5 tipov, ktoré pomôžu vášmu bábätku k lepšiemu a dlhšiemu spánku

Redakcia | 17. máj 2022
spánok bábo dieťa dlhý

Týchto 5 tipov je overených praxou mamičiek ako aj odborníkmi.

Spánkový tip č.1: Skúste zavinovačku

Aj keď sa vám možno nepozdáva, že pevne zavinuté bábätko môže byť spokojné, ono môže byť.
Zavinovanie do zavinovačky je naozaj spôsob ako pomôcť novorodencovi získať pocit bezpečia, a tiež môže výrazne pomôcť s uspavaním bábätka i k jeho dlhšiemu spánku.

Z fyziologického hľadiska zavinovačky pomôžu udržať Morov reflex - tiež známy ako úľakový reflex. Tento mimovoľný reflex v spánku spôsobí, že bábätko  rozhodí ručičkami a nožičkami a to ho často prebudí a bábo spustí plač.

Nezabudnite  pevne zavinúť ramienka, pretože práve "vyletujúce" ručičky sú najčastejším problémom spánkového nepokoja drobčeka. Okolo bokov môžete zavinúť jemnejšie,  hlavne keď v noci prebaľujete, aby ste si uľahčili výmenu plienok.

Kedy prestať zavinovať? Keď má dieťa približne 3 mesiace, môžme ho začať dávať do spacieho vaku alebo do detskej  deky zabaliť voľnejšie. 

Môžete si kúpiť špeciálnu zavinovačku alebo zavinúť bábätko pevne do detskej deky.

Spánkový tip č. 2:  Miestnosť, kde bábo spí, udržujte chladnejšiu

Aj keď vás možno láka poriadne vykúriť miestnosť, v ktorej ukladáte bábätko spať, je vhodnejšie udržiavať v nej teplotu medzi 18 a 22 stupňami.

V podstate - chladnejšia izba je vždy lepšia ako teplejšia. V chladnejšej miestnosti nielen  znížite riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), ale tiež pomáhate dieťaťu spať lepšie.

A čo v lete? V lete bez klímy ťažko znížite teplotu (navyše môžme aj polemizovať, nakoľko je klíma vhodná k bábätku.)  Ale môžete do izby pridať aspoň  ventilátor,  ak  cítite, že vzduch  v miestnosti je príliš horúci. Samozrejme tak, aby nefúkal priamo na dieťa.

Okrem toho dbajte na to, v čom je oblečené vaše dieťa, keď ho dávate spať. Najlepšie je používať ľahký a priedušný materiál ako je bavlna či mušelín.

Spánkový tip č. 3:  Sledujte spánkové cykly vášho dieťatka

Novorodenec väčšinou nedokáže prespať viac ako pár hodín, pretože  potrebuje nakŕmiť každé dve až štyri hodiny... a je mu jedno či je deň alebo noc.

Postupne však spánok bábätka prechádza zmenou, a niektoré deti vo veku 5 až 6 mesiacov už dokážu prespať celú noc. Ale aj pokiaľ bábätko prespí celú noc, stále si potrebuje zdriemnuť počas dňa.

Vo veku troch mesiacov väčšina detí spí približne štyri krát počas dňa. 
Vo veku medzi štyrmi a šiestimi mesiacmi, pozorujeme, že dĺžka denného spánku sa predlžuje  a tak sa postupne zo 4 denných zdriemnutí stavajú 3 a neskôr ich počet klesne na 2, a okolo veku cca 14 mesiacov stačí  dieťaťu jedno popoludňajšie zdriemnutie.

Samozrejme, je to veľmi individuálne, ale pokiaľ správne odsledujete počet a potrebu spánkových cyklov počas dňa, vaše bábätko sa vám odvďačí lepším a dlhším spánkom v noci.

Pozor! Tu neplatí pravidlo, že menej spánku cez deň zaručí dlhší spánok v noci. Práve naopak, ak si bábätko nedostatočne oddýchne počas dňa, jeho nočný spánok bude nervóznejší a bude sa často budiť!

Na druhej strane, dbajte aj na to, aby deti staršie ako 3 mesiace nespali počas dňa viac ako tri hodiny, mohlo by to tiež skrátiť ich nočný spánok.  

Spánkový tip č.4: Sledujte denný príjem mliečka
  

Vaše dieťa spí dlho - ale nechýba mu kŕmenie? Samozrejme, materské (či umelé) mliečko  je prioritou novorodenca. Ako však zistiť, či bábätko papá dostatočne?

  • Vodítkom môže byť počet mokrých plienok: pokiaľ nemeníte najmenej šesť mokrých plienok denne, prekonzultujte kŕmenie bábätka s vaším pediatrom.
  • Všeobecne platí, že ak vaše dieťa  priberá na hmotnosti a pediater je s jeho hmotnostným prírastkom spokojný, môžete pravdepodobne nechať spiace dieťa spať.

Tip MAMA a ja: Zároveň dbajte na to, aby vaše bábätko papalo dostatok mliečka počas dňa a tak bolo schopnejšie spať dlhšie v noci, pretože ho nebude budiť hlad.   

Spánkový tip č.5: Počkajte minútu! 

Keď sa vaše dieťa prebudí počas  noci, váš prvý inštinkt je pravdepodobne bežať k nemu  pri prvom náznaku plaču. Ale – spomaľte a pred behom k postieľke si dajte pauzu.

Deti si môžu krátko poplakať v spánku  pri prechádzaní medzi jednotlivými  spánkovými cyklami. Ak počkáte minútu či dve, je možné, že plač ustane a dieťa znovu zaspí. Pokiaľ plač neustáva, až potom choďte situáciu riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: