(Ne)dojčenie po cisárskom reze

Jitka Hinková, Mária Kopčíková | 14. december 2018
(Ne)dojčenie po cisárskom reze

Za najväčší problém a prekážku pri dojčení je všeobecne považované odlúčenie novorodenca od matky, ktoré po cisárskom reze nasleduje.

Ďalším problémom sú aj značné bolesti, ktoré ženy po operácii pociťujú.  Nie je pravda, že po cisárskom reze sa dojčiť nedá, alebo že laktácia nastupuje neskôr. Tieto tvrdenia, aj keď medzi ženami značne rozšírené, patria do kategórie mýtov. 

Najčastejšie dôvody, pre ktoré môže nastať problém s nástupom laktácie

Pôrod je vedený v celkovej narkóze – kvôli tomu nie je novorodenec priložený k prsníku mamičky ihneď po svojom príchode na svet.

Dieťa – buď predčasne narodené, alebo donosené, ale v oboch prípadoch majúce zdravotné problémy – je umiestnené na dlhšiu dobu do inkubátora.

Matka začína dojčiť s niekoľkodňovým oneskorením, mlieko sa do tej doby snaží (väčšinou neúspešne) odstriekavať.

Dieťa je už v pôrodnici dokrmované umelým mliekom z fľaše (tento nešvár sa našťastie týka len niektorých pôrodníc). Prirodzený sací reflex dostáva „na frak“.
   

Kedy a prečo sa robí cisársky rez?

Cisársky rez (sekcia) umožňuje porodiť dieťa v prípadoch, kedy by spontánny vaginálny pôrod mohol ohroziť matku alebo dieťa. Vážnym dôvodom plánovanej sekcie býva ochorenie matky – napríklad preeklampsia, cukrovka, očné problémy, astma, herpes v oblasti genitálií, srdcové ochorenia a iné, ďalej to býva napríklad nepomer veľkosti dieťaťa k veľkosti panvy rodičky, predchádzajúce úrazy v oblasti panvy a niektoré gynekologické operácie.

K plánovanej sekcii sa lekári uchyľujú aj vtedy, ak je plod príliš veľký alebo je naopak extrémne malý. Ďalšími dôvodmi sú: vcestná placenta, jej predčasné odlúčenie, nepravidelná poloha plodu (koncom panvovým, šikmá alebo priečna) a viacpočetné tehotenstvo.

Akútny cisársky rez sa vykonáva väčšinou kvôli nepostupujúcemu (alebo pomaly postupujúcemu) pôrodu alebo v prípade, keď je plod nedostatočne zásobený kyslíkom. V takýchto prípadoch sa rozhodnutie o vykonaní sekcie počíta na minúty, možno na sekundy – o cisárskom reze možno vtedy hovoriť ako o operácii, ktorá zachraňuje životy...

Cisársky rez je v podstate veľká brušná operácia a ako taká so sebou nesie aj určité riziká. Okrem zdravotných rizík (anestéziologické či pooperačné komplikácie) sa prejavuje predovšetkým telesné vyčerpanie a bolesť spojená s pooperačným rezom, obvyklá je tiež dlhšia rekonvalescencia rodičky.

Zároveň môže žena po cisárskom reze prežívať aj psychicky náročné chvíle. Môže horšie niesť pocit neschopnosti rýchlo sa zotaviť a starať sa o svoje dieťa od prvých chvíľ.

Zvyčajne ju tiež rozľútostí skutočnosť, že je oddelená od svojho dieťatka: mamička leží na špeciálnej izbe, ktorá je vyhradená pacientkam po sekcii, bábätko je na novorodeneckom oddelení.
    

Najčastejšie problémy súvisiacce s dojčením po sekcii

Odlúčenie novorodenca od matky

Za najväčší problém a prekážku pri dojčení je všeobecne považované odlúčenie novorodenca od matky, ktoré po cisárskom reze nasleduje. Ďalším problémom sú aj značné bolesti, ktoré ženy po operácii pociťujú. Nie je pravda, že po cisárskom reze sa dojčiť nedá, alebo že laktácia nastupuje neskôr. Tieto tvrdenia, aj keď medzi ženami značne rozšírené, patria do kategórie mýtov.

Všetky zákonitosti spojené s rozbiehaním laktácie platia práve tak ako po vaginálnom pôrode: Na to, aby sa dojčenie rozbehlo, je potrebné začať s dojčením ihneď, respektíve tak skoro, ako to len ide.

Veľmi dôležitým predpokladom úspešného dojčenia ostáva priloženie dieťatka k prsníku hneď po pôrode. Prvé priloženie ešte na pôrodnej sále sa môže vykonať aj v prípade cisárskeho rezu (po spinálnej anestézii), len treba o to personál požiadať. Čo je skôr úloha pre otecka či inú blízku osobu. V prípade celkovej anestézie by malo byť bábätko priložené hneď, ako sa mamička preberie z narkózy...

Veľkým problémom pri rozbiehaní laktácie je nemožnosť mať dieťa pri sebe na izbe, novorodenec tým pádom nie je dojčený podľa svojich potrieb a mamička nemá šancu rozpoznať prvé signály, ktoré bábätko vysiela, keď sa hlási o jedlo. Deti sú prinášané z novorodeneckého oddelenia – a to väčšinou vtedy, keď na to majú sestričky čas, nie vo chvíli, keď to vyhovuje deťom.

Podľa laktačnej poradkyne M. Kopčíkovej dochádza práve po sekcii – keď žena nie je okamžite mobilná a nemá možnosť byť s dieťaťom spolu na jednej izbe – veľmi často k dokrmovaniu detí. Novorodencom je podávaná buď glukóza, alebo umelé mlieko. Laktačnej poradkyni sa mamičky majúce za sebou sekciu často zverujú s tým, že ich deti boli v pôrodnici dokrmované pomocou fľaštičky, nie pomocou alternatívnych metód.    

Ako dlho musí byť bábätko bez mamičky po pôrode cisárskym rezom?

Stav odlúčenia mamičky od dieťaťa trvá rôzne dlhú dobu. Všeobecne sa udáva, že žena by sa po sekcii nemala stavať na nohy najmenej po dobu 12 hodín. Ako si môžeme prečítať v e-maili od čitateľky Heleny – ona sa tiež ako žiadna novopečená mamička, ktorá je krátko po operácii, do žiadneho vyliezania z postele nehrnie.

Nemá na to silu: "Ten prvý deň po cisárskom reze máte problémy so všetkým. I so zmenou polohy v posteli. Nie ste takmer schopná sa posadiť, ľahnúť si, vôbec sa nejako pohnúť.

Aj keby ste si presadila, že budete od začiatku so svojím dieťatkom spoločne na izbe, budete potrebovať niekoho, kto vám bude permanentne poruke – kto vám bábätko podá, keď bude mať hlad, kto ho za vás prebalí, zdvihne, ošetrí atď ... " Preto tiež dostáva prevažná časť rodičiek šancu starať sa o svoje dieťa až tretí alebo štvrtý deň po sekcii.

Ako premeniť cisársky rez na pozitívny zážitok

Každá tehuľka, aj keď nemá zo zdravotných dôvodov naplánovanú sekciu, by mala myslieť na to, že pôrod sa môže z najrôznejších dôvodov skomplikovať. Áno – aj napriek tomu, že sa vaše tehotenstvo vyvíja ako podľa učebnice, je možné, že dieťatko nakoniec uzrie svetlo sveta pomocou sekcie.

Určite je dobré pripraviť sa dopredu aj na túto eventualitu – už kvôli tomu, aby ste predišla problémom s rozbehnutím laktácie...

Počas tejto teoretickej prípravy môžete premýšľať napríklad o tom, kto z blízkych môže byť v pôrodnici k dispozícii len vám a dieťaťu, kto vám bude robiť počas prvých – najbolestivejších dní "súkromnú sestričku" (vaša mamička, manžel, sestra, kamarátka ...).

Tento človek môže podať dieťatko, kedykoľvek je potrebné, môže pomôcť zaujať správnu polohu na dojčenie, môže predstavovať aj obrovskú psychickú vzpruhu pre čerstvú mamičku.

Keď už k sekcii dôjde, a ak je ešte možnosť rozhodnúť sa o spôsobe prevedenia, buďte počas operácie radšej bdelá (v spinálnej anestézie). To, že môžete hneď vidieť svoje dieťa, mať ho pri sebe na operačnej sále aj potom, keď sa budete po operácii zotavovať, vám napomôže k lepšej rekonvalescencii.

Ak je to len trochu možné, majte počas operácie i po nej pri sebe partnera, dulu alebo akúkoľvek inú blízku osobu. Pomôže vám zvládnuť túto náročnú situáciu a bude vám veľkou oporou.

Cisársky rez nie je v žiadnom prípade prekážkou dojčenia, táto situácia iba vyžaduje (ak použijeme nadsádzku) "krízový manažment". Znovu opakujeme: Nespoliehajte sa iba na pomoc personálu pôrodnice – neexistuje azda mamička, ktorá by nemala čo povedať na tému "vyťaženosť sestričiek".

  • Snažte sa o čo najskoršie prvé priloženie bábätka. Pokiaľ bude cisársky rez vykonávaný v lokálnej anestézii, môžu vám priložiť dieťatko ešte na pôrodnej sále. Ak budete rodiť v celkovej anestézii, môže byť novorodeniatko priložené hneď ako sa z narkózy prebudíte k plnému vedomiu.
  • Žiadajte v nemocnici o pomoc pri dojčení. Nebojte sa! Je dôležité, aby vám nosili dieťa na dojčenie čo najčastejšie – tak často, ako bábätko potrebuje (ideálne je desaťkrát až dvanásťkrát za 24 hodín).
  • Naučte sa špeciálne polohy pri dojčení po cisárskom reze. Osvojte si aj techniku ​​odsávania materského mlieka.
  • Žiadajte personál, aby vám pomáhal bábätko prikladať.
  • Na brucho si vždy položte vankúš, aby bola dobre chránená operačná rana. Majte k dispozícii minimálne dva vankúše, poprípade si nechajte z domu priniesť špeciálny vankúš na dojčenie.
  • Dieťa je potrebné prikladať často a neobmedzovať ho v dĺžke dojčenia. (Rovnaké zásady pre úspešné naštartovanie laktácie ako pri vaginálnom pôrode.)
  • Bábätko by nemalo byť v žiadnom prípade kŕmené z fľaštičky. Keď je treba, zvoľte alternatívne metódy (podrobne viď minulé číslo).
  • Čím dlhšie je odlúčenie dieťaťa od mamičky, tým viac je dojčenie ohrozené.

Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré sa nedarí po sekcii naštartovať laktáciu?

S otázkami, ktoré sa bezprostredne týkajú našej témy, sme sa obrátili na laktačnú poradkyňu Lenku Klimentovú, sestru Národného laktačného centra vo Fakultnej Thomayerovej nemocnici v Prahe.

Niektorým mamičkám sa ani napriek všetkej snahe dojčiť nedarí. Napríklad mamičkám, ktoré boli nútené absolvovať cisársky rez. Aké sú možné príčiny? Nenaštartuje sa laktácia? Bábätko zle saje?

Existuje len veľmi málo situácií, kedy sa dojčenie neodporúča či kedy sa dojčiť nedá. Väčšina žien môže dojčiť, je však potrebná individuálna pomoc na začatie a udržanie dojčenia.

Aké sú najčastejšie príčiny neúspechu u matiek, ktoré dojčiť chceli, a napriek tomu neuspeli?

  • Nedostatok podpory, pochopenia, vedomostí a praktických zručností zo strany zdravotníkov.
  • Nedostatočná predpôrodná príprava.
  • Zlé začatia dojčenia a podceňovanie prvého priloženia.
  • Dokrmovanie z fliaš a používanie cumlíka.
  • Matke nikto neukáže, ako udržať laktáciu v prípade oddelenia od dieťaťa.
  • Minimálna, alebo dokonca nulová pomoc zo strany zdravotníckeho personálu. 


Čo by ste odporučila nedojčiacim mamičkám, ktoré sa kvôli tomu, že nemôžu dojčiť, trápia?

Vo svojej praxi sa stretávam s mamičkami, ktoré z nejakého dôvodu svoje dieťa nedojčia, hoci od začiatku mali jasnú predstavu o tom, že dojčiť nielenže budú, ale že budú dojčiť tak dlho, ako to len pôjde.

Pretože sú si samozrejme vedomé toho, že dojčenie je najlepší, najzdravší, najprirodzenejší a najjednoduchší spôsob výživy bábätka. Tieto ženy sa často veľmi trápia a dlho im trvá, než sa s pocitom vlastnej neschopnosti vysporiadajú.

Trápi ich pocit menejcennosti, trápi ich, že zlyhali v takej banálnej záležitosti, a často svoj neúspech pred úspešnými matkami taja. Ak vám nebolo umožnené dojčiť svoje dieťa, neobviňujte sa z neschopnosti. Láska k dieťatku sa naozaj nerozvíja len cez prsník plný mlieka. 

Ak sa vám nedarí dojčiť, zahrňte bábätko množstvom lásky

Detská psychologička PhDr. Ilona Špaňhelová radí mamičkám, ktorým sa nepodarilo začať z najrôznejších príčin dojčiť svoje vytúžené dieťatko, toto: "Dôležité je, aby mamička o svojich pocitoch s dieťatkom hovorila.

Aby mu rozprávala, ako je jej ľúto, že nemôže dojčiť... Vôbec nevadí, že dieťa nerozumie obsahu slov. Rozumie tónu reči, tomu, že je v danej chvíli matka s ním. Toto slovné vyventilovanie môže mamičke pomôcť v tom, aby sa v nej nehromadili negatívne pocity.

Jej pocit zlyhania už potom nie je tak veľký – delí sa oň s dieťatkom. Vzájomnú väzbu je možné tiež posilniť tým, že mamička chová nahé bábätko na svojom nahom tele. Dieťa vníma teplotu jej tela i hmatový kontakt – mamička často berie pri správaní a pri maznaní dieťa za ručičku.

Preto navrhujem – maznajte sa s bábätkom, rozprávajte si s ním, spievajte mu... Aj keď nemôžete dať svojmu dieťatku materské mlieko, môžete mu dať svoju lásku. A láska je ten najväčší dar ... "

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: