ČO cíti, vidí, počuje bábätko v brušku?

dula Ľuba Lapšanská | 17. júl 2020
Zmysly bábätka v brušku

Mama podporuje zmysly dieťatka a vôbec to nemusí robiť vedome. Ako?

Avšak keď vieme, že pohladenie bruška drobčeka upokojí, tak je to fajn, nie? 

Zmysly bábätka

Hmat je prvým zmyslom, ktorý sa mu vyvíja. Má rado teplučko, ale nie horúco. Miluje dotyky a bude sa tlačiť na hladkajúcu dlaň a vyplavovať pri tom potoky oxytocínu a endorfínov. Už v 6. týždni sa na jeho drobnom jazýčku vytvárajú chuťové poháriky.

Iste uhádnete, akú chuť majú deti najradšej? Áno, sladkú. Pijú potom plodovú vodu dvakrát rýchlejšie. Ale pozor – to neznamená, že sa máte napchávať sladkosťami. Radšej si dajte sladkú mrkvu alebo jablko.  

Zrakové nervy zaznamenávajú a reagujú ešte v čase, keď je viečko bábätka pevne zatvorené. Napriek tomu dokážu rozoznať svetlo a tmu. Niektoré deti milujú svetlo a budú kopkať dovtedy, kým si mamka na slniečku neodkryje bruško. Potom v maternici nastane krásne červené intímne svetlo.

Sluch je podľa mňa najintenzívnejšie ovplyvňovaným zmyslom. Okrem toho, že deti počúvajú neustály tlkot srdca mamky, šumenie v cievach či škvŕkanie čriev, vnímajú i zvuky zvonku. Hlas mamky i ocka, súrodencov, domácich zvierat. Zvykajú si na ne, učia sa dokonca melódiu a rytmus materinskej reči. A keďže majú dobre vyvinutú i pamäť, tak vás určite neprekvapí, že deti hudobníkov sú obvykle tiež hudobne nadané. Všetky deti milujú hudbu. A spev mamky, akokoľvek falošný, je pre ne rajom.

Čuch je tajuplný zmysel. Vôňu síce nemôžeme vidieť, ani chytiť, a predsa nás dokáže ovplyvniť. Všetko, čo mamka počas tehotenstva zje, má svoju vôňu. I to, čo si na seba natrie. I jej vlastné telo nejakú typickú vôňu má. A novorodenec ju ihneď po pôrode spozná... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: