Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Borelioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zaujímalo by ma,či je potrebné vyšetrenie krvi a liečba boreliozy u mojej dcerky, ktorá ma teraz 3 mesiace, ked som mala boreliozu počas tehotenstva? ATB som neuživala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, nie je to potrebné. Neviem, prečo ste neužívali antibiotika. Ak je dokázaná borelioza, hlavne prvé štádiu, liečba antibiotikami je potrebná.

Podobné otázky

  • borelioza

    , Autor: andula1

    Dobry den. Dnes som nasla synovi 2 rocnemu kliesta. Priznam sa neviem ako dlho ho mohol mat ale od 1 do 3 dni. Aj ked nebol az tak nacucani a miesto molo iba malinko v okoli cervene. Ako mam dalej postupovat,velmi sa bojim aby nemal boreliozu. Toto je uz jeho druhy kliest za toto leto,ale toho prveho som vytiahla hned. Kedy treba ist na odber krvi,hned alebo treba nejaky cas cakat. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odber krvi nič nerieši!!!!!!!!!!!!!!!! Ak bol kliešť správne odstránený, sledujte miesto vpichu a ak by sa do 4roch až 21 dní v mieste vpichu alebo okolí objavilo začervenanie, zväčša vo forme kružnice, je potrebné podať dlhodobú / 21 dní/ a účinnú liečbu duomoxom. Ani potom nie je potrebné nič vyšetrovať. Dieťa bolo správne preliečené

  • Kliest-borelioza?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    pisala som Vam pred cca 2 tyzdnami ohladne toho, ze synovi som nasla vo vlasoch kliesta. Uz su to dva tyzdne, pozeram mu miesto vo vlasoch, prvy den po vytiahnuti som mu tam nic nevidela, potom tam mal taky maly pupacik, ale nebolo to nejake cervene, momentalne tam uz ani nic nevidim. Akurat sa mu spravil taky cerveny flak na nohe, keby nemal predtym kliesta, myslela by som si, ze ho ustipol komar (jeho ked nieco ustipne, tak mava take dost velke cervene flaky), ale kedze som strasne nervozna a moja detska doktorka ma akurat dva tyzdne dovolenku, tak sa Vas chcem este opytat, ci ak by mal boreliozu, mohlo by sa to prejavit zacervenanim aj inde ako okolo miesta vpichu. Inak synovi zatial nic nie je. (toho kliesta chytil na zahrade u starych rodicov v Ruzomberku)
    Dakujem velmi pekne za odpoved ,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sú tie vyrážky na dolnej končatine v tvare kružnice, červenej a v prostriedku výbled, tak to borelioza môže byť a potrebuje liečbu Duomoxom na tri týždne, žiadne odbery. V každomprípade odporúčam návštevu lekára.

  • bolerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,chcela by som sa opytat na boleriozu,aky postup je pri jej liecbe.Mojej dcere ju zistili pred 2mesiacmi,mesiac sme brali antibiotika sumamed,potom sme mali mesiac pauzu a brali jej krv.hodnoty ma IgM 238 chcela by som vediet co to znamena a ci je spravne ze nam nedali ziadne liky aj ked ma vysoke hodnoty.ako diagnozu ma napisane v karte Borreliosis-1.stadium-v aktivite. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Volá sa to borelioza a neviem ako prišli na to, že by ju mohla mať a liečili ju. Protilátky, ktoré udávate znamenajú, že naozaj nedávno boreliozu prekonala, protilátky nastupjú neskôr, takže aj po správnej liečbe môžu byť prítomné a už nevyžadujú ďalšie lieky.

  • Kliešť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcem sa Vás spýtať jednu otázku. Trojročnej dcérke som dnes našla na krku kliešťa. Bol ešte celkom maličký. Vybrali sme ho a miesto vydezinfikovali. Chcem sa spýtať, čo teraz? Čo si mám všímať? Viem, že bolerióza sa prejavuje neskôr červeným fľakom, ale čo encefalitída? Aké sú prejavy, čo si mám všímať? Dcérka nie je očkovaná proti tomuto ochoreniu, len proti peumokokom. Žijeme v Nitre, neviem či sú tu kliešte infikované, len viem, že ich tu je veľa. ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že pri Nitre nie sú infikované ani boreliozou ani encepahlitidou. Ochorenie na encephalitidu sa prejaví cca14 dní, ale až mesiac po prisatí kliešťa. prebieha ako závažnejšia chrípka, hlavne boelsti hlavy, horúčka, zvracanie, apatia. Je nutná hospitalizácia.
    Borelioza sa prejaví cca o tri týždne / ale aj skůr/ ako červená kružnica vyrážok s centrálnym výbledom / je potrebné navštíviť lekára a leičiť antibiotikami/ alebo sa toto štádium neprejaví a po mesiaci aj viac dojde k ochoreniu podobnému chrípke ale s výraznejšími príznakmi.

  • Borelioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka ja som vam uz ohladne boreliozi a pecenovych testov pisala. Pecenove testy nam po opakovanom odbere vysli dobre. Prvykrat to bol laboratorny omyl. Ale borelioza nam ostala. Prosim Vas stretli ste sa vo svojej praxi s tymto ochorenim.? A ake ATB odporucate uzivat. My sme brali AUGMENTIn 2x5 ml po dobu 14 dni. Po tyzdennom uzivan isme boli opakovane na krv. No hodnota IgM stupla. Teraz sme bez liecby a cakame na vyjadrenie sa k dalsej liecbe infekcnym doktorom. Nebol ten odber krvi urobeny skoro? Ved sme v liecbe este pokracovali. Dcera je inak vitalna a nic sa nestazuje su ATB nevyhnutne pri liecbe boreliozy? Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Antibiotika sú pri prejavoch boreliozy nutné, majú sa užívať dva až tri / to skôr/ týždne. Laboratórne vyšetrenia je potrebné brať len v určitých prípadoch a ich hodnotenie musí byť prevedené skúseným lekárom, pretože hladiny protilátok sa vyvíjajú a z jedného vyšetrenia nie je možné robiť žiadne zásadné závery. Riaďte sa radami infektológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: