Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 16 m chlapček nechce rozprávať

    , Autor: Enola

    Dobrý deň,

    Maly čoskoro 16 m chlapec, narodený ako hypotroficke dieťa. Do dnešného dňa si len blabota, povie baba, tata, kde je, ale nemyslím si, že chápe významu slov. Inak hovori len nejaký svojim jazykom. Papa dá len keď on chce, kýva sám deťom na ihrisku alebo keď nejaká osoba na neho zakyva, keď ho opýtam aby dal papa ani ho nehne. Chodiť začal v ukončenom 15tom mesiaci (cvičili sme aj vojtovku kvôli hypertonusu). Hlavne má znepokojuje jeho reč, že nechce nič hovoriť, neukáže kde je ocko, mamka, len hľadá a pozrie, neukáže kde má očko, uško, atd. Príde mi, že nerozumie. Hovorím na neho slovenský a manžel anglicky a sem tam pár slov slovenský. Rozmýšľame zájsť k psychologicke, na neurologii bol sledovaný do roka a už nás vylúčili, zvažujem opätovnú kontrolu. Naša pani pediatrička sa k tomu nevyjadrila, že keď blabota je to ok, ale mne sa to nezdá. Inak je šikovný, hry zopakuje, pomaha aj vybrať riad z umyvacky, prádlo z pracky, atd .
    Len ta rečová komunikácia a takisto sa mi zdá že má slabý očný kontakt, nepozerá keď mu niečo chcem ukázať a povedať ( len tak checkne) Je pravda, že od mala mal tablet a tv k jedeniu, keďže inak nič nechcel zjesť. Ten som už posledné mesiac obmedzila, ale pracujem ešte na úplnom zrušení. Bojím sa hlavne, že to ho ovplyvňuje a takisto poruchy pozornosti a Adhd. Je možné to už určiť v 16 m života?
    Ďakujem krasne za prečítanie a radu ako ďalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tablet zrušte čo najskôr, naozaj to u mnohých detí, povedala by som aj , že u všetkých do troch rokov negatívne ovplyvňuje psychomotorický vývin a hlavne vývin reči.
    Vývin reči je veľmi individuálny. Určite by som zistila, či naozaj dobre počuje. Zistila by som aj, kedy ste začali rozprávať vy a manžel.
    V každom prípade by mal v tomto veku mať zásobu asi desiatich slov / nemusia byť celé ani spisovné, môžu to byť výrazy/ ale s významom. V tomto veku je možné spraviť taký základný test chek in a mali by ho to robiť všetci lekári pri 15-18 mesačnej preventívnej prehliadke. Určite by som dieťatko poslala na kontrolné neurologické vyšetrenie a k detskému psychológovi. Taktiež je možné sa obrátiť na inštitút detskej reči.
    Nemusí sa jednať o žiadnu poruchu, len o naozaj individuálne oneskorený vývin reči ale je už na mieste vyšetrenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: