TIPY ako vybrať správny kočík

Dagmar Baluchová | 4. december 2019
TIPY ako vybrať správny kočík
foto: Baby Direct

Ak čakáte bábätko, je najvyšší čas vybrať mu už dopravný prostriedok – kočík. A hoci mu to bude spočiatku asi jedno, čím bude bábo väčšie, tým viac oceníte, ak výber kočíka nepodceníte.

Skúsení rodičia by vám o tom vedeli povedať svoje... Platí totiž, že každej rodine, teda každému dieťaťu vyhovuje iný kočík. A keďže nejde o malú investíciu, treba tomu venovať čas.

Ešte pred kúpou si položte pár zásadných otázok. „Pri výbere kočíka je dôležité si uvedomiť, kde a ako ho budete používať – či chcete chodiť najmä na prechádzky do terénu, alebo či dokonca chcete s kočíkom behať, jazdiť na inline korčuliach. Alebo ste možno mestský typ a kladiete väčší dôraz na dizajn a skladnosť kočíka,“ upozorňuje odborník Lukáš Fiala z FunBaby.

ako vybrať kočík

Spíšte si zoznam

Nezdá sa to, ale mnohé deti strávia v kočíkoch hodiny. A hoci sa „len“ vozia, vy potrebujete s kočíkom zájsť do supermarketu a urobiť nákup, vybaviť poštu, vybrať staršie dieťa zo škôlky a ešte zájsť aj na návštevu k starým rodičom. Aj preto by mal byť váš „tátoš“ multifunkčný. 

Čo je pre vás dôležité? Budete v ňom voziť bábo od narodenia? Potrebuje byť kvôli spánku vo vodorovnej polohe, nielen v sede či polosede? Dá sa kočík otáčať v smere aj protismere jazdy? Veľa cestujete, a preto musí byť dobre skladný? Vojde vám do kufra vášho auta? Koľko váži? Aký má odkladací priestor? Aké doplnky k nemu potrebujete?

Čo by mal mať kvalitný kočík?

Je toho naozaj dosť. Odborník radí všímať si ešte ďalšie dôležité aspekty. „Dnes už neplatí, že kvalitné sú iba nafukovacie kolesá. Veľmi dobrú službu spravia aj kolesá so špeciálnou penovou výplňou, ktoré sa, navyše, nemusia dofukovať. To oceníte aj na prechádzkach po nekvalitných cestách či v prírode. Pri kolesách je dobré tiež si všímať odpruženie, aby bábätko v kočíku nepodskakovalo pri každom kamienku.“ 

Ak sa budete pri kočíkovaní striedať a váš partner je z tých vyšších, ale vy zasa nie, nezabudnite ani na nastaviteľnú rukoväť. Ako upozorňuje L. Fiala: „Je výhodné, keď sa výška rukoväte dá prispôsobiť. Netreba sa príliš zohýnať, z kočíkovania potom nebolí chrbát. A v súvislosti s výškou je možné vybrať taktiež  mode kočíka. Napr. kočíky Bugaboo sú nižšie, naopak napr. kočík Go Big 2 od značky Britax Römer vyhovuje vyšším ľuďom.“

ako vybrať správny kočík

Hmotnosť a skladnosť

Keď si kočík skúšate v obchode, mal by vás prekvapiť svojou ľahkosťou. Pretože, keď si v ňom predstavíte dieťa, ktoré v priebehu jedného roka priberie aj 10 kg, k tomu zimné oblečenie, fusak, hneď je to iná hmotnosť. Nezabudnite ani na to, kde budete kočík skladovať – vojde sa vám do výťahu, chodby? Máte priestor na jeho uloženie a údržbu?

A hoci je pravda, že bez kočíka si s bábätkom viac-menej neporadíte, neunáhlite sa. Ak pri výbere váhate medzi jednotlivými značkami, dobrým ukazovateľom sú rôzne testy kvality, napr. dTest. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: