Spanie na brušku: Strašiak pre rodičov?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 1. jún 2018
Spanie na brušku: Strašiak pre rodičov?

Väčšina rodičov sa teší, keď sa ich bábätko po prvýkrát pretočí z chrbta na bruško. Ide totiž o zručnosť, ktorá je znakom dobrého vývinu a predpokladom lozenia a neskoršieho chodenia.

Súčasne s radosťou z novoobjavenej aktivity sa rodičom „pretáčavých“ detí začnú robiť vrásky na čele. Čo robiť v prípade, ak sa drobec odteraz začne v noci pretáčať a zaspí v polohe na brušku? Kedy môže byť táto poloha príčinou náhlej dojčenskej úmrtnosti (SIDS)?

Je poloha na brušku príčinou dojčenskej úmrtnosti?

Bábätká sa začínajú otáčať na bruško v rôznom veku. Ale čím lepšie im to ide, tým väčší strach majú niektorí rodičia. Najmä vtedy, ak sa deti otáčajú i v noci a uprednostňujú spánok na brušku. 

Keď sa vie bábätko samo pretočiť na bruško, neznamená to, žiaľ, vždy aj to, že sa vie otočiť i naspäť na chrbátik. Otáčať sa tam i späť sa učia deti rôznym tempom – väčšinou medzi piatym a deviatym mesiacom.

Tým, že sa stávajú obratnejšími, sa vedia vyslobodiť z polohy na brušku postupne aj samé. Tie bábätká, ktoré sa už vedia samostatne otáčať na bruško i späť, to robia aj v spánku.

Proti tomu nemôžu rodičia urobiť vôbec nič, lebo pohyby v spánku sú úplne normálne a je zbytočné dieťatku v tom brániť. Možno vás upokojí fakt, že ak sa bábätko dokáže otočiť na bruško, dokáže si v prípade potreby aj pootočiť hlavičku tak, aby malo voľný noštek a mohlo dýchať.

Rodičia by sa v tomto prípade mali postarať hlavne o to, aby spanie na brušku bolo nebezpečné čo možno najmenej. 

Strašiak rodičov – SIDS

V praxi sa lekári stretávajú s prípadmi, keď matka uloží svoje dieťatko spať, a keď k nemu znovu príde, dieťatko je mŕtve. Privolaný lekár konštatuje SIDS – syndróm náhleho úmrtia dojčiat.

Ide o jedno z najzáhadnejších úmrtí detí vo veku do jedného roka života. Je to náhla a neočakávaná smrť vzhľadom na predchádzajúci stav dieťaťa, ktoré nejaví známky vážnejšieho ochorenia.

Na svete i u nás pracujú tímy lekárov, ktorí sa snažia objasniť príčiny SIDS, ale tie sú aj dnes neznáme. Žiadna choroba, zranenie alebo dedičné predispozície neposkytujú varovné signály.

V jednom sú však experti jednotní – a síce v tom, že pri SIDS ide o súhru rôznych faktorov. A tak existujú niektoré rizikové faktory. Spánok na bruchu ako taký teda nemožno označiť za príčinu smrti – ale ako možný rizikový faktor.

Najčastejšie sú náhlym úmrtím postihnuté dojčatá medzi druhým a štvrtým mesiacom života, chlapci viac ako dievčatá – a to v pomere 60 ku 40. Odborníci radia rodičom, aby nedávali spať svoje bábätko na bruško. A hlavne vtedy, ak patrí do niektorej z rizikových skupín.

K rizikovým skupinám patria:
  • predčasne narodené deti s pôrodnou hmotnosťou nižšou ako 1 500 gramov,
  • deti, ktorým na SIDS zomrel súrodenec,
  • deti s diagnostikovanými problémami s dýchaním,
  • deti drogovo závislých matiek,
  • deti s výraznou podváhou pri pôrode,
  • deti, ktoré sa spomalene prebúdzajú zo spánku, sú málo pohyblivé, často plačú a potia sa.

Plyšáky sú pre deti rizikom

Rodičia veľa počúvajú a čítajú o tragickej diagnóze SIDS, ktorá zastihne rodiny vždy úplne nepripravené, a preto chcú byť opatrní a snažia sa urobiť čo možno najviac protiopatrení, aby zabránili prípadnej smrti v spánku.

Niektorí vytvárajú v postieľke zábrany z plyšových zvierat, vankúšov a diek, aby sa dieťa nemohlo otáčať, iní v noci opakovane vstávajú a dieťa vracajú do „správnej“ polohy.

I keď urobíme okolo dieťaťa metrové veže, otáčať sa bude. Navyše plyšové zvieratá a vankúše predstavujú veľké riziko, lebo dieťa sa k nim môže tak nešťastne pritúliť, že bude mať obmedzený prívod vzduchu a môže sa udusiť.

Preto treba týchto „pomocníkov“ z postieľky odstrániť. Sú totiž viac kontraproduktívni ako užitoční. Ani rodičovské vstávanie neprináša želaný úspech, stane sa príťažou a dosiahne sa ním len málo. Bábätko sa otočí tak či tak. 

Senzory pohybu alebo špeciálne monitory na kontrolu srdcovej činnosti a dychu sa odporúčajú predovšetkým u detí nezrelých, chronicky chorých, so zástavami dýchania v pôrodnici a detí, v rodine ktorých sa už smrť dojčaťa v spánku vyskytla...

To však neznamená, že si ich nemôžete „pre istotu“ zakúpiť, hoci máte dieťatko zdravé a nespadá do žiadnej z menovaných kategórií. Ak sa neobjaví porucha dychu či srdcovej činnosti počas 6 mesiacov života dieťatka, možno s pozorovaním pomocou monitorov prestať

Tip MAMA a ja 

Hoci na brušku dieťatko spať nemá, v bdelom stave ho naň (v rozumnej miere) pokladajte, ale buďte v jeho blízkosti. Poloha na brušku mu totiž spevňuje driekové svaly, upravuje vzpriamovanie trupu, masíruje bruško proti vetríkom a vytvára dobrý kontakt dieťatka s okolím. Preto túto polohu využívajte na hru, cvičenie, komunikáciu... Ak však bábätko unavene položí hlavičku na podložku, zmeňte jeho polohu. 

Ako eliminovať príčiny náhleho úmrtia bábätka?

Čím viac budú môcť rodičia dôverovať schopnostiam dieťaťa, tým pokojnejší bude ich spánok. Preto odporúčame s dieťaťom trénovať:

  • Ukladajte bábätko do postieľky len na chrbát, takto sa stane táto poloha preňho dôverne známou. V žiadnom prípade ho nedávajte spať na brušku.
  • Nedávajte mu do postieľky plyšákov ani nič, čo by mu mohlo prekryť tváričku.
  • Počas dňa, keď bábätko bdie, ho častejšie ukladajte na bruško, tým sa trénujú jeho svaly – a čím bude dieťatko staršie, tým bude jeho schopnosť pretáčať sa lepšia. A to i späť na chrbát.
  • Ak bábätko uprednostňuje polohu na brušku, trénujte s ním i otáčanie späť. Najlepšie viackrát denne a hravou formou, napríklad sa otáčajte za hračkou a pod.
  • Najbezpečnejšie spia bábätká vo vlastnej postieľke v spálni rodičov. Pevný matrac a nie príliš vysoká teplota v miestnosti sú rovnako dôležité. Pred spaním miestnosť vyvetrajte a dbajte na to, aby teplota v miestnosti, kde dieťatko spí nepresiahla 18 až 20 stupňov Celzia.
  • Medzi rizikové faktory patrí tiež prípadné prehriatie teplými prikrývkami.
  • Je úplne normálne, že sa aj malé deti v spánku pohybujú. Aby si na seba nestiahli deku alebo paplónik, môžete veľmi nepokojné bábätká baliť počas prvých mesiacov do perinky.

Mnohé deti skutočne spia po zabalení v perinke oveľa pokojnejšie. Z bruška sú totiž zvyknuté na obmedzený priestor a príliš veľa „voľného“ priestoru ich môže rušiť, dráždiť a zneisťovať, čo zavinovačka raz-dva vyrieši. Ak ju dieťatko nemá rado, skúste spací vak.

Aj keď obavy pred náhlym dojčenským úmrtím nie sú neodôvodnené, pravdepodobnosť, že sa to stane vášmu dieťaťu, je veľmi malá (podľa posledných údajov na Slovensku postihuje SIDS  0,6 – 1,8 dieťaťa na 1 000 živonarodených detí).

S dobre zabezpečeným miestom na spanie a tréningom môžete strach z polohy na brušku zredukovať. Ak ani napriek tomu nemáte pokoj na duši a bojíte sa o bezpečnosť svojho bábätka, môžete sa obrátiť na vášho detského lekára, príp. laktačnú poradkyňu. Spoločne určite nájdete spôsob, aby ste vy i vaše bábätko mohli spávať bez obáv.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: