Život plný rozlúčok: Keď je ocko pracovne vyťažený...

Mgr. Jarmila Hýroššová | 16. apríl 2017
Život plný rozlúčok:  Keď je ocko pracovne vyťažený...

Mnohí otcovia netrávia so svojimi deťmi toľko času, koľko by si sami priali. Väčšinou je to spôsobené ich vysokým pracovným vyťažením.

Živitelia rodín často pracujú nadčasy, sú celé dni na cestách a vracajú sa až večer, keď už deti väčšinou spia, niektorí sú celý týždeň na montážach a domov prídu len na víkend. A potom sú aj takí otcovia, ktorí pracujú v zahraničí a dieťa vidia len zriedka. 

Mnohé deti sú tak konfrontované s častou neprítomnosťou svojich otcov. Rituály a hry však dokážu čas rozlúčok i odlúčenia urobiť pre dieťa i otca znesiteľnejším.

Pre malé deti je rozlúčka niečo definitívne

Zakaždým ju prežívajú nanovo. Až postupne sa naučia, že ocko sa každý raz vráti. To však deťom rozlúčky neuľahčuje, lebo ešte žijú v dimenziách „tu a teraz“. Nápomocné bývajú rozlúčkové rituály, ktoré poskytujú dieťaťu spoľahlivý rámec a sprostredkúvajú mu nasledovné: Ocko opäť príde.

Keď už je ocko preč, je situácia pre dieťa – práve preto, že je tak veľmi orientované na prítomnosť – opäť jednoduchšia. Život je taký, aký je. Inak to vyzerá u partnerky. Dospelý človek pociťuje rozlúčky a samotu inak, to vieme všetci.

Do túžby po partnerovi sa môžu zamiešať aj iné, menej romantické pocity. Myšlienky ako „Všetko vždy zostáva na mojich pleciach“ nie sú cudzie žiadnej žene, ktorá sa musí väčšinu času vzdať partnera ako člena rodiny.

Ťažká úloha je však i pre muža a otca: Musí vyhovieť všetkým; musí sa vo svojom voľnom čase starať o dieťa aj o partnerku, vážiť si to, čo robí a rešpektovať jej frustráciu.

A k tomu všetkému si musí vo voľnom čase oddýchnuť od pracovného života a načerpať nové sily. Všetkým mužom, ktorí toto zvládajú, by mala byť vzdaná úcta a rešpekt.

Rituály uľahčujú rozlúčku i čas odlúčenia

Deti milujú rituály. Opakovanie im dávajú istotu – v tomto prípade, že sa ocko skutočne domov vráti. Rituál na rozlúčku nemusí byť vždy veľkou ceremóniou: Bozk, objatie a vždy tá istá veta „Tak sa maj, zlatko“ môže byť pre dieťa nádhernou barličkou, ktorá mu hovorí: Dnes večer (alebo budúci týždeň) bude ocko opäť tu. 
Tip pre ockov:
V čase odlúčenia, najmä ak trvá viac dní, môžete do bežného dňa začleniť opakujúce sa udalosti. Môže to byť denné telefonovanie domov, pohľadnica z cesty, SMS či MMS z toho, čo práve robíte, ale aj iné rituály, o ktorých sa zmienime neskôr.

Neurobte z rozlúčky drámu

Ak vy sami prežívate rozlúčku ťažko, nemali by si to deti všimnúť. Vyhnite sa drámam so slzami a smutnými slovami. To vás neurobí šťastnými a vaše dieťa už vôbec nie.

Lebo deti majú sklon k tomu, že hľadajú vinu za smutné udalosti samy v sebe. Najmä u malých detí v predškolskom veku je dôležité, aby sa rozlúčka konala v pozitívnom duchu.

Môžete samozrejme povedať, ako veľmi sa tešíte na opätovné stretnutie. Váš smútok z rozlúčky by ste ale nemali formulovať. Výnimkou je, ak sa vás na to dieťa pýta. Vtedy je dôležité byť čestný, lebo vaše dieťa ihneď vycíti, že ho klamete.  
Prečítajte si: Otestujte sa: Aký ste otec?

Prečo udržiavať kontakt aj na diaľku?

Udržiavať kontakt je pre deti veľmi dôležité lebo do určitého veku im chýba predstava o tom, kde a ako existujú neprítomní ľudia. Ak sú ockovia často neprítomní, cítia sa najmä citlivé deti opustené a dokonca si to kladú za vinu.

Týmto nepríjemným pocitom sa dá predísť tým, že otec uisťuje svoje dieťa aj na diaľku: Myslím na teba a som tu pre teba. 

Telefonovanie domov

„To bude ocko!“ S týmito slovami letí šesťročný Patrik k zvoniacemu mobilu. Keď je ocko často mimo domu, môže sa stať denné telefonovanie milým rituálom, ktorý sprostredkúva dieťaťu istotu a stabilitu.

To, o čom sa budete rozprávať, je pritom druhoradé, ide o to, že dieťaťu sprostredkujete – Som tu, myslím na teba a mám ťa rád. Telefonáty môžu byť krátke správy z dňa o tom, čo prežilo dieťa i vy, alebo sa môžete rozprávať len tak, žartovať alebo si spolu zaspievať.

Okrem týchto pevných telefonátov sa najmä staršie deti potešia aj spontánnemu zavolaniu, kedy si môžu s ockom len tak „pokecať“. Pritom ale musíte počítať s tým, že vaše dieťa nemusí mať vždy náladu na rozhovor s vami.

Najmä malé deti sa vedia niekedy tak zahĺbiť do hry, že inokedy dôležitý hovor od ocka je v tej chvíli pre nich nepodstatný a nezaujímavý. 

Telefonické rituály sa dajú rozšíriť pomocou využitia modernej techniky. Využite z času na čas aj internet, aby ste s dieťaťom mohli nielen hovoriť, ale ho aj vidieť. Vďaka videotelefonovaniu vám môže váš potomok ukázať i najnovší vlastnoručne namaľovaný obrázok alebo jednotku z matematiky.

Pri telefonovaní by ste sa mali držať určitých pravidiel

  • Poskytnite dieťaťu dostatok času na rozprávanie, kladenie otázok i odpovedanie na vaše otázky a vyhnite sa otázkam, na ktoré môže dieťa odpovedať len „áno“ alebo „nie“.
  • Vyhnite sa smutným témam, ako napríklad tomu, že vám dieťa veľmi chýba a potrvá ešte dlhý čas, kým ho uvidíte.
  • Počas telefonovania sa nehádajte a nemiešajte sa do domácich problémov.
  • Každý rozhovor ukončite pozitívne a tak, aby v dieťati zostal dobrý pocit a aby sa tešilo na ďalší telefonát.

Pre niektoré deti však nie sú telefonáty vhodné – príliš veľká je túžba po ockovi, keď počujú jeho hlas v telefóne a nemôžu ho ani vidieť, ani sa ho dotknúť. Často je to prípad malých detí. Nedajú sa potom utíšiť a chcú ísť bezpodmienečne za ockom. Pre deti, ktoré reagujú takýmto spôsobom, sú vhodnejšie iné metódy ako telefonovanie.

Prečítajte si: Ako byť dobrým otcom, ak máte denne len 30 minút

Malý kúsok ocka

Keď už musí ocko odísť, chce si veľa detí nechať z neho doma aspoň kúsok. Pre potešenie, ale aj ako poistku, že sa určite ešte vráti. Väčšie deti môžete požiadať, aby vám uschovali niečo dôležité. Môže to byť prsteň, hodiny, alebo aj kľúče od bicykla. Vaše dieťa vám predmet určite dobre opatrí, kým sa k nemu vrátite.

Pre deti mladšie ako 4 roky je lepšie, ak sa môžu s „kúskom ocka“ aj pomaznať a pritúliť sa k nemu. Môžete dieťaťu nechať tričko, ktoré mu je dôverne známe a ešte vonia vami.

Mnohé deti nachádzajú potešenie v tom, keď sa môžu zaboriť do kúska oblečenia a používajú ho ako pomôcku pri zaspávaní.

Prečítajte si: Otcovia a dcéry

Zanechajte dieťaťu malé prekvapenie

Aby malo vaše dieťa pocit, že ste pri ňom, aj keď ste v skutočnosti niekoľko sto kilometrov vzdialení, môžete ukryť v dome alebo aj v záhrade malé prekvapenia.

Mali by to však naozaj byť len o maličkosti: Napríklad vrecúško gumových medvedíkov, malé autíčko na hranie alebo kniha. Pri telefonovaní môžete dať dieťaťu zakaždým nejakú indíciu na hľadanie  darčeka.

V následnosti na telefonát má potom dieťa niečo, na čo sa môže tešiť. Pohľadnica, krátky list alebo balíček od ocka z diaľky deti mimoriadne nadchne. Deti, ktoré ešte nevedia čítať, sa tešia veselým obrázkom, nálepkám alebo aj ockovej fotke, ktorá ukazuje, kde ocko práve je alebo čo robí.

Čo môže ešte otec počas svojej neprítomnosti urobiť

To, aký je najlepší spôsob na udržiavanie kontaktu na diaľku, nie je dôležité. Hlavná vec je, že to obom stranám prináša potešenie a ukazuje dieťaťu náklonnosť a spoľahlivosť. V závislosti od veku môžete využiť i nasledujúce tipy:

  • Napíšte pohľadnice alebo krátke listy tajným písmom, ktoré si predtým dohodnete so svojím dieťaťom. Dajte však pozor na to, aby pravidlá neboli príliš komplikované a aby bolo lúštenie písma zábavou a nie náročným výkonom.
  • Prineste dieťaťu z každej cesty, z každej dlhšej neprítomnosti nejakú maličkosť: malé mydielko z hotela, mince zo zahraničia, známky alebo peknú knihu.
  • Udržiavajte kontakt e-mailom.
  • Hrajte sa spolu online hry.
  • Pripravte pred odchodom na cestu malý uspávací rituál. Na každý deň vašej neprítomnosti pripravte listovú obálku s nejakým obrázkom, básničkou alebo krátkym príbehom.

Dočasné odlúčenia bývajú pre deti veľmi ťažké. Ale rovnako tak pre otcov. Príliš rýchlo stráca človek v diaľke kontakt s milovaným dieťaťom. Preto je dôležité nielen pre deti, aby sa spojenie uchovávalo.

Aj otcovia si takto denne uvedomujú: Niekde tam ďaleko je moje dieťa, ktoré milujem a o ktoré sa chcem starať.

Keď je otec opäť doma

Aj pre návrat domov existujú rituály, ktoré slúžia najmä na to, aby vám zabezpečili trochu voľnosti. Najmä vtedy, ak sa vás už dieťa nevedelo dočkať, hrozí, že vás zovrie ako kliešť a bude si vyžadovať vašu plnú pozornosť.

Ak je to pre vás OK, o to lepšie, ale ak nie, mali by ste aj v tomto prípade zaviesť rituál. Tak vám môže dieťa napríklad pripraviť a priniesť kávu (ak je na to dostatočne veľké), vy sa zatiaľ osprchujete alebo si doprajete kúpeľ a následne sa s vami usadí na gauči, kde sa spolu zahráte alebo porozprávate.

Alternatívou môže byť dohoda, že v prvý deň je na rade otec a užije si oddych, na druhý deň si dieťa užije ocka naplno a strávi s ním určitý čas len vo dvojici.

Pri všetkých týchto potrebách dieťaťa, nezabudnite ani na tie vaše i na potreby vašej partnerky! Lebo záťaž, ktorú spôsobuje stresujúca práca a častá neprítomnosť, sa dá zmierniť dobre fungujúcim harmonickým partnerstvom a vlastnou spokojnosťou.

Prečítajte si: Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: