Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Je to autizmus?

    , Autor: palo

    Dobrý deň. Doma máme 20 mesačného chlapca, ktorý nereaguje na svoje meno a ešte nerozpráva len mamama, bababa,papa a podobne. Chodiť začal už v deviatich mesiacoch. Stále je a bol veľmi živý, neposedny, stále behá. Hračky vždy rosype, chvíľu sa hrá s jednou,potom pobeha po izbe, potom sa hrá s druhou. Keď vidí autíčko tak sa pohára s kolesami, potom sa pohra s autom.Teraz sa naučil skladať komín z lega a podobne. Keď niečo chce tak nás chytí za ruku,dovedie nás k tomu a ukáže že to chce. Keď mu to nechceme podať pýta sa na ruky a naťahuje sa za tým. Chce behať po schodoch. Niekedy sa stane ze keď vidí napríklad že opravujem značku na aute tak potom chodí k nej aj on a ťahá ju skúša ju odtrhnúť a podobne. V noci zle spáva. Mlieko pije dva aj tri krát za noc. A tiež si pýta veľa čaju v noci. Problém je v tom ze keď prídeme k malým deťom tak o ne nejaví záujem. Nehrá sa s nimi. Doma máme 5 ročnú neter a snou sa hráva stále. Je veľmi smelý a neposedny. Problém je v tom nereagovani na svoje meno a to ze ešte nerozpráva.ked bol mladší chcel byť stále vonku a nechcel ísť na ruky, teraz sa mu vonku moc nechce a keď ho nepustíme tam kde chce ísť tak sa pýta na ruky. Pozerava aj rozprávky. Čítal som ze by nemal. Môže to byť aj tým, že ešte nereaguje na meno alebo sú to prvé príznaky autizmu. Vopred ďakujem za prečítanie nášho problému a za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som si nedovolila ani naznačiť názor, či sa jedná o autizmus. Urobiť túto diagnózu je veľmi ťažké a je na to potrebné podrobné a opakované vyšetrenie.
    Podľa vašich informácií si však myslím, že sa dieťa správa rimerane veku. Deti v tomto veku sa ešte nehrajú s inými deťmi, niektoré deti majú radi spoločnosť iných detí v tomto veku, iné však veľmi nie.
    V noci / ani vôbec/ by nemal piť čaj, už vôbec nie sladký, ak je smädný, treba mu ponúknuť vodu.
    Na tlevíziu by sa nemal dívať vôbec, ak tak len pol hodinu denne/ večerníček, spievakny, krátka, zrozumiteľná rozprávka, ktorú je ideálnu m komentovať. Vôbec mu nedávať tablet, telefón na sledovanie nezmyselných obrázkov, pohybujaúcich sa a podobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: