Spánok bábätiek:dôležitý pre zdravie a dobré prospievanie!

Redakcia | 10. december 2017
Spánok bábätiek:dôležitý pre zdravie a dobré prospievanie!

Novorodeniatko prespí prevažnú čas dňa a v podstate možno povedať, že počas tohto obdobia dieťa buď spí, alebo sa dojčí, čo môže často trvať až hodinu.

Novorodenec nerozlišuje deň a noc a nemá žiadne spánkové návyky. Jediné, čo vám zostáva, je prispôsobiť sa mu – spať vtedy, keď spí bábätko. Drobec v období okolo jedného mesiaca si postupne začína zvykať na rytmus deň a noc, t. j. oddeľovať denný a nočný spánok.

Spánok bábätiek sa postupne skracuje

Potreba spánku počas dňa sa každý mesiac postupne skracuje, takže v druhom mesiaci spí dieťa asi 16 – 18 hodín denne, pričom cez deň je častejšie hore a v noci sa budí na kŕmenie.

Bábätká do 3 mesiacov by nemali byť hore dlhšie ako 2 hodiny a potrebujú všetky tri denné spánky. Niektoré dojčatá sú dokonca schopné v treťom mesiaci spať v noci 8 hodín nepretržite.

Ako pomôcť bábätku s rozlišovaním denného a nočného spánku?

  • Cez deň buďte čo najviac vonku, ak ste doma, vpusťte do bytu čo najviac svetla.
  • Počas dňa sa spolu veľa hrajte, maznajte, rozprávajte.
  • V noci nerozsvecujte svetlo, ak je to potrebné, použite len slabé osvetlenie či tienidlá.
  • S dojčaťom v noci komunikujte minimálne, starostlivosť obmedzte na nutné minimum (nakŕmenie, výmena plienky...), ale o to viac s ním komunikujte a maznajte sa po zobudení počas dňa.
  • Vytvorte si a upevňujte stály večerný rituál – napr. kúpanie, masáž, obliekanie, dojčenie, krátka rozprávka a uspávanie.
  • Počas dňa sa nesnažte o absolútne ticho v byte, keď dieťa spí – samozrejme, nemáme na mysli veľký hluk, ale bežný domáci ruch v pozadí (hovor medzi ostatnými členmi rodiny, zapnutá práčka, umývačka, či tichá hudba).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: