Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Puberta?

    , Autor: evamag

    Dobry den, mam 8 rocnu dceru (nar.1.1.2008). Pred par mesiacmi sme si vsimli , ze pri poteni zapacha, mastia sa jej vlasy i pokozka a zacalo jej rast ochlpenie podpazusia i vonk.genitalu. Meria 128 cm a vazi 26 kg, je svetly typ. Chcela by som sa poradit, ci sa jedna o normalny vyvin, alebo ci sa treba obratit na nejakeho specialistu? Dakujem. Eva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak začne ochlpenie pred ôsmym rokom života u dievčatka , nemôžeme ešte hovoriť o predčasnej puberte, len o predčasnom ochlpení. Normálne však už môžu tieto zmeny začať po ôsmom roku života.
    Dcérky je potrebné sledovať, jej rast, rozvoj ostatných pohlavných znakov. Medzi ôsmym a deviatom rokom je aj plánovaná preventívna prehliadka, mali by ste sa na ňu objednať a lekár zhodnotí, či uvedené prejavy sú veku primerané alebo môžu signalizovať predčasnú pubertu. Na zvýšené potenie veľmi dobre účinkuje excipial deo forte , aplikovať denne po kúpeli asi týždeň, potom stačí 2 až 3 x týždenne.

Podobné otázky

  • Puberta?

    , Autor: zojatko

    Dobry den,
    chcela by som vas tymto poziadat o informciu... skoro 9 rocna dcera bola doposial doma bezproblemova, v skole sa uci velmi dobre, nie su s nou ziadne problemy, patri medzi slusne ziacky, kt. posluchaju co sa im v skole prikaze a povie ...Ked pride domov,pravy opak... odvrava, ked sa jej nieco nepaci...jednoducho neposlucha hubuje,musi mat posledne slovo, je drza..... moze to byt uz presadzovanie si svojej osobnosti ? resp. je to zacinajuca ,,puberta".. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to súvisieť s uvedomovaním si seba samého, hľadaním svojich názorov na rôzne problémy, skutočnosti a otázky. Ale na druhej strane to môže súvisieť aj s vrodenou povahou / hašterivosť, negativizmus/ ale taktiež s domácimi problémami / súrodenecké vzťahy, nezrovnalosti medzi rodičmi ale aj starými rodičmi/. Niekedy je fakt ťažké puberty svojich detí prežiť. Ak sú problémy neúnosné je vždy správne poradiť sa s psychológom, aby človek neurobil vo výchove chyby, ktoré by ho potom mrzeli.

  • predcasna puberta?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den!
    Mala by som jednu otazku. Najstarsia dcerka ma 9 a pol roka a asi mesiac sa stazuje, ze ju bolia prsia, dokonca ich ma mierne zdurene, akoby jej pomaly zacinali rast. Zda sa mi to trocha priskoro, pretoze dcerka je inac drobna, utla, vazi len 21 kil, je to v kazdom ohlade este dieta. Kamaratka mala podobny problem s uplne malou dcerkou, ktora bola potom sledovana na endokrinologii a brala lieky, lenze u nej mi to prislo pochopitelne, jej dcerka pila cele litre kravskeho mlieka denne a vsetko ostatne odmietala. Moja dcera bola dojcena dva roky, kravske mlieko nepije takmer vobec (iba jogurty a kyslomliecne vyrobky), aj mäso jedava prevazne zo svokrovej ekofarmy, sladkosti jedava obmedzene, varim maximalne racionalne, takze prijem ecok alebo umelych hormonov si ani neviem predstavit. Je teda mozne, ze by to bol uz normalny fyziologicky nastup puberty? Moze sa to zastavit samo a pokracovat o nejake tri styri roky alebo to mame riesit u nejakeho odbornika, alebo to uz jednoducho bude tak a netreba do toho zasahovat? Neviem, ako by vplyvalo na jej psychiku, keby to uz skutocne bol nastup puberty a pokracoval by v takom tempe dalej, dcerka je aj mentalne este dieta, hrava sa s hrackami, venuje sa gymnastike, tancu, hudbe a ked som jej povedala, ze prsia ju bolia, lebo jej uz coskoro zacnu rast, plakala, ze nechce. Da sa s tym nieco robit? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku deväť rokov je počínajúci nástup puberty v norme. Nepredpokladám ako príčinu žiadnu poruchu. Ak by však bol problém v psychike dieťatka, že sa nevie s týmto nástupom puberty a všetkým, čo k tomu patrí / lebo to postupne príde/ vyrovnať, konzultujte psychologa.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, ci je mozne, aby moj syn (3r a 4 mesiace) este dostal febrilne krce ak ich doteraz nikdy nemal. Je na to nejake pravidlo, kedy si moze maminka pri horucke vydychnut? MAm totiz este malu dceru a ked maju teplotu naraz, nemozem spat v noci s oboma. Proste sa bojim, aby nedostal krce a my si to nevsimneme, lebo nas to nezobudi.
    A druha otazka suvisi so synovym spravanim. Je mozne, ze v jeho veku prisla nejaka prva puberta? Lebo presne tak sa sprava. V skolke si ho nejdu vynachvalit ale ja nie som vobec s jeho prejavmi spokojna, hlavne so stalim vykrikovanim, hovorenim nezmyslov a naladovostou. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Febrilné kŕče sa vyskytujú u detí do jedného roka. V medicíne je to však tak, že nič sa nedá vylúčiť úplne. Pri horúčke každé dieťatko môžereagovať rôzne a vyžaduje zvýšenú pozornosť.
    V tomto období nastáva negativistické štádium, kedy naozaj dochádza akoby k prvému osamostatňovaniu sa, časté je spojenie"ja sám", deti sledujú okolie a komentujú ho. Ak máte mladšie dieťa a cez deň je v kolektive, potom si vyžaduje vašu pozornosť. je to prirodzené. Taktiež sa začínajú prejavovať povahové črty dieťaťa, zdedené, získané spôsobom života rodiny a výchovou. Treba s nimi rátať a podľa toho k dieťatku výchovne pristupovať. Nejde o to, či ste s jeho správaním spokojná, vy ho musíte akceptovať a v tomto veku ho môžete primeraným spôsobom ovplyvňovať mnohé veci aj meniť. Chce to veľa trpezlivosti, času a hlavne lásky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: