Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tri otázky

    , Autor: Nyumichelle

    Dobrý deň.

    Chcela by som sa Vás spýtať 3 veci:
    1.) Odkedy môžem urobiť malému krupicu z kravského mlieka, lebo tá z Beby mu nechutí.
    2.) Môžem zobrať ročného synčeka na plávanie normále na kúpalisko? Do detského bazéna, samozrejme. Lebo už pol roka čakáme na baby plávanie a stále sme v poradí. Už ani neverím, že sa tam dostaneme.
    3.) Už asi mesiac má suché a červené líčka. Myslela som, že je to zo sliniek, lebo strašne slintal, ale začalo sa mu to vyhadzovať aj na ramienku. Dávam mu na to kalciovú mať a je to lepšie, ale nemizne to. A neškrabe sa, tak ho to asi nesvrbí. Mám ísť s ním na kožné alebo skúsiť inú mastičku?

    Veľmi pekne Vám ďakujem za všetky odpovede a želám krásny večer.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    1. od druhého roka veku
    2. ani nie je potrebné sa tam dostať!!!!! Ideálne mu napustiť doma vaňu a hrať sa s ním vo veľkej vani. Do roka na kúpalisko iste nie! Po roku je to stále riziko, že tam niečo chytí ale už sa dá....len nie do termálneho.
    3.Kúpte ho čistou vodou a po kúpeli natrite ideálne 1% kyselinou miečnou,/ to by vám mala vedieť napísať vaša lekárka / ostatne tej by ste ho mali aj ukázať s tou suchou kožou, so všetkým na koži netreba hne´d utekať ku kožnému lekárovi, každý lekár má skúšku z kožnej medicíny!!!!/ alebo ho po kúpeli prípadne aj ráno natrite modrou indulonou alebo excipial lipolotion z lekárne.

Podobné otázky

  • 3 otázky - utekajúce očko, príkrm, mliečne výrobky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať na tri otázky.
    1. Utekajúce očko - náš chlapček má 6 mesiacov a jedno očko mu stále uteká, nie škúli ale uteká. Chcem sa opýtať či by nebolo vhodné navštíviť očného lekára, alebo dokedy by sa to malo upraviť?
    2. Príkrm - koľko by malo 6 a 1/2 mes. dieťa zjesť príkrmu naraz? Dávam mu len tak cca 100g a celý pohárik je 190g. Môžem mu ho dať zjesť celý, alebo postupne zvyšovať dávku?
    3. Mliečne výrobky- sú vhodné od 10 mesiace ale aké ... keď vo všetkých je kravské mlieko ktoré je nevhodné do 3 rokov? Aké mliečne výrobky mám podávať keď budeme mať 10 mesiacov?
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja neviem prečo rozlišujete škúli a uteká. V tomto veku ešte asi nedokáže pevne fixovať pohľadom nejaký predmet, takže oško naozaj uteká. Ak by sa to neupravilo do deviateho mesiaca, ba naopak sa to zvýrazňuje, požiadala by som o očné konzílium.
    Môže spapať príkrmu koľko sa mu žiada.
    Každé iné mlieko ako materské je kravské / teda aj formuly a mliečne výrobky samozrejme tiež/.Pokiaľ je dieťa kojené, do roka mu iné mlieko ani mliečne výrobky neodporúčam. Umelo živené dieťa môže vo veku 10 mesiacov dostávať biely jogurt s probiotickou florou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: