Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Keď dieťa nemôže zaspať

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Už viac ako tri mesiace riešime večer čo večer ten istý problém. Moja 8 ročná dcéra nemôže večer zaspať, potom začne stresovať, že je veľa hodín a ráno bude unavená, plače aj tri hodiny večer. Stále to isté dookola. Chce ísť spať skoro aby nebola v škole unavená ale nemôže zaspať. Stalo sa, že večer zaspala skoro, asi po hodine sa prebudila zmyslela si koľko je veľa hodín a ona ešte nespí a zase plač. Zbytočne som jej vysvetľovala, že už spala len sa prebudila samozrejme nemohla potom zaspať, vystresovala všetkých dookola. Skúšala som všetko prečítala som jej rozprávky a asi po hodine zahlásila ja aj tak nemôžem zaspať. Ležala som pri nej asi hodinu, hladkala všade ticho tma a aj tak nezaspala. Najhoršie je, že ona strašne potom stresuje, že bude unavená a ona do školy nejde..lebo bude unavená. Už som jej vravela aj keď zaspíš o deviatej večer ráno vstávaš o siedmej aj tak budeš vyspinkaná...Dokáže sa aj v noci zobudiť a potom zas to iste. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má poruchu spánku. Je potrebné pátrať po príčine. Napríklad: nepije kofeínové nápoje, často vidím , že tieto nápoje deti konzumujú. Aj silnejší čierny čaj môže byť príčinou poruchy spánku,. Podobne ako konzumácia banánov.
    Druhou príčinou je stresová situácia doma alebo v škole, ako aj strata blízkeho človeka, či aj zvieratka. Niekedy naopak veľa zážitkov, povinností, učenia počas dňa.
    Musíte zhodnostiť sama, ktorá z príčin by to mohla byť. Vzhľadom na to, že situácia trvá pomerne dlho, odporúčam poradiť sa s lekárom.
    Na začiatok možno pomôžu jednoduché lieky ako je medovkový čaj pred spaním, sirup junior relax.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: