Môj muž sa nestará o bábätko...

Mgr. Jarmila Hýroššová | 26. október 2017
Môj muž sa nestará o bábätko...

Oteckovia si občas myslia, že sa o bábätko starať nemusia, že to sú "mamičkine" starosti. Pravda je však taká, že nielen čerstvá mamička, ale aj bábätko ocka potrebujú.

Narodilo sa vám bábätko a váš partner či manžel akoby sa z toho ani neradoval? Zdá sa vám, že s vaším drobcom nemá záujem sa nejako zbližovať, nechce vám s ním pomáhať a je celkovo akýsi čudný, hoci sa na bábätko tešil? Avšak odkedy sa narodilo, „zahrabáva“ sa vo svojej práci alebo len vysedáva za počítačom? Kde nastala chyba a čo všetko môže v takomto prípade urobiť žena?

Odporúčame: Žena doma: Môj chlap mi nepomáha

Dieťa zmení život celej rodine

„Môj partner sa takmer nikdy dobrovoľne nepostará o nášho syna (16 mesiacov). Namiesto toho hrá radšej video hry alebo sedí pri počítači. Keď sa ho opýtam, či by občas nechcel s malým niečo podniknúť, povie len: 'Veď ho zanes vedľa!', hneď vo vedľajšom dome totiž bývajú jeho rodičia“, zveruje sa so svojím problémom mamička v internetovej diskusii.  „Práve končím vysokú školu. Okrem toho sa musím starať o domácnosť, upratujem ešte aj po mojom partnerovi a som jediná, kto v noci vstáva k malému.“

Predtým ako príde do rodiny dieťa, ide partnerom predovšetkým o to, aby si zabezpečili prácu, s ktorou budú obaja spokojní a aby vo voľnom čase robili to, čo ich baví. Avšak „zrazu“ im zo dňa na deň pribudne nová zodpovednosť a zdá sa, že ženy sa jej chopia o niečo ľahšie ako muži.

NEPREHLIADNITE: Ako sa starať o partnerský vzťah po narodení dieťaťa

Možno preto, že im ich lono 9 mesiacov pripomínalo, že sa čoskoro stanú matkami. Otcovia sa, naopak, nezriedka s novou rolou zžívajú oveľa ťažšie. Ak sa muž nestará o bábätko, môže to mať najrôznejšie príčiny. Závisí to od typu človeka, vlastného detstva, pochopenia rolí, ale aj od jeho zamestnania či postojov partnerky.

Začnite už v tehotenstve

„Zo začiatku som svojho muža do kúpania našej dcéry nenútila. Myslela som si, že je ešte malá. Teraz si však myslím, že nastal ten čas, kedy by sa tejto činnosti mohol chopiť aj manžel. A okrem toho by mohol malú občas uspať aj on. Robil to však iba raz, aj to som ho o to musela dôrazne požiadať, pripája sa k diskusii v poradí už asi desiata sklamaná mama.

Tento príklad ukazuje jedno: Žena by mala vtiahnuť partnera do starostlivosti o bábätko už od samého začiatku.

TIP pre budúce mamičky:

Výbornú príležitosť, ako otcovi pripraviť minikurz starostlivosti o bábätko, poskytuje šestonedelie. Mnohí otcovia si berú v tomto období dovolenku a chcú odbremeniť svoju partnerku – a na to by mu ona mala poskytnúť príležitosť.

Je potrebné privyknúť si na to, že život už nikdy nebude taký, ako bol pred narodením bábätka. Možno to novopečeným otcom chvíľku potrvá, a tie chvíle môžu byť aj stresujúce, no zvyčajne si po istom čase privyknú aj oni.

Môže vás zaujímať: 8 vecí, ktoré by každý OCKO mal svojho SYNA NAUČIŤ

muž sa nestará

Aby ste svojmu partnerovi dopomohli úspešne sa chopiť novej role otca a zabezpečili tak, aby sa podieľal na starostlivosti o bábätko, mali by ste si už koncom tehotenstva spolu sadnúť a porozprávať sa o začiatkoch spoločného života s bábätkom:

  • Bábätká sa zvyknú budiť viackrát za noc. Žena, ktorá je celú noc dieťaťu k dispozícii, môže byť cez deň nervózna (nielen ako mama, ale aj ako partnerka). Ako by ju mohol muž odbremeniť? Žeby vstával k drobcovi každú druhú noc on? Alebo počas víkendov?
  • Voľného času bude menej. Ani muž, ktorý je pracovne vyťažený, by sa nemal teraz odvolávať na právo mať voľný večer. Mama má totiž tiež stresujúcu a zodpovednú prácu. Ako sa dá teda nájsť trochu voľného času pre oboch? Možno tak, že si muž po príchode z práce na chvíľu oddýchne a potom sa na nejakú hodinku – hodinku a pol na striedačku postará o bábätko on.
  • Zmeny nastanú aj v organizovaní víkendov. Ak bol muž napríklad zvyknutý stretávať sa počas víkendov so svojimi kamarátmi, teraz by malo platiť pravidlo: rovnaké práva pre všetkých. Aj žena si občas potrebuje vyraziť s kamarátkami, zájsť si do kina a pod. Niekedy však nemá unavená žena vôbec chuť niekam chodiť, to ale neznamená automaticky, že chlap si vyrazí miesto nej.
  • Aktivity s priateľmi sú náročnejšie. Kým je bábätko malé na to, aby sa oňho postarala opatrovateľka alebo starí rodičia, skúste pozývať na občasné návštevy spoločných priateľov k vám.

V prvých mesiacoch po narodení bábätka by si mal otec odkrojiť taký veľký kus času z práce a iných povinností alebo záľub, aký len môže a venovať ho svojej rozrastenej rodinke. Tento čas s bábätkom je veľmi vzácny a ak mužovi utečie, je to jeho smola, lebo tieto momenty sa už nikdy nevrátia.

Nedovoľme preto, aby našim partnerom – otcom unikli tieto vzácne chvíle len tak a podporujme ich v tom, aby trávili so svojimi deťmi pravidelne nejaký čas. Neskôr nám náš partner možno bude vďačný, že sme mu pomohli prežívať otcovstvo už od začiatku naplno.

Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?
Otestujte sa: Aký ste otec?

muž sa nestará

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: