NOSIŤ či nenosiť? Je to pre bábätko bezpečné?

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 8. jún 2020
NOSIŤ či nenosiť? Je to pre bábätko bezpečné?

Ešte i v dnešnej dobe, kedy už nosenie detí v šatke alebo nosiči na tele nie je úplne neobvyklé, sa mamky nosičky často stretávajú s povytiahnutým obočím či šomraním ako tomu dieťatku „ubližujú“.

Lenže ak sa pozrieme do dôb ešte dávnejších ako boli časy staršej generácie, na časy ich starých mám, tak zistíme, že nosenie detí bolo na Slovensku (a samozrejme aj inde vo svete) úplne bežnou a normálnou činnosťou.  A nie je to ani tak dávno.

Naše babky nosili "zajdu" na deti

Pred takmer 15 -timi rokmi, to už som nosila svojho druhého syna, čerstvo narodeného, sme chceli ísť na výlet do jaskyne. Za predajným  okienkom sedela staršia pani. Keď sa mi na hrudi pomrvilo nemluvňa v šatke, vystrčila hlavu von z okienka, usmiala sa od ucha k uchu a zahlásila: „Jéééj, aj ja som kedysi nosila takú zajdu.“

Bolo to veľmi milé stretnutie a ja som sa ubezpečila v tom, čo som intuitívne vedela. Že svojim deťom neubližujem, ale naopak. Mimochodom i pediatri, ortopédi či psychológovia už potvrdzujú pozitívny význam SPRÁVNEHO nosenia.

Skúsila som šatku a...paráda

Pri prvom synovi som  začala šatku používať až neskôr, nie hneď po narodení. Pred vyše 18 timi rokmi tu o nej vedeli určite len staré babičky, a my mamy sme  fičali na kočiarikoch.  Až na jednom  kurze v Prahe som oči doširoka otvárala, keď tam sedeli kolegynky so spokojnými spiacimi drobčekmi v náručí, zatiaľ čo môj muž sa išiel ukočíkovať po pražských uliciach, aby som sa mohla nerušene vzdelávať. 

Ale viete si to predstaviť:  i keď som vedela, že sú maximálne o tri ulice ďalej, a že prídu po prvom zamrnčaní, tak ten materinský pud nepustil , a mysľou som bola stále pri nich. Dívala som sa na spokojné ženy s deťmi v šatkách, v náručí a bolo mi jasné, že i ja takú musím mať. Syn mal asi tri mesiace, keď som ho do nej uviazala prvýkrát. A čuduj sa svete!

Dieťatko, ktoré sa v kočiariku každú chvíľu budilo, bolo zrazu ako vymenené. Myslím, že práve v tom čase prespal prvýkrát asi štyri  hodiny vkuse. To bol pre mňa zázrak! A oddych! Napriek tomu, že som ho mala na tele! SPRÁVNE nosenie má totiž mnoho výhod – pre bábätká i pre rodičov.

Výhody NOSENIA

1.    Spokojné dieťatko – čo je pre rodiča najväčšou radosťou? Spokojné dieťa.

Nosené deti sú spokojnejšie. Zdieľajú s mamkou všetky činnosti, hojdajú sa v jej náručí, cítia jej vôňu, počujú zblízka jej hlas. A verte, že mamky sa častejšie prihovárajú deťom ak ich majú nablízku. Zároveň počujú tlkot jej srdca, taký upokojujúci ešte z čias kým boli v brušku.

Musím sa priznať, že si vôbec nepamätám, ako môj druhorodený syn plakal. Mám dokonca pocit že on ani neplakal. Absolútne spokojné dieťa, pri akčnej mame... lebo tá blízkosť má i ďalšiu výhodu.

2.    Okamžité splnenie potrieb dieťatka – ak rýchlo zistíme, čo dieťa potrebuje, môžeme hneď reagovať a tak sa ani nedostaneme do štádia, že sa dieťa musí niečoho  plačom dožadovať.  Ak dieťatko nosíte blízko pri sebe, na svojom tele, tak sa rýchlejšie naučíte rozoznávať jeho potreby. Už po týždni nosenia viete do pár sekúnd identifikovať či chce dieťa piť, cikať, či ho bolí bruško alebo sa nudí či je unavené...  na splnenie bábätkovských potrieb netreba čakať.

Dieťatko v tomto veku ešte zbytočne trénujeme k trpezlivosti. Maximálne tak našej...

3.    Dieťa „pod dozorom“ – v mamách je zakódovaný materinský pud, inštinkt, ktorý nám velí starať sa o svoje bábätká, často ich kontrolovať, pomáhať im, starať sa o nich. Nosenie zabezpečuje i nám rodičom pocit bezpečia – dieťatko máme stále na očiach, nemusíme odbiehať pozerať do postieľky alebo pchať hlavu do kočíka, aby sme sa presvedčili či je ok.

Koľké z nás majú tendenciu dieťatko budiť a kontrolovať či dýcha? V náručí je to jednoduchšie. Cítite každý jeho pohyb a na hrudi jeho jemný dych. A áno, stále môžete pozerať. Aj každú pol minútu.

4.    Nosenie je praktické – či už idete na úrad alebo do obchodu, alebo sa nebodaj snažíte s dieťatkom  cestovať  v MHD, všetky tieto situácie v nás vyvolávajú stres.  Áno, kočiarik sa dá tlačiť a naložiť a vychádzkovým tempom dôjsť do cieľa.

Problém nastáva keď v cieli nemajú ani len koľajničky na schodoch, nefunguje výťah, nezmestíte sa do otáčavých dverí a ostatné sú zamknuté, keď  v tom konkrétnom autobuse ktorým chcete ísť už sú naložené dva kočiare a váš by mohol mať priestor maximálne na streche, keď zablatené kolieska zanechávajú v nákupnom centre jasnú cestu k tomu, kto to urobil, keď sa za vami ženie rozzúrená upratovačka s nepríčetným výrazom v tvári a mopom v ruke...  Poznám ženy, ktoré zúfalo stáli so slzami v očiach pod schodmi, alebo na zastávke a nevedeli si s kočiarom rady.

Výhoda šatkovania? Voľné ruky!

5.    Voľné ruky  - sú taktiež úžasnou výhodou nosenia pre nás rodičov. Ja som toho názoru, že okrem varenia a žehlenia  (to sú nebezpečné horúce činnosti) a pílenia dreva v prípade oteckov – sa všetko ostatné dá robiť i s dieťatkom SPRÁVNE uviazaným na tele. Môj treťorodený napríklad miloval, keď som s ním vysávala. Okrem rytmického pravidelného pohybu sa pridal aj zvuk vysávača, tzv. biely šum a drobec zalomil do troch minút.  A s tými voľnými rukami ma napadá ďalšia výhoda:

6.    Správne držanie tela rodiča – Dobre uviazané dieťa je síce pre nás pár kíl navyše, ale nedovolí vám hrbiť sa, kriviť na jednu stranu, ale symetricky zaťažuje a pozor – aj posilňuje svaly. Videli ste už určite mamky jednou rukou tlačiace kočiarik kým v druhej mali kričiaceho novorodenca. Alebo také, ktoré nosili svoje dieťatko posadené na bedre. Problém je, že väčšinou na tom istom, aby sme mali voľnú preferovanú ruku. 

7.    Variabilnosť úväzov – Stačí si otvoriť internet a nájdete množstvo rôznych spôsobov viazania. To pre nás znamená – je mi už takto nepohodlne? Ok, tak šup, urobíme iný úväz. Cítim, že ma už tlačia ramená, ťahajú kríže, bolí driek? Nevadí, uviažeme odznova a inak. Práve preto mám ja osobne radšej šatku ako nosiče. A nosiče radšej ako kočiarik.

Dojčíte "cudne" s prikrytým prsníkom

8.    Intimita pri dojčení – jedna z praktických výhod šatkovania je, že tú istú šatku, môžete použiť ako intímne miestečko na dojčenie. Pri prvom bábätku to bude spočiatku asi ešte trošku rozpačité, ale nebojte sa. Len čo vám dojčenie pôjde bezproblémovo, tak zistíte, že je jednoduchšie nadojčiť v cukrárni s cudne prekrytým prsníkom ako trieliť domov s hladným drobcom cez pol mesta.  Jednoducho – jednoduché a decentné dojčenie na požiadanie.

9.    Šatka je ľahko skladná a pohodlná – vyberte si takú, ktorá nezaberá veľa miesta. Ja som  aj vtedy, keď  som sa vybrala na prechádzku s kočiarikom, vždy som mala poruke šatku. Aj keď som ho používala máličko, občas sa mi zažiadalo. Ale i vtedy som šatku použila napríklad na prikrytie, alebo ako podložku či tienidlo.  A keď sa chrústiky prebudili a chceli sa pozerať na svet alebo byť blízko srdiečka, tak šup do šatky.  Popritom som  stále mala dve ruky voľné na tlačenie. Keď boli deti staršie a radostne cupkali a behali po svete, tak som šatku nosila v taške pri sebe.

Do lesa to totiž ide na tých drobných nôžkach ľahko – z neho už som obvykle vynášala zakuklené spiace bambuľky. Pri najmladšom ma prekvapilo ako taký dvojročný špunt ľahko vylezie na Popradské pleso a ako ťažko sa znáša dole spiaci,  bez šatky. Už túto chybu neurobím.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: