Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problém

    , Autor:

    Dobrý deň

    Mám 3,5mesačného chlapčeka po narodení mu našli zakrvácanie v hlavičke konkretne v oboch predných častiach BK pretrvávajú skupinky cističiek vpravo 13x8mm a v lavo 12x10mm šírka 3K je 7mm, IV komora bez patologického obsahu. doteraz nam neurologicka predpísala nootropil ale ten vraj nezaberá preto máme teraz chodit na inekcie cerebrosin chcem sa opýtať inekcie majú podporiť aktivitu malého . zvýšená aktivita má teda pomocť mozgu aby sa zakrvácanie vstrebalo? je teda doležite neustále cvičenie s malým? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Správne a primerané cvičenie je veľmi dôležité v takomto prípade, dá sa povedať, že najdôležitejšie!!!!!
    Cerebrolysin má zlepšiť metabolizmus v mozgu, obohacuje bunky o niektoré látky a má zlepšiť psychomotorický vývin dieťatka.

Podobné otázky

  • Doliečenie zlomenej nohy

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň,

    Prosím o radu. Nás 1 a pol ročný syn mal zlomenú nohu. Konkrétne prasklinu v pistale. Mesiac mal sadru. Chirurg mu potom len postával nohu a povedal že už je to záhojene a že máme cvičiť dvakrát denne len členkom. Nič viac. Že do dvoch týždňov bude chodiť.

    Ubehli dva týždne ale drobec strašne kriva, keď chodí, nohu dáva na zem len patou a nedotýka sa prstami zeme. Viac ju zvažuje na vnútornú stranu. Keď mu cvičím nozkou, špičkou, patou, aj do strán, aj kolienku ohybam, nemá problém. Noha nie je stuhnuta.

    Som z toho frustrovaná, pretože už nám krásne chodil, behal, dokonca kopal do lopty. Je veľmi pohyblivý a aktívny a mám pocit, ze niečo robíme zle. Viete nám poradiť ako doliečiť Filipka?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som ho nedoliečovala bez odborného usmernenia. Treba ho znova skontrolovať u chirurga a ak je naozaj všetko zrastené, zhojené, treba rehabilitovať na odbornom rehabilitačnm pracovisku, kde sa venujú aj deťom. Možno sa len bojí riadne chodiť, lebo ho to predtým bolelo a nechodil.

  • Spravanie

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň môj 27 mesačný syn,nerozpráva len si blaboce,nevie ani len mama. Keď sa srdí ťahá si uši,a ako sme boli v nemocnici so zápalom prvý krát začal robiť čudnú vec,jednu ručičku dá do hora ku hlave druhu pred seba a prepleta kŕčovito prstekmi,robil to keď mal radosť no po druhom a treťom pobyte v nemocnici to robí častejšie,niekedy len tak chodí hore dole po izbe a robí to,a nesmiem naňho zdvihnúť hlas to začne búchať hlavou o stenu alebo sa predkloni a tlačí hlavu do zeme,má problémy s obličkami tak stále chodíme po lekároch,má strach z ľudí aj z detí z toho všetkého čo zažil od mala len lekári a nemocnice,naučil sa neskôr aj sedieť aj chodiť.neviem či mám vyhľadať nejakého odborníka na to jeho správanie,alebo je to normálne,a vonka nechce chodiť len stále sa ťahá na ruky a plače dovtedy kým ho nevezmem.dakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to neštandardné správanie U vášho lekára by ste mohli spraviť taký test, vyplniť formulár, ktorý sa volá MCHAT, to trocha objasní situáciu a následne by sa mal vyšetriť u neurológa, detského psychológa a podľa potreby pokračovať v iných vyšetreniach.

  • Nereaguje na meno

    , Autor: Lucia88

    Dobrý deň mamičky idem si k vám po radu už začínam byť zúfalá môj synček bude mať v januári 2roky skoro vôbec nereaguje na meno keď ho voláme, keď mu povieme aby nám podal hračku ukázal nanu položil ju niekam nerozumie nevie co od neho chceme snažíme sa odplienkovat ale nula bodov keďže tomu nerozumie co od neho chcem rad pozerá rozprávky ale co sa týka hraciek skoro vôbec sa sám nepohra ani keď som prinom. Už začínam byť zúfalá je narodený v 36tt v 19m začal chodiť ale špičkuje tak chodíme k fyzioterapeutke ak má zvas niektora podobný problém budem rada ak sa somnou podeli o svoje skúsenosti ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som mamička, ja som lekárka. Treba spraviť u lekára MCHAT, lekár ho vyhodnotí . Preberte s ním vaše ťažkosti a podľa príznakov, veku spôsobu správania, vývinu reči začnete odborné vyšetrenie pre stanovenie problému. Ja v takomto prípade začínam neurológom. U vás treba určite určiť, či dobre počuje. To ste neuviedli.

  • Správny vývoj?

    , Autor: Daniel2210

    Dobrý deň, máme 26 mesačného chlapca. Po fyzickej stránke je všetko v poriadku. Ale zatiaľ nerozpráva, nepočúva na meno, nevie zakývať, nevie ukázať kde ma očko, uško, vlásky atď. Hraje sa sám a bez problémov poskladá lego, kocky, puzzle. Zatiaľ je jedináčik takže súrodenca doma nemá. Ale keď sme vonku na ihrisku tak aj tam sa hraje väčšinou sam. Veľmi si iné deti nevšíma. Chcem sa opýtať či by sme mali vyhľadať nejakú odbornú pomoc? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti do troch rokov majú síce radi spoločnosť iných detí ale hra je ešte samostatná.
    Väčší problém vidím v tom, že nerozpráva. V tmto veku by užmal začať hovoriť krátke vety. Možno ste m hodne dovolili byť pri televízii, alebo sa hal s telefónom alebo tabletom, to naozaj veľmi obmedzuje vývin reči. Ja by som ho poslala na neurologikcé konzílium a podľa výsledku pokračovať ďakej, pravdepodobne u logopéda.

  • Problém s cikanim

    , Autor: Gabika?

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ,že môj skoro 3 ročný syn sa nechce pýtať teda lepšie povedané ako kedy. Keď sa mu chce kakať pekne sa vypýta ale s cikanim má trošku problém a musím sa ho pýtať či ide cikať.ked sa ho spýta kde sa cikať tak poviem ,že do velkeho záchoda,alebo do travicky a sa spýtam kde sa necika? Tak povie že do galot lebo to je hanba hanba hanbuca. Išla som na neho aj hravou formou že kto ďalej docika chvíľku ho to bavilo a potom zasa nič ,aj keď sa bude pýtať tak dostane odmenu. Už som tak zúfalá ako mu to mám vysvetliť a on nič . Ďakujem za odpoveď a rádu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale veď on to vie, len sa mu to nechce dodržiavať vždy. nedávajte najavo, že je to pre vás aj pre neho veľmi dôležité, aby cikanie a kakanie nie do galot zvládol. Hlavne o tom pred ním nehovorte s nikým, ani s manželom, babkou kamoškou atd. Vidí, že je to dôležité a povie si, že just to bude robiť len tak ako on chce a nie vy. V tomto veku je normálne, že má nehody, že niekedy sa mu nechce ísť na záchod, zabudne. Všetko sa časom upraví, len nespravte chybu, lebo to bude o to dlhšie trvať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: