Úľakový reflex budí bábätka zo spánku

Mária Kopčíková | 5. január 2018
Úľakový reflex budí bábätka zo spánku

Má vaše bábätko nepokojný spánok? Strháva sa celým telom v polospánku a následne plače? Môže za to reflex.

Deti sa rodia s istou výbavou novorodeneckých reflexov a jedným z nich je úľakový reflex. Deti sa strhávajú na pohyby vlastných končatín a pomerne veľa z nich sa na toto strhnutie budí s plačom.

Tajomné reflexy bábätiek
Prečítajte si tiež:

Tajomné reflexy bábätiek

Zaviňte dieťa do perinky

Prevenciou v tomto prípade je pevné zavinutie buď do perinky alebo v horúcom lete do látkovej plienky. Ide o to, aby dieťa malo ručičky privinuté k telu a vrchná látka zabraňovala prudkému trhnutiu nimi. Niektoré deti sa na toto strhávanie budia až do 4. – 5. mesiaca.

Bábätko sa prirodzene budí osem až desaťkrát za noc

Výskumy spánku detí potvrdzujú, ako príroda tieto veci krásne zosúladila. Medzi 4. až 6. mesiacom sa vyvinú spánkové cykly a aj nočný spánok, ktorý sa podobá na spánok dospelého človeka. Bábätko (rovnako ako dospelý človek) sa asi 8 – 10-krát za noc čiastočne preberie, aby sa pomrvilo a skontrolovalo, či je všetko v poriadku.

Za normálnych okolností len asi dve z týchto prebudení sú úplné. Ak je potrebné ho nadojčiť, treba tak urobiť. Ak ho však dojčíte viackrát, môžu sa čiastočné prebudenia nahradiť úplnými a zdravý nočný spánok sa rozbije. Dôsledkom potom môže byť unavená mama, mrzuté dieťa a seriózny spánkový problém...

Týmto nechcem povedať, že dieťa sa môže v noci dojčiť len dvakrát. Chcem len upozorniť na to, že nie vždy treba prebratie sa dieťaťa zo spánku riešiť dojčením. Treba skúsiť, či sa dieťatko upokojí aj bez toho. Ak nie, treba ho nadojčiť bez ohľadu na čas, ale sledovať, či naozaj pije.

POZOR:

Ak sa dieťa vo veku okolo 4. mesiaca v noci budí každú hodinu, pravdepodobne je to začiatok problému, ktorý by bolo dobré čo najskôr vyriešiť. Nie však podaním umelej výživy, ale úpravou režimu. Alebo aspoň pokusom o úpravu režimu.

SPÁNOK u detí nepodceňujte!
Prečítajte si tiež:

SPÁNOK u detí nepodceňujte!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: