Pomôžte mu nájsť slová na vyjadrenie svojich pocitov.

Záchvaty hnevu sú prirodzenou súčasťou vývoja

S láskou, trpezlivosťou a pochopením môžete pomôcť dieťaťu naučiť sa lepšie zvládať svoje emócie a vybudovať zdravé spôsoby vyjadrovania. Zvládanie záchvatov hnevu u dieťaťa je pre rodičov veľmi náročné a emocionálne vyčerpávajúce. Pamätajte na to, že každé dieťa je iné, a to, čo funguje pre jedno dieťa, nemusí fungovať pre druhé. Spolu si nájdete spôsob, ako vyriešiť náročné situácie.

Dôležité je rešpektovať emócie dieťaťa, aj keď sa zdajú byť nezvládnuteľné. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: