Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nechce kakať

    , Autor:

    Dobrý deň, synček má 2,5 roka. V posledných dvoch mesiacoch máme problém s kakaním. Nechce kakať ani do plienky ani do nočníka. Na nočníku sedí od roka, v zime sa pekne sám na veľkú vypýtal, od jari prestal. Keď na neho príde, že chce kakať, tak stojí a začne sa vykrúcať, kým mu to neprejde.. Väčšinou má prázdnu plienku, alebo mu len trošičku ubehne.. S papaním problém nie je. Zje všetko a v poslednej dobe sladké minimálne. Stolicu tvrdú nemá. Proste nechce kakať.. už nevieme čo máme robiť.. Poraďte prosím. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba zistiť, či nemá krv v stolici.Môže ho konečník pri kakaní alebo po kakaní bolieť, preto sa tomu bráni. Príčinou je zväčša thlinka v okolí konečníka. Je potrebné vyhľadať lekára, aby konečník skontroloval.
    Problémy s kakaním zväčša súvisia s psychikou dieťatkia. nenarodilo sa vám v čase, keď prestal kakať )dalšie dieťa, nepresťahovali ste sa, nebol nejaký konflikt, problém v rodine? Nezačal chodiť do kolelktívu? Problémom môže byť aj nacvičovanie odplienkovania, kedy deti odmietajú kakať, taktiež býva problémom ak sa dieťa pokakalo a niekto ho za to hrešil alebo vyhanbil. Dôležité je pred dieťaťom nehovoriť o jeho kakaní, neriešiť to pred ním ani s najbližšími ľu)dmi / mama, manžel a pod/. Dieťa vidí, že jeho defekácia je dôležitá otázka rodiny a a by bolo zaujímavé, jeho problém sa zhoršuje a pretrváva. S dieťaťom v intimite, kedy ste sami dvaja môžete tento problém konmunikovať , poukázať na to, ako je dôležité, aby pekne kakal a podobne. Je to niekedy dlhšie trvajúci problém a je potrebné aj vyhľadať lekára, kvôli nálezu na konečníku.

Podobné otázky

  • problémy so stolicou

    , Autor: mirbuja

    Dobry den pani doktorka, moj 4 rocny syn kaka raz za 3-4 dni. Brusko ho vôbec neboli, ale ma ho dost nafuknute, nema vôbec potrebu kakat, nie je to ze by zadrziaval stolicu lebo by ho bolelo, jednoducho je nastaveny ako hodinky ten 4 den a stolica neni tvrda bobkovita. Vyskusali sme uz vsetko, davam mu duphalac, lanovy olej, prebioticku vlakninu, doteraz celkom fungovalo acidko ale ani to uz nezabera. Je ovsene vlocky aj jablka zo supkou, pijeme harmancekovy caj a nic nezabera. Ked mal 3 mesiace maval krv v stolici ale alergia na bilekovinu kravského mlieka sa nezistila, taktiez boli negativne testy na celiakiu. chcela by som sa spytat ci by nemohlo ist o nejaku intoleranciu, ci by nam to z krvi zistili ked mu robili tie testy na BKM a celiakiu.alebo sa to zistuje inym spôsobom. niekedy mava ekzemik na zadku a cervene pupaciky po tele. Co by ste nam este poradili?.nemyslim ze je to pre psychológa lebo kaka rad, je odmenovany za kakanie takze nejake vedome zadrziavanie to podla mna nie je.Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prečo je odmeňovaný za kakanie? Je to prirodzená fyziologická potreba a odmeňovaním jej prisudzujete význam, ktorý nemá. Aj to jedna z možných príčin, prečo kakanie považuje za niečo výnimočné. Určite to zmeňte a odmenu dávajte za niečo iné. O kakaní by ste nemali hovoriť vôbec, hlavne nie pred ním. V intimite domova, keď ste s ním sama ho môžete podporiť a opýtať sa, či nechce kakať ale nič viac.
    Vidím, že stravu má správnu, je to super, skúste vyradiť z jedálníčka celkom potraviny, ktoré podporujú zápchu: mak, čokoládu, kakao, tvrdý syr, varená ryža varená mrkva.
    Ak by pretrvávalo takéto vyprázdňovanie z dlhšou periodicitou, je namieste vyšetrenie u detského chirurga, ideálne takého, ktorý sa touto proktoanálnou oblasťou zaoberá.

  • Nechce kakat do nocnika

    , Autor: macula5

    Este doplnenie, mame este takmer rocnu dceru, ta este samozrejme plienky ma, nemoze to suvisiet aj s tym, zechce byt trosku aj on babatko? Aspon v tom kakani?

  • 30 mesacny chlapec nechce kakat do nocnika.

    , Autor: editbal

    Dobry den. Mame s mojim synom problemy s kakanim do nocnika, resp. zachoda. Ma 2 roky 8 mesiacov, v lete sme skusali odplienkovat, aj sa nam darilo, cikat sa naucil, obcas sa aj vykakal, ale po case, v ktorom beriem vinu na nas rodicov, lebo sme nanho trosku tlacili sa zablokoval, nechcel kakat vobec, lekarka mu nasadila Lactulosu, ktoru berie doteraz,teraz uz 2x 5 ml denne, papa aj jogurty Activie, davam mu aj ovsene vlocky, on nie je velmi na ovocie, zje tak maximalne jedno jablko denne, obcas banan, ale aj ten vraj sposobuje zapchu. Snazime sa unho dodrziavat dostatocny pitny rezim. Moj problem je v tom, ze opet sa ho snazime ucit kakat do nocnika, cika tam krasne, sice sa nepyta, ale vzdy ked ho dam, tak sa vycika, cez den je bez plienky, len v slipkoch, ziadna nehoda, plienka len na spanie a na to kakanie, ktore dava pravidelne kazdy druhy den vecer. Snazim sa ho v tom case davat kakat ale on je taky tvrdohlavy, ze sa tam len vycika, a hned vyskoci, nechcem nanho opet tlacit, lebo sa bojim ze sa opet zablokuje. Je aj v tom velmi tazkom obdobi vzdoru, niekedy je tazko zvladnutelny, vrieska a tym si vydobija to co chce. Ale to sa snazime mat pod kontrolou a neustupit. Tak sa chcem opytat ci mu mam stale davat na kakanie plienku, a cakat kym to sam pochopi, alebo ako mam postupovat? Velmi pekne prosim o radu, lebo niekedy som z toho uz zufala :(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá problém, že by stolica bola tvrdá, mal krv na stolici, nevedel sa vykakť, teda že by mal príznaky zápchy , tak nie je potrebné teraz nič riešiť. Sama to podľa mňa ako vnímavá matka cítite, veď ste to aj napísali, je v štádiu vzdoru a takéto správanie je jedno z prvých prejavo toho, že dieťa skúša, čo môže robiť, čo mud dovlíte, ako by vás mohlo trestať až týrať. Preto odporúčam nevysadzovať ho na nočník kvôli kakniu, ani ho nenútiť, ani dokonca nemotivovať, len prehodiť akoby vám na tom ani nezáležalo, že veľký chlapci kakjú do nočníka. Inak mu dať plienku, keď chce kakať, najlepšie aj každý deň v rovnakom čase a bez komentára ho potom prebaliť. Hlavne prosím nehovorte pred ním o tomto probléme ani s manželom, ani s rodičmi ani s kámoškou. On veľmi dobre vie, že vás to trápi a takto mu to len potvrdíte. keď zistí, že takéto jeho správanie prestalo byť pre okolie zaujímavé, je to prvý kirok na ceste k tomu, aby sám zmenil svoje správanie. Môže to trvať rôzne dlho, ale určite nebude kakať do plienky celý život, obrazne povedané. len kľud a trpezlivosť!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: