Ako byť dobrým otcom, ak máte denne len 30 minút

Mgr. Jarmila Hýroššová | 31. marec 2017
Ako byť dobrým otcom,  ak máte denne len 30 minút

Aj keď chodíte domov z práce neskoro, nemusíte sa vzdávať predsavzatia byť dobrým otcom.

Ponúkame vám tipy a nápady, ako sa venovať deťom, ak máte k dispozícii denne „až“ 30 minút. Počas tejto polhodinky sa môžete koncentrovať na svoje dieťa a robiť spoločne bežné denné aktivity, ktoré vám obom dávajú šancu budovať vzťah, lepšie sa spoznávať a stať sa najlepšími kamarátmi.

Venujte čas svojmu dieťaťu počas kúpania 

Kúpanie malých detí je príjemná podvečerná chvíľa ako šitá pre ockov. Umožní vám sprostredkovať vašu lásku prostredníctvom vody a dotykov.

Väčšina bábätiek má kúpanie rado, lebo im pripomína ich prenatálne prostredie – plodovú vodu. Postupne sa táto činnosť stáva pre ne hrou a bábätká majú zábavu z toho, ak sa môžu vo vode trošku počľapkať a vyblázniť. Niektoré majú rady aj sprchu a tá vám dáva príležitosť ku kontaktom „telo na telo“. 
Majte poruke mäkkú teplú osušku, do ktorej bábätko zabalíte hneď, ako s kúpaním skončíte.

Oteckovia môžu prebaľovať

Hoci plienka niekedy nepríjemne zapácha, dáva vám prebaľovanie príležitosť trošku sa s bábätkom pozabávať a potom ho znova obliecť do svojich vecičiek. Našťastie je takýchto príležitostí neskutočne veľa, takže užívať si ich môžete každý deň.

Malá násobilka prebaľovania pre otcov:

Bábätká do troch mesiacov je potrebné prebaliť i 10-krát denne. Staršie deti už menej často. Nasiaknutú plienku spoznáte jednoducho pohmatom – má veľký objem a na pohmat je plná gélu.

Pokakanú plienku pravdepodobne neprehliadnete. Na očistenie zadočka môžete použiť vlhčené obrúsky, mokrú bavlnenú plienku alebo sprchu.

Ak utierate dievčatko, tak vždy smerom od pošvy k zadočku, u chlapca je to jedno, odkiaľ kam ho utriete. Po utretí zadoček osušte a natrite krémom proti zapareninám. Ak ho nespoznáte, postačí v prípade núdze použiť akýkoľvek iný detský krém, ktorý máte poruke.

Masáž bábätka je ideálne stráveným časom

Masáž nie je príjemným zážitkom len pre dospelých, ale aj pre deti, dokonca aj tie najmenšie. Je to vynikajúca príležitosť na precítenie a upevnenie vzájomného puta medzi dieťatkom a vami a okrem toho má aj ďalšie pozitívne účinky.

Dobre vplýva napríklad na trávenie (často sa využíva pri bolestiach bruška), spánkový rytmus, dýchanie, krvný obeh a v neposlednom rade pomáha prekrviť detskú pokožku.

Okrem toho dokáže masáž odstrániť napätie a pomôcť bábätku uvoľniť sa. Naučte sa preto masírovať bábätko a urobte z tejto aktivity rutinu.

Prečítajte si články o masáži bábätiek, pozrite si inštrukcie, ako pri nej postupovať krok za krokom, alebo pozorujte pohyby rúk, aké používa pri masáži bábätka vaša partnerka a nabudúce ich jednoducho zopakujte vo vlastnej réžii.
Prečítajte si: Otec na materskej dovolenke

Spoločný čas na prechádzke 

Nechajte mamičku spať a vydajte sa skoro ráno so svojím bábätkom na krátku prechádzku. Dajte ho do klokanky, detského nosiča alebo kočíka a nadýchajte sa čerstvého vzduchu.

Môžete si pri tom kúpiť čerstvé noviny, zaparkovať na lavičke v parku a prečítať si ich, prípadne si len tak užívajte pohyb a vysvetľujte bábätku, čo všetko vonku vidíte. A keď mamičke prinesiete ešte teplé pečivo budete iste za dvojnásobného hrdinu dňa. 

Rozprávajte sa so svojím dieťatkom

Aj malé bábätko si vie užiť pobyt v záhrade alebo na balkóne, ak mu pri tom rozprávate o všetkom, čo vidíte a čo sa vám páči. Rozhovor, v ktorom objasňujete svoj pohľad na svet, je rozhodujúcim faktorom v jeho vývine.

Zachyťte vzácne okamihy

Dajte si za úlohu zdokumentovať prvý rok vášho bábätka. Vaša partnerka je určite dosť zaneprázdnená inými úlohami, aby myslela ešte aj na toto. Urobte každý deň jednu fotku alebo minútovú videonahrávku.

Je to skvelý spôsob, ako si spomienky zachovať na celý život. Fotografujte si bábätko keď spí, je, hrá sa alebo dokonca plače. Keď bude staršie, budete sa tešiť, že máte takýto „poklad“, lebo pri prezeraní fotiek sa vám vynoria spomienky, na ktoré by ste bez nich určite zabudli.

Prečítajte si: Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

Paste spolu s dieťatkom "baránky"

Doprajte bábätku počas dňa chvíľu, kedy si môže poležať na brušku. Je to dôležité pre rozvoj a cvičenie chrbtového svalstva a ako prevencia pred deformáciami hlavičky.

Stačí pár minút, nemusí ísť o žiaden tréning. Rozložte deku na zem a položte na ňu dieťa do polohy na brušku a ukazujte mu pritom obrázky v knižke, hrajte sa s hračkami, rozprávajte sa s ním a usmievajte sa naňho. Môžete pri tom ležať i v posteli, v kresle alebo opretí vo vani. 

Tip MAMA a ja:

Je dobré, keď si bábätko zvyká na polohu na brušku od samého začiatku. Musí to však byť vždy v dobe bdenia, kedy ste pri ňom. 

Hrajte sa s loptou

Keď už vie bábätko dobre sedieť, vezmite veselú mäkkú loptičku (ak vydáva zvuk ešte lepšie) a kotúľajte ju smerom k nemu.

Zhruba v šiestich mesiacoch dokáže dieťa loptu sústredene pozorovať, uchopiť ju a ohmatať. Nechajte ho preto, aby si loptičku ohmatalo. Potom mu ukážte, ako loptu kotúľať späť, aj keď sa mu to nemusí podariť. Hlavná vec, že si pri tom užijete kopec zábavy.

Hrajte sa na skrývačku

Skryte hračku pod prikrývku tak, aby z nej bolo vidieť malú časť. Nechajte dieťatko hľadať ju, pomôžte mu, ak je to potrebné. Keď ju nájde, prekvapený a potešený ho pochváľte.

Keď hru pochopí, skryte hračku úplne. Hra na skrývačku dieťa učí, že predmet existuje aj v prípade, že ho nevidíme.

Spoločne strávený čas pri raňajkách

Ak máte väčšie dieťa, ktoré už nepije len mlieko, môžete sa spolu s ním naraňajkovať – t. j. pripraviť mu raňajky a nakŕmiť ho.

Bábätká milujú, keď ich kŕmi otec – a to z dvoch dôvodov: Na jednej strane neočakávajú od otca, že ich bude dojčiť – prsník poznajú len od mamy. Pri otcovi sú skôr zvedavé, čo im ponúkne.

Na druhej strane berú otcovia kŕmenie oveľa pohodovejšie ako mamy. Fľaky ani zašpinené okolie nevnímajú tak tragicky ako ich poriadkumilovné partnerky. 

Pozerajte spolu s dieťaťom rodinný album

Bábätká a malé deti si rady pozerajú tváre na fotografiách. Vyrobte preto svojmu synovi alebo dcére malý album s obrázkami mamy, vás, starej mamy a iných známych osôb. Pozerajte si spolu s dieťaťom album, vysvetľujte mu, kto je kto a komentujte jednotlivé udalosti na fotografiách.

Učte dieťa základné hygienické návyky

Ak má bábätko dobre vyzerať, potrebuje kopec dennej starostlivosti. Oteckovia vedia ale umývanie zubov, strihanie nechtov a česanie vláskov s pomocou hier a veselých pesničiek premeniť na zábavné udalosti.

Nájdite si denne pár minút a vykonajte niektorú zo spomínaných procedúr. Môžete z nich urobiť rituál, napr. každovečerné umývanie zúbkov, strihanie nechtov vždy v sobotu po kúpeli a pod.

Prečítajte si: Aký typ otca má vaše dieťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: