Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odplienkovanie/problém so zadržiavanim mocu

    , Autor: Kikush

    Dobry den,
    mame problém s dcérkou (2 roky a 2 mesiace) a jej cikanim/kakanim resp odplienkovanim, už si nevieme rady .. pred týždňom si začala sama sadat na nočník a pýtať sa, oznamovať nám keď ide cikat a kakat, tak sme chceli skúsiť ju odpluenkovat, raz za pocikala keď mala nohavičky a odvtedy keď cika je to so strašným krikom že “pipi nie”. dovtedy pekne cikala aj kakala nemala žiadny problém nevadilo jej to a teraz sa úplne zasekla a zadržiava moc aj cely den, keď sa aj vycika tak to už vyslovene neudrží a pusti ale je to s krikom (potom je zase dobre a hra sa dalej), vodičku a čaj pije počas celého dňa aj si sama pyta piť. Včera sa nám vo vani po celom dni čo necikala vycikala, ale zase s krikom a bolo dobre, no odvtedy nechce už ani nočník ani sa nechce vôbec kupat vo vani čo milovala, ani sprcha ani nič proste žiadny kontakt s vodou ..resp kúpanie/umývanie je so strašným krikom .. skúšali sme s ňou ísť do vane aj do sprchy, hračky, hudbu, spievať, vymýšľali sme príbehy na odpútanie pozornosti hocičo nič nepomohlo .. Po niekoľkých dňoch čo sme skúšali odolienkovat sme dali nazad plienku a problém nastal že teraz nechce cikat už ani do plienky a zadržiava stále moc. Stolicu tiež už nemala asi 4 dni.

    Nevieme si rady čo robiť aby zase normálne cikala nebála sa a aj kakala. Doma sa nič nestalo, malu sme do nocnika nijak netlačili ani nikto nenaliehal na nu, vždy sme sa s ňou potešili pri každom vycikani, rozpravala som sa s ňou o tom. Teraz sa bojím aby nemala nejakú traumu prip zdravotne komplikácie z toho že zadržiava aj moc aj stolicu. Vôbec neviem čo sa stalo prečo sa tak otočila. Keď jej aj ušlo nikdy sme nijak nekričali ani ju nehrešili.

    Dakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ešte nie je dostatočne dozretá na odplienkovanie. Vráťte sa k plienke.
    Vo chvíľach intimity, keď ste samé dve jej môžete pripomenúť, že dospelí nemajú plienky, cikajú kakajú v záchode ale pred ňou o jej vyprázdňovaní s nikým nehovorte, ani s manželom.
    Teraz v lete môže chodiť bez plienky , veď keď sa pociká neprechladne, možno jej to aj bude nepríjemné, tak jej pripomeniete, že keby šla na nočník nestalo by sa to. Ale v zásade odložte odplienkovanie na neskoršie.















Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: