Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prerezavanie zúbkov

    , Autor: franulka

    Dobrý deň. Dcérka má 5 a pol mesiaca a mam pocit, že jej idú zúbky. Cez deň veľmi nechce spať, má dní kedy si pospi v pohode, no sú aj také kedy spi za celý deň max hodinku, hodinku a pol. No už asi 3 noc poriadne nespíme, stále sa budí, má veľmi slabý spánok, kope nožičkami a mrnčí. Dávame jej gél na dasienka, no nie vždy pomôže. Čo by som jej mohla dať, aby sa jej uľavilo? Môže jej podať kvapky fenistil ci radšej nejaký panadol alebo nurofen? Horúčky zatiaľ nemá, stále sa to pohybuje okolo 37 stupňov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je zdravá, určite jej netreba dávať nič! Dokonca nedporúčam ani rôzne gely, pretože môžu vyvolať u dieťaťa lergiu.
    Toto obdobie je určite pechodné, dokonca nie vždy súvisí s prerezávaním zúbkov.
    Ak to trvá dlho je vhodné navštíviť lekára, aby zistil, či dieťatko predsa nemá nejaký zdravotný problém. Určite by som naslepo nedáala žiadne lieky. !!

Podobné otázky

  • Unavený

    , Autor: Denaa

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či môže prerezavanie zúbkov súvisieť s tým, že synček je unavený. Dva týždne v pohode vládze a potom týždeň zas nevládze ani poriadne chodiť. A chce aby sme ho držali lebo stále padá, inokedy nás nechce aby sme ho držali a nechce byť ani na rukách a teraz zas potrebuje pomôcť. Ma 13m tekutín má dosť. Keď som to hovorila lekárke povedala mi že mám kúpiť babyimun proti únave, už sme ho vybrali teraz máme betaglucan. Ovocie a sladkostí odmieta. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvedené lieky sú výživové doplnky, nepoužívam ich v liečbe.
    Ak má dieťa v tomto veku ťažkosti, je potrebné sledovať hmotnosť a spraviť základné krvné vyšetrenia. V tomto veku bývajú deti chudokrvné.

  • Prerezávanie zúbkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nášmu 7 mesačnému synovi sa začali prerezávať horné zúbky. Dolné dva sa mu naraz prerezali v 5 mesiaci. Chcem sa spýtať. Horné zúbky sa prerezávajú dlhšie ako dolné? Pýtam sa preto, lebo keď sa mu prerezávali dolné, stalo sa to doslova zo dňa na deň. No horné sa nie a nie prerezať. Opuchnuté ďasná má už viac ako mesiac. Je z toho veľmi nervózny, odkedy sa mu prerezávajú, stále má soplíky, začína pokašliavať, zle spí,vkuse si obhrýza pršteky. Ďasná mu natieram Calgelom. Môžem mu ešte nejako pomôcť, aby som mu uľavila?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prerezávanie zúbkov je veľmi individuálne a ťažko náročné pre dieťa aj rodinu. Skúste potrieť ďasná tantum verde roztokom.

  • spánok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň... ja by som sa vás chcela spýtať, koľko by malo spať ročné dieťa... v poslednej dobe mi maličký nechce spať, aj keď vidím, že je unavený, mädlí si oči... niekedy s ním bojujem aj 2 hodiny... ráno vstáva okolo 8.30, potom doobeda spí od takej 11tej do 12.30, niekedy ani to nie... a už sa mi stalo, že poobede nechcel spať a zaspal až o 19tej...
    môže to byť tým, že mu idú zúbky? (zatiaľ má len 2 spodné), alebo to súvisí s chudokrvnosťou? (pediater tvrdí, že je trochu chudokrvný)
    neviem čo s ním robiť... aj cez deň je dosť nekľudný, ďasná mu natieram Kamistad gélom, a sem-tam, keď mám pocit, že ho bolia, tak mu dám čípok, alebo sirup na bolesť...
    a aj keď sa dobre vyspí má kruhy pod očami.... dosť viditeľné
    ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V poslednom čase som si všimla, že mamičky bez vážnejšej príčiny dávajú deťom lieky od bolesti / nurofen, paralen a podobne/. Dôrazne pred tým varujem!!!!!!Sú to aj návykové látky a dieťa, ktoré je takto od malička vychovávané, že všetko rieši liek, môžu s tým mať v budúcnosti problém.
    Dieťatko môže byť nepokojné určite aj kvôli chudokrvnosti, keď sa upraví, bude to lepšie.
    Taktiež prerezávanie zúbkov je bolestivé a dieťatko býva nepokojné. Treba sa mu venovať, hrať sa s ním, ba dokonca si s ním ľahnúť a uspávať ho. Toto obdobie trvá určitý čas a potom prejde. Ešte raz varujem pred podávaním liekov!!! Dieťatko v tomto veku spí asi 14 hodín denne ale ja aj to veľmi individuálne.

  • ...iba 3 zúbky...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa opýtať- moja 12,5 mesačná dcérka má zatiaľ iba 3 zúbky.Je to v poriadku?
    Teraz asi posledné 3 týždne zas veľmi sliní,je nekľudná,asi má aj bolesti- čo rozpoznávam tak,že si zvykne búchať hlavičku o stenu,dvere....
    Pýtam sa preto,pretože sestrin syn má 8 mesiacov a 9 zúbkov.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prerezávanie zúbkov je individuálne a často býva spojené s nekľudom a slinením dieťaťa, niekedy aj prvým ochorením. Je to normáln. U každého dieťatka prebieha inak, nie je dobré deti porovnávať.

  • prerezavanie zubkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moja dcerka ma za par dni uz rok a stale ma prerezane len dva predne
    zubky. Je to normalne? Vsetko dava do ust, hryzie ale stale nic. Tie dva sa jej prerezali naraz pri vysokej teplote v 8. mesiaci.Bojim sa aby sa jej zle nevivinul chrup. Dakujem za odpoved s pozdravom Maja.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prerezávanie zúbkov je tiež veľmi individuálne. Je potrebné to sledovať a ak by ste do roka a pol nepozorovali ďalšie prerezávanie, je vhodné stomatologicé konzílium.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: