Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 8 mesačné babätko

    , Autor: ivka-671

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je v poriadku keď môj 8 mesačný synček sa nevie sat do 2 vzpriamenia na vystreté ruky, od 4 mesiaca sa otáča z bruška na chrbtik,od piateho opačne,plazí sa rotuje dookola za hračkami , dava sa do sikmeho sedu ale pedlaktie ma na podložke,co sa tyka jemnej motoriky problém nieje,vydrží dlho pri hre,dokáže posuvať krúžky na hlavolame,pretáca strany na knihach od 5 mesiaca ,bucha hrackami o seba a o ine predmety,zacina chytat spinky, jediny problém je že nevie ist na vystrete ruky,davam ho aj cez stehno vtedy sa dáva na 4,len sám to nevie ,chcem sa opýtat ci je to normalne ,dakujem krasne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne má slabšíhorný pletenec. Iste y bolo vhodné vyšetreie u rehabilitačného lekára a následná rehabilitácia. Ale iste sa to postupne naučí aj sám.

Podobné otázky

  • 8 mesacne babatko nesedi

    , Autor: linda148

    Dobry den pani doktorka,
    Chcela by som sa spytat, moja dcerka ma 8 mesiacov a dva tyzdne. Je narodena v 33tt. Od konca 7 mesiaca krasne stvornozkuje,vytahuje sa v postielke a k nabytku tak ze klaci uz sa jej podarilo aj dat na nozicky. Trapi ma ze nesedi. Podarilo sa jej to len raz krasne si sadla a aj sa tak chvilku hrala s hrackami ale odvtedy to uz nespravila. Mam ju nejak do sedu motivovat alebo len pockat a posadi sa sama? Este ma trapi jedna vec vobec si neslabikuje ziadna bababaa mamaa a podobne len vyska a obcas sa jej podari vydat nejaku hlasu vacsinou gaaaa alebo ba ale velmi malo. Vela jej rozpravam, spievam ale nevidim ziaden pokrok v reci. Ucim ju davat papa alebo tapusky ale zatial sa nechyta par krat sa jej podarilo dat papa. Bojim sa ci sa vyvija spravne po psychickej stranke. Este by som sa chcela spytat na jedalnicek, je na umelom mliecku, zatial jej davam rano okolo 8 potom o 3 poobede a potom vecer pred spanim o 8 a v noci. Medzitym prikrmy, ovocie obcas aj jogurt par lyziciek.Mam nahradit poobednajsie mliecko prikrmom alebo mam davat mliecko? Pripadne co je vhodne davat v tom 8 mesiaci? Velmi pekkne vam dakujem za odpoved na moju trosku obsirnu otazku. Vsetko dobre prajem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že moja odpove'd mešká, ale mala som osobné dôvody.
    Jedálníček v ôsmom mesiaci: ráno mlieko alebo mliečna obilninová kaša, dopoludnia ovocie, na obed mäsosozeleninový príkrm, mäso denne, dvkarát týždenne žĺtok / uvariť vajce na tvrdo a žĺtok zaiešať teda polovicu do príkrmu, môže sa 2 x týždenne/. Keďže už máte aj deväť mesiacov po deviatom mesiaci môžete dávať biely jogurt s probiotickou flórou, v žiadnom prípade do roka nie tvaroh a jedlá s tvarohom / pribináčik termix, syry a pod/. Jogurt je vhodný na olovant / ale môže mať stále aj mlieko/. Pre dkúúaním mliečna kaša alebo zemiaková kaša a pred spaním mlieko.
    To, že dieťatko lezie a pohybuje sa ako udávate je úplne v poriadku, problém sedenia je problém niekoľkých týždňov , kedy začne viac sedieť. Dieťa má sedieť vtedy, keď sa samo posadí. Netreba ju motivovať ani obkladať vankúšmi a podobne.
    Slabikovanie, prvé hry prichádzajú až po deviatom mesiaci zväča takže esšte máte v tomto veku čas.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: