Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • poradit

    , Autor: vivika

    Dobry den uz som vam pisala dcerka ma 11mesacov a stale sa neposadi uz aj stvornozkuje raz sa jej podarilo sadnut so styroch a odtedy nic skor sa stavia na nohy a chyta sa posteli apostavi sa.ked aj lezi trosku vyssie tak sa posadi neviem co si mam mysliet.dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vašej informácie sa jedná síce o nie celkom pravidelný vývoj motoriky smerom k vzpriameniu ale vidíte sama , že napreduje, taže netreba nič urýchľovať ani robiť / hlavne nedávať do chodítka!/ a všetko bude v poriadku.

Podobné otázky

  • Doliečenie zlomenej nohy

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň,

    Prosím o radu. Nás 1 a pol ročný syn mal zlomenú nohu. Konkrétne prasklinu v pistale. Mesiac mal sadru. Chirurg mu potom len postával nohu a povedal že už je to záhojene a že máme cvičiť dvakrát denne len členkom. Nič viac. Že do dvoch týždňov bude chodiť.

    Ubehli dva týždne ale drobec strašne kriva, keď chodí, nohu dáva na zem len patou a nedotýka sa prstami zeme. Viac ju zvažuje na vnútornú stranu. Keď mu cvičím nozkou, špičkou, patou, aj do strán, aj kolienku ohybam, nemá problém. Noha nie je stuhnuta.

    Som z toho frustrovaná, pretože už nám krásne chodil, behal, dokonca kopal do lopty. Je veľmi pohyblivý a aktívny a mám pocit, ze niečo robíme zle. Viete nám poradiť ako doliečiť Filipka?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som ho nedoliečovala bez odborného usmernenia. Treba ho znova skontrolovať u chirurga a ak je naozaj všetko zrastené, zhojené, treba rehabilitovať na odbornom rehabilitačnm pracovisku, kde sa venujú aj deťom. Možno sa len bojí riadne chodiť, lebo ho to predtým bolelo a nechodil.

  • Reč

    , Autor: Majka127994

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, mam 28 mesačného chlapca. Keď sa narodil vážil 2690kg a 48cm zdravý chlapec. Teraz 12kg a 92cm. Chodí, beha, vymýšľa, čítam mu knižky, ktorého pomaly ani nezaujíma, niekedy mi ukazoval obrázky a pomenovala som ich ale nezopakoval nič. Rozpráva mami; babi, mňam, nie, nejdem. Vyjadruje najčastejšie negativnejsie prejaví, nejdem, nechcem. Pred pol rokom vedel povedať aj áno, ale teraz keď sa ho spýtať chceš niečo sladké? Ideme na prechádzku, ideme pozrieť film si hladný? Namiesto áno ma chytá za ruku a vodí kam chce. Namiesto toho aby mi povedal áno. Používa gestiku a mimiku pohyby tela. Rukami hodí a ukáže co chce a spýta sa ma ci to môže tak ze mi to položí na ruky pozriem na mňa a ukáže mi an to prstami a povie hm, vtedy viem ze to chce. Poviem ako môžeš si dat. Usmeje sa zoberie vysmiaty mi sadne na nohy a papa. Nechce rozpravat. U doktorky sme boli je v poriadku. Chlapci rozprávajú neskôr. Ale predsa ani knižky ho nebavia, zoberie mobil sam si pusti co chce,mobil ovláda lepšie než knihy. Ja zoberiem knihu začnem čítať aby ma počul a on si ľahne na mňa keďže ho kojim mobil do rúk a pusti si abecedu alebo niečo čo ho záujme. Je podľa vás normálne ze dieta ma radšej rozprávku cez mobil ako knihy. A ze nerozprava zatiaľ. Niečo blaboce ale veľa toho nepovie. Ďakujem za odpoveď Maria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadná chyba: mobil nemal doteraz a do troch rokov určite ani vidieť!!!!!!!!!!!Ani vedieť, že sa tam niečo ukazuje. Je to jednoduché kukať a nemysliť!!!!Bude to náročné, ale mobil úplne odstráňte z jeho dostupnosti a venujte sa mu ako predtým: hra, spievanie, obrázky, veci v okolí pomenovávajte. Nič iné vám neviem poradiť. Je to ťažké vysloviť ale mobil, tablet: spravia z múdreho dieťaťa hlúpe

  • 8,5 mesacne babatko nelozi

    , Autor: Krasti

    Dobry den, prosim o zhodnotenie stavu.. Mam 8,5 mesacnu dcerku, ktora este nelozi, plazi sa len ked sa jej veeelmi chce, a to skor ruckami sa silnejsie pritiahne. Este nesedi, ani ju nedavam sediet, neskusam. Inak je velmi cula, pivotuje, ma krasne druhe vzpriamenie, na styri sa vie dat, pohupuje sa hore-dole, robi lietadielko.. Vaha 7200 g, vyska 73 cm, kojena. Narodila sa s nizkou por. hmotnostou, no zdrava. Viete mi prosim poradit, ako postupovat, ci treba nieco zacat cvicit a ci to moze suvisiet aj s tou vahou?.. Alebo mam pockat par tyzdnov, ci sa nejako rozbehne...
    Dakujem Vam velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Začať liezť má ešte čas cca mesiac. Ak sa inaksprávne vyvíja, netreba sa ponáhľať niektoré deti vôbec neleú, pohybujú sa plazením alebo posúvaním sa po zadočku, keď sedia. Vtedy zväčša trocha neskôr začnú chodiť. Ak by sa nezačala ani posadzovať, tak treba konzultovať pediatra a prípadne aj neurológa a začať rehabilitáciu
    Aj v hrubej motorike bývajú odchýlky, ktoré ale neznamenajú chorobný stav

  • Synček nerozpráva

    , Autor: Delinka

    Dobrý večer,mám synčeka a bude mať 2roky a 4mesiace.Doteraz mi veľa nenarozpráva.Svoju hatlaninku má,povie pár slov a keď ho chcem naučiť nové slovo zakrúti hlavičkou a povie nie.Keď pokračujem,pozrie sa na mňa ale nezopakuje.Už ma to začína veľmi trápiť.Môžete mi prosím poradiť?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či rozumie, čo mu hovoríte. Do dva a pol roka takýto rečový prejav ešte neznamená oneskorenie vývinu reči. Komunikuje s vami podľa vašej informácie a to je dobre. Učte ho reálne slová, v zmysle ukazujte predmety a pomenovávajte ich, taktiež reálne obrázky v knižke pomenovávajte. Vôbec!!!!!!!!!!!!mu nedávajte na hranie tablet ani telefón!!! Televíziu obmedzene sledovať len s vami a tak, že mu veci, ktoré vidí, zvieratká, pesničky komentujete jemu primerane.

  • Autizmus?

    , Autor: Sidfox

    Dobrý deň, pani doktorka,
    Chcem sa s vami poradiť.
    Mám 2 ročného syna. Našli sme pár vecí, ktoré akoby nás synček nevládal tak, ako by asi mal. A nevieme, či to už riešiť, alebo este čakať. Bojíme sa, aby nešlo o znaky autizmu.
    Chlapček ešte nerozpráva, iba také ako mama, papa, baba, jaja, ham,...
    Zvláštne je, že nám nereaguje na meno. Zvykol si zareagovať, ale len keď poviem "Ferko, aha". Na to "aha" akoby zareagoval, lebo vie, že mu niečo ukazujem. A keď je zanietený v nejakej hre, tak absolútne.
    Neukazuje na predmety jedným prstom, ale keď niečo chce, napr. Na poličke, tak sa príde vypýtať na ruky a načiahne sa za tým. Od malička nechcel čítať knihy (myslím, že pri to by sa dobre naučil ukazovať prstom). Teraz si už začal čítať... Resp. Listovať v knihách sám. A dost často.
    Občas chodí po špičkách. Momentálne is začal vydobijat veci, keď niečo chce... Napr. Keď ideme okolo ihriska a on tam chce ísť a nejdeme tam, tak sa začne hnevať až plakať.
    Co sa týka hier, začal byť dosť aktívny. Ma staršiu sestričku (3,5roka)...vedia sa už spolu ponaháňať, skrývať pod deku a robiť kuk, v trampolíne sa spolu nasmejú.
    Rad sa hrá s kockami (stavia veze), rôzne tie logické hračky, pričom musí ukladať na seba podľa veľkosti. To už všetko ovláda. Veľmi rád ma loptu alebo balón. Keď vidí, že sa hráme s jeho sestrou, hneď pribehne a zapája sa. Začal sa hrať aj s elektrickým pianom. Tuka si prstami melódie.
    Hluk problém nerobí, ani vysávač, ani kosačka, ani hlasna hudba. No napriek tomu si občas chytí uška. Ale nikdy nie pri hlasnych zvukoch.
    Donedávna ho nezaujímali auta ani kolesá ani nič. Teraz už vezme do ruky traktor alebo auto a točí kolieska. Keď ide aj auto po ceste alebo traktor, tak veľký záujem a musí až zastať, aby ho videl ako ide okolo.
    Veľmi rad sa objíma, stwkli a dá pusinku. Keď mi sedí na kolenách a artikulujem mu nejaké slová, tak tiež otvára ustocka a snaží sa opakovať. Dokonca mi chytá ústa, akoby chcel lepšie zistiť, ako to hovorím. Očný kontakt 100%.
    Rad sedí na rukách a rôzne tie riekanky Varila mysicka, Tapi Tapi Tapusky, Ide, ide vláčik a pod.
    Predtým sa hral sám, teraz už aj so svojou sestrou občas. Keď sme na ihrisku a vidí, že niekto sa hrá s loptou, hneď beží do stredu ihriska a chce sa hrať tiež.
    Predtým obcas pozerával TV... Fihu a podobne hudobné programy... A ešte také anglické. Kedysi som čítala, že je dobré, keď dieťa počúva nieoc v cudzom jazyku, že potom sa mu ten jazyk ľahšie učí.. Teraz viem, že to bolo asi na škodu.
    No co sa týka tých ostatných veci... Je to v norme?
    Mame sa obávať toho, že nereaguje na meno a stále nerozpráva okrem tých svojich hlások?
    Ešte treba asi spomenúť, že vo väčšine prípadov sme ho oslovovali Zlatinko, Laska naša, Anjelik... Nie je to aj preto, že nie je tak zvyknutý na svoje meno... A skôr keď urobil niečo zlé, tak sme ho oslovili menom so zvýšeným tónom hlasu....
    Ďakujem za Váš názor a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi naozaj považuje svoje meno za výčitku ako mi vyplynulo z poslednej vety!
    Správanie dieťatka ako ho veľmi podrobne opisujete nejaví známky autizmu. Ak málo rozpráva nie je ešte v tomto veku problém. Mali by ste ho naozaj oslovovať menom a samozrejme s ním veľa rozprávať, jednoduché veci, prípadne na obrázkoch ukazovať a pomenovávať veci bežného života. Okrem nejakého speivankova neodporúčam veľa sledovať televíziu a najmenej do troch rokov mu nič!!!!!!!ale že naozaj nič!!!!!!!!!!!neukazujte na ipade, iphone a podobne. Sú to sekvencie, ktorým vôbec nerozumie, síce ho zaujú pohybom a farbou ale nič sa z nich nenaučí!!!naopak zastavuje to deti vo vývine. existuje taký test mchat, ktorý by mala vaša lekárka mať, mohli by ste ho vyplniť. V tomto veku to, že nehovorí vo vetách a má dosť malú slovnú zásobu však by som ani nepovažovala za oneskorený vývin reči.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: