Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Podobné otázky

  • Krvné testy

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, moja 2 mesac.dcera má takéto hodnoty krvi: leukocyty 11,58; lymfocyty aut.72,2 a neurofyl automat.18. Tieto hodnoty nie sú v tej tab. v norme, prvé dva sú zvýšené a tretí znížený. Je plne kojena a mala aj mierne zvýšené pečeňové testy. Pani lekárka povedala, že je to v poriadku. Aký je Váš nazor. Dakujem

  • Vhodná Umelá výživa

    , Autor: 22J22

    Dobrý deň prajem pani Doktorka,

    prosím Vás o radu ohľadom vhodnej stravy pre môjho synčeka narodeného 22.3.22.
    Synček je prakticky od narodenia na umelom mlieku.
    Prvé dva mesiace jedol Nutrilon Profutura Duobiotik 1 počiatočné mlieko, nakoľko mu ho dali už v pôrodnici, keďže nevedel piť odo mňa. Po najedení sa synček veľmi pučil, krútil, kopal a krčil nožičky, celý očervenel a plakal a zvykol aj ublinkovať. Stolicu mal zásadne riedku hnačkovitú až to z neho zvyklo doslova strieľať. Mal výsev drobných vyrážok na tváričke za ušami na ramienkach a brušku. Na ramienkach to bolo až červené. Aj napriek nedoporučovaniu od našej pani pediatričky som mu skúsila zmeniť mlieko, aby sa netrápil.
    Od ukončeného 2-hého mesiaca pije Sunar Expert Hypoalergénny 1. Skúsila som tento tip mlieka po študovaní na internete. Sama totiž roky klasické "sladké" mlieko nepijem pre pocit ťažoby na žalúdku, ktoré mi spôsobuje rovnako to majú aj manžel a obe babky. Ako jeho matke mi alergia na laktózu potvrdená nebola. V minulosti mi však zistili skrížené potravinovo peľové alergie a histaminovú intoleranciu, ale je to roky dozadu.
    Problém mám pri samotnom krmení synčeka, nakoľko je pri ňom veľmi nepokojný a to od začiatku až po jeho koniec.
    Malý sa neustále krúti, zvýjal, metá hlavičkou kade-tade najčastejšie zo strany na stranu, vyprskne mlieko a vypľuje dudel fľašky a následne sa rozplače, alebo mrnčí, lebo chce jesť. Pije hltavo, zvykne nahlas prehĺtať niekedy vytočí hlavičku do záklonu a pozerá do okna. Vykopáva pri kŕmení nožičkami a poprdkáva. Vetry ma počas celého dňa. Zapachajú výrazne. Kŕmim ho každé 3 hodiny on si vždy vypýta jesť a keď k nemu idem s fľaškou až nahlas dychčí, čo sa dožaduje mlieka. Porcie má primerané veku. Stolica je prevažne riedka výrazne páchnuca zelenej farby občas pastovitej konzistencie väčšinou raz denne max 2x. Zvykne byť od nej zašpinený aj vpredu na penise. Výsyp vyrážok ma na hrudníku a brušku aj teraz aj keď je to miernejšie ako pri Nutrilone. Pokojnejšie malý pije iba ak je v polospánku. Ešte dodám, že na kŕmenie používame od jeho jedného mesiaca antikolikovú flašu Dr.Browns so širokým hrdlom, nakoľko malý aj veľmi ťažko odgrgáva po najedení. Prosím Vás môže byť podľa Vás synček alergický na laktózu? Naša pani pediatrička na moju otázku odpovedala, že si to nemyslí, ale na testy k ďalším odborníkom nás teda neposlala. Viem, že každému bábätku môže vyhovovať niečo iné. Budem však veľmi vďačná za akýkoľvek tip a rady ako ďalej postupovať a či mám skúsiť opäť zmeniť mlieko a ak áno aké pre neho na základe svojej praxe odporúčate, aby kŕmenie nebolo pre malého aj pre mňa takým trápením.
    Veľmi pekne Vám ďakujem!
    Vaša prvorodička :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia na laktózu neexistuje, laktóza je mliečny cukor. Ale samozrejme existuje laktózová intolerancia, niektorí ľudia nemajú dostatok enzýmu na spracovanie laktózy. Netreba dieťatko nikam posielať, treba spraviť tzv. eliminačnú diétu. Vyradíme laktózu zo stravy dieťatka.To sa veľmi jednoducho zrealizuje tak, že budete tri mesiace dieťatku dávať bezlaktózové kojenecké mleiko / myslím, že ho má len francais lait ale v lekárni vám iste poradia/. Uvidíte ako na bezlaktózové mlieko zareaguje. Samozrejme to oznámte vašej lekárke a potom budete pokračovať podľa jej odporučení. Odpovedám trocha neskôr, lebo som mala iné povinnosti, ale teraz predpokladám , že po piatom mesiaci dostanete už aj bez mliečne príkrmi, tak sa pravdepodobne aj stolica dieťatka zmení.

  • Tranzietná hypogamaglobulinémia

    , Autor: 374andy

    Dobrý deň, prosím Vás o vysvetlenie výsledkov z odberu krvi ktoré vyšli synovi, má 10 mesiacov. Dali sme robiť alergologické testy na potraviny, všetky vyšli negatívne. Ukázalo sa však toto- IgE mierne elevované, IgG pod dolnou hranicou normy- tranzietná hypogamaglobulinémia. Prosím o čo sa konkrétne jedná? Je možné urobiť niečo aby sa stav upravil? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

  • Neje v škôlke

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p doktorka prosím Vás mám 3 roč dcéru ktorá začala chodiť do škôlky, problém je v tom ze za celý deň nezje absolútne nič ze ani za lyžicu polievky ani chlebík no nič,tekutiny ze vraj pije,a ja sa o ňu už začínam báť ci nemôže z toho ochorieť keď 8 hodín nič nezje,doma sa potom naje ale to až keď prídeme domov,inak škôlku znáša celkom dobre síce tam aj opačne ale inak dobre,ďakujem za radu.
    S pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa takto dáva najavo svoj protest, pravdepodobne ešte nebolo zrelé do kolektívu. Mala by tam byť kratšie, maximálne 4 hodiny, aby jedla doma.
    Hlavne ak je v kolektíve a vy ste doma s mladším súrodencom, dieťa to zle znáša. Odporúčam v takom prípade návštevu škôlky odložiť.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Adndreaa

    Dobrý den je neaka antikoncepcia pri ktorej sa môže fajčiť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pri každej sa môže fajčiť ale zvyšuje to riziko náhlej príhody mozgovej pri každej antikoncepcii. K tomuto ochoreniu je riziková každá antikoncepcia aj fajčenie, či už s alebo bez antikoncepcie. Zvýšenú náchylnosť k tzv. trombofilnému stavu majú určití ľudia, ženy s genetickými predpokladmi, napríklad mutáciou Leiden, čo sa dá zistiť genetickým testom. Prípadne aj ženy, ktoré majú v rodine predčasné úmrtia na infarkt, mozgovú príhodu, ochorenie súvisiace s kŕčovými žilami a tromboflebitiídou, zápalom žíl.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: