Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problemy v skolke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mame 4r syna, zijeme v Nemecku a syn tu chodi do nemecky hovoriacej skolky. Pedagogicky ho na jednej strane chvalia ze je dobry v pocitani, na druhej strane nas posielaju na vysetrenia ohladom jeho 'dezorientacie' v detskom prostredi. Ze nehlada kamaratov, sklada si z kociek cudne utvary, rad beha hore-dole a strka do deti (to robi aj doma ale nam vysvetlil ze je prave zmeneny na prudove lietadlo a zostrelil sestru) a tak. Mali sme urcite nepresnosti vo vyvoji, napr. zacal rozpravat az ako 3r (ale hned plynule), ma vysoky prah bolesti, nieje schopny 'multitaskingu'. Dlho sme sa presviedcali ze je to hlavne cudzim jazykom ze sa sprava 'cudne' v skolke. Teraz diagnostikovali najmladsej sestre(6mesiacov) Agenesis corpus callosum. Zatial len sono, mame termin aj na magneticku rezonanciu. Na nete sme sa dositali ze je u surodencov 10% sanca vyskytu a rozmyslame ci dat kuknut aj Peta, alebo nie. O tejto diagnoze nevieme nic, nikto nic neprezradi a kazdy sa tvari tajomno, myslim ze je to tym ze spektrum priznakov je od normalneho dietata az po tazko postuhnute. Moja otazka je : kde mozem zohnat nejake informacie o tejto diagnoze, co nas caka na co mame byt pripraveni ci sa to da alebo neda riesit/pomoct dietatu. Su nejake poradenske centra? Planujeme sa coskoro vystahovat naspat na slovensko do Martina. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak ako už viete agenesis corporis callosi môže byť náhodný nález u zdravého dieťaťa ale môže byť aj súčasťou postihnutia dieťaťa. U zdravých detí sa nevyšetruje, pretože problém v tejto oblasti sa neprdpokladá. Nepoznám žiadne konkrétne ochorenie, kde by táto anomália bola základným nálezom alebo príčinou.
    Vášho staršieho chlapčeka by som určite konzultovala u detského psychologa. Pravdepodobne sa jedná o veľmi inteligentné dieťa, ktoré však môže mať zvláštnu povahu, mnohé veci cíti a vidí inak aje potrebné nájsť správny výchovný prístup ako zo strany rodičov tak aj pri zaradení do kolektívu.

Podobné otázky

  • problémy v škôlke

    , Autor: stefanie1

    Dobrý deň prajem.chcela bi som sa opitat .......mám dcérku ktorá ma 5rokov,pani učiteľka sa nam sťažovala ze naša dcérka ...bije všetky deti ,vulgárne rozpráva,kričí po triede ,berie im hračky aked im nedá tak ich udrie a ze nemá preto kamarátky. žeje Divokaa rozpustena.len ze doma taka nieje no ma svoje chybi ale ktore dieta nema.a kamarátky v škôlke práve že ma lebo ak pojdem po dcérku stále sa hrá z dievčatáma.a rodičia sa nestazuju...to mi jenatom čudne...a ak je taka dajme tomu ako jedna učiteľka môže povedať rodičovi že ma divoké dieta zdasa mi to nepekne a to dosť..a nikdy mi malú nepochvali len sťažnosti hovorí.čo mi poradíte ako pokračovať

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sú už pomerne veľké, povedia pravdu. Skúste sa opýtať pani učiteľky, ktoré deti bila a potom sa porozprávajte s matkou dieťaťa, či si dieťa sťažovalo, že ju vaša dcérka bila. Skrátka snažte sa informácie, pravdivé získať aj z iného zdroja. Deti sú živé, všeličo vyparatia ale dospelí by mali veci zhodnotiť, hľadať nápravu a riešenie. Sledujte ju aj doma, či sa nespráva agresívne k bábikám, zvieratkám, možno ju niečo trápi a takto to dáva najavo.

  • plač v materskej škole

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 5 ročného syna, v júly bude mať 6 rokov a je predškolák. Do teraz sme nemali žiadne problémy v škôlke, dokonca ani počas adaptácie keď mal 2,5 roka. Stávalo sa že bol mrzutejší a trochu si poplakal ale to bol vždy nanajvýš jeden deň a na druhý deň už bolo dobre. Ale teraz v novom roku keď po prázdninách nastúpil do škôlky opäť, máme problém s ranným plačom a niekedy dokonca aj v priebehu dňa. Už počas toho ako kráčame ráno do škôlky mi prízvukuje, že má starký pre neho prísť pred treťou ( čo vždy aj robieva a nikdy ho tam nenechal dlho, vždy chodí medzi prvými). Každý deň sa s ním o tom rozprávam, že sa nemá čoho báť, že starký vždy príde a vždy sa zdá že to chápe a že to bude už v poriadku, ale na druhý deň to začne znova. Viete mi prosím poradiť, či mám s navštíviť psychológa, lebo ja si už neviem rady. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak neplače, v škôlke sa potom hrá, papá, správa sa ako predtým, je to len jeho povahou, že si všetko zabezpečuje, uisťuje sa, kontroluje.
    Ak však pozorujete aj iné príznaky strachu, neistoty, plačlivosť počas dňa, pocikávanie, nechutenstvo je treba analyzovať príčinu buď ste vy doma na materskej s lmadším súrodencom, alebo došlo k nejakej zmene v rodinnom živote, presťahovaniu a podobne. Musíte všetko zvážiť vy. Ak žiadna z týchto príčin nie je a dieťa sa naozaj škôlky akoby bálo, vyhľadajte detského psychológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: