Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • inkubačná doba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno pani doktorka,prosím chcela by som vedieť aká je inkubačná doba-teda takto : ja mám druhý deň bolesti hrdla,nádchu-pravdepodobne nejaký vírus.So synčekom -25 mes.som v styku celý deň-nie je možné ho izolovať,čítala som ,že prenos je kvapôčkovou infekciou.Chcela by som vedieť kedy -za akú dobu môžem očakávať u neho prvé príznaky,aj keď dúfam,že sa neobjavia-sme rok na infants dophilus,+ vitamínoch ,takže možno imunita zabojuje.
    ďakujem

Podobné otázky

  • Vitamíny

    , Autor: lcka

    Dobrý deň,
    pred pár dňami som Vám položila otázku ohľadom vitamínov. Chcela by som však doplniť údaje keďže ste mi napísali, že som neudala vek dieťatka. Má 5.mesiacov. A ešte by som sa chcela spýtať k tomu vitamínu D či som jej neublížila keď som cca mesiac dávala niekedy 3kvapky toho vitamínu D nakoľko som nevedela či prijala celú dávku? Ale zasa obdobie predtým som jej to aplikovala priamo do úst a tým pádom to asi nemalo žiaden účinok keďže je to rozpustné v tukoch. Otázku ktorú som Vám písala skopirujem aby ste vedeli o čo sa jedná. A či jej to teda nemôže ublížiť keďže má len 5.mesiacov.
    Ešte by som sa Vás chcela spýtať ak som mala herpes a kožná lekárka mi povedala, že nemusím mat pri nej rúško len nech ju nebozkávam a nedávam si do úst jej lyžičku a podobne. Nemôže herpes odo mna dostať? Keď som ho už mala a nevedela som o tom bozkavala som ju na bruško. Na tvar ju ja väčšinou nebozkavam ani na ručičky. Robia to ľudia v mojom okoli a vždy keď to vidím ich upozornim, ale už je väčšinou neskoro. Mala som herpes aj v tehotenstve dokonca niekoľko naraz. Mala by mat protilátky aj keď nekojím?Už od jej narodenia prikrmujem, mlieka som mala minimum. Ak by 5.mesačné dieťatko dostalo od niekoho herpes za aký čas by sa to prejavilo? Aká je max.inkubačna doba? A vždy to má nejaký závažný priebeh? Ďakujem za odpoveď. Tu kopírujem otázku, kde neboli úplne údaje :Dobrý deň, pani doktorka.
    Chcela by som sa Vás spýatať na dlhodobejšie užívanie vitamínov v kvapkách . Pred dvoma mesiacmi keď mala dcéra zápal pľúc tak nás prepúšťali z nemocnice s tým že jej mám dávať vitamín C - 5kvapiek a vítamín B-5kvapiek.Vitamín C máme Cebion a Bkomplex máme od Generici. Dávam jej to do mliečka. Na oboch je písané, že neni vhodný pre deti do 3.rokov. Užívame ich už dva mesiace a priznam sa že každý raz jej dám do toho mliečka aj o tri kvapky viac. Čiže určite aj 8kvapiek. Pretože to sa z tej fľaštičky vždy tak rozkvaoká, že vždy mi tam padne minimálne o tri kvapky viacej ako by malo. Chcem sa spýtať či je to v poriadku, či jej to nemôže nejakým sposobom uškodiť , keďže to nie je vhodné pre deti do troch rokov? (Ešte keď dávame aj viacej ako 5kvapiek)
    Či neškodí dlhodobé užívanie? A keď máme ešte štvrtku fľaštičky , či to máme doužívať alebo už nie ? Keďže už to berieme presne dva mesiace.
    Tiež som sa chcela spýtať na vitamín D čítala som že vo veľkých množstvách a dávkach sa môže človek aj predávkovať. Dávam malej dve kvapky lebo vraj mala vzadu mäkšiu hlavičku tak aby si ju nepreležala. Mame vitamín D3 od Generici. Dávam jej to na lyžičku s mlieckom ale niekedy mi to vypľuje a ja neviem či vypľula časť kde boli aj kvapky alebo len mliečko. Tak jej dám ešte kvapku navyše na dudlik na flaške. Tak preto mám strach aby som jej nedávala velmi veľké množstvo. Ešte keď má toľko vitaminov.
    A ešte jedna podotázka: na kontrolných vyteroch nám zistili zlatého stafilokoka v nosíku. Dva týždne nás trápil soplik a aj sme z hlienov pokaslavali. Inhalovali sme, davali sinupret, nasivin a už je lepšie. Ale stále máme malinko soplik... treba toho stafilokoka nejako špeciálne preliecovat keď je soplik alebo netreba?
    Vopred Vám Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie vitamíny už určite dávať netreba, keď je zdravá, myslím B aC. Vitamín D dve kvapky denne na lyžičku mlieka do pusinky, potom zapiť mliekom. Ak lekár neurčil inak, ak by mala poddajnú hlavičku na zadnej strane.
    Herpes nemusí vždy dostať a ak ste vy mávali herpes, dokonca aj v ehotensve cca do šesť mesiacov by mala mať protilátky prenesené cez pupočník, postupne klesajú. Herpesov je viac druhov, takže niektorý môže dostť aj napriek tomu. Samozrejeme, že nie každý po kontakte s herpetickou infekciou dostane závažné ochorenie splsobené týmto vírusom. Inkubačná doba býva dva až šesť dní.

  • Prenos herpesu

    , Autor: aronofska

    Dobrý deň, mám doma chlapčeka, ktorý má o 2 dni 2 mesiace. Posledné dni sme sa dosť túlili a ja som ho bozkávala na tvár, dokonca na ústa a to dosť často. Na líčkach má aj drobný ekzém. Dnes na obed sa mi na pere vyhodil herpes, myslím, že z emočného vypätia, prežila som silný stres. Opar som nemala dlhé roky, preto bol pre mňa nepríjemný šok, že práve teraz. Prosím Vás aká je šanca, že sa synček nakazil, aká je inkubačná doba a aké príznaky mám na ňom sledovať? Vie pediater zistiť prítomnosť vírusu nejakými testami? Čo ďalej, ak sa potvrdí? Ospravedlňte toľko otázok, mám výčitky i strach. Ďakujem pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ sa žiadnymi testami hepres určiť nedá, jednak dieťa zatiaľ herpes nemá a jednak, keby aj malo, protilátky, ktoré s dajú určiť sa detekuj až neskôr. Ale ani to nie je potrebné robiť a určovať.
    V zásade platí, že ani najbližší ľudia, teda matka, by nemali dieťa bozkávať na úste, iné prejavy nežnosti a tulkanie sú v poriadku.
    Teraz pri komunikácii a starostlivosti o dieťa používajte na tvári rúšku, dieťa určite nebozkávajte, sledujte ako sa spráca, ako papá, či nemá teplotu a pri akýchkoľvek príznakoch ochorenia vyhľadajte lekára. Nebuďte v strese, imunitný systém dieťaťa veľa zvládne.

  • AFTY

    , Autor: belluci

    Dobrý deň,
    môj 1 ročný syn ma potvrdené od detsk.lekárky výskyt áft v puse.
    Chcem sa opýtať ako dlho sa máme vyhýbať slnku, deťom-teda kolektívu, ak už teploty nemáme,t.j. od soboty (trvali 2 dni)?
    Zrejme ma oslabenú imunitu idú mu aj zúbky.
    Celkom už ako tak papá, trvá to 6 deň.
    Ako dlho je inkubačná doba, kedy tým môže nakaziť aj iné deti?
    Pokiaľ afty úplne nezmiznú ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Úplne presne na tieto otázky nie je možné odpovedať. Ak je dieťa bez teploty, môžete s ním ísť na prechádzku, samozrejme nie počas obednej horúčavy
    Infekčné je takéto dieťa maximálne práve pred vyhodením prvých áft a v začiatku ochorenie, hlavne kým trvajú teploty. Je však vhodné, nevodiť ho do detského koletívu, kým afty úplne neustúpia, nezhoja sa, Jednak stále môže niekoho nakaziť a jednak po takom závažnom vírusovo ochorení je jeho imunitný systém oslabený a môže dostať iné ochorenie od dieťatka, s ktorým sa bude hrať.

  • herpes a novorodenec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Tri týždne po pôrode som prekonala zápal prsníka s vysokými teplotami. Ako odzneli teploty na pere sa mi vylialo niekoľko herpesov. Dovtedy som synčeka bozkávala, ako som zistila svrbenie na perách drobca nebozkávam a snažím sa dodržiavať max.hygienu. Mám obavy, že sa mohol malý nakaziť. Aká dlhá je inkubačná doba? Ako dlho je herpes infekčný? Ako sa to môže prejaviť u dieťatka? Ako postupovať? Dnes je to druhý deň od objavenia herpesu.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj keď herpes môže byť závažné ochorenie u dieťatka, bolo b to hlavne v tom prípade, keby ho toutoinfekciounakazil niekto tretí. Ale keďže vaše telo tvorí protilátky a tie automaticky prechádzajú do mlieka,ak ste herpes mávali aj predtým, získal protilátky od vás už počas "pobytu"v maternici, tak pri úzkostlivej hygiene, nebozkávaní bábätka a užívaní vitamínov / vami, hlavne skupiny B/ a tiež lokálnym ošetrovaním herpesu príslušnou mastičkou myslím, že hrozba herpetickej inekcie dieťaťu nehrozí. Inkubačná doba býva 48 až 72 hodín-

  • mononukleoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka,
    o svoju 15m dcerku sa staram mozno az prehnane, ale po peripetiach v prenatalnom obdobi a tiez tazkom porode mam o nu strach. prave som sa dozvedela, ze svokra, u ktorej sme boli par dni na navsteve nam zatajila, ze sa lieci na mononukleozu. povedala, ze ma len zdurene uzliny z anginy... moju dcerku vkuse bozkavala, hladkala a nosila po rukach. teraz som z toho zhrozena a velmi sa na nu hnevam, ze sa tak nezodpovedne spravala. chcem sa spytat, ci je pravda, ze ak mononukl.prebieha bez teplot nie je nakazliva? mam dat dcerku vysetrit, aj pokial nema priznaky,alebo ju len sledovat??? pocula som, ze inkub. doba moze trvat az 50 dni. moze ju dostat aj 15m babatko?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moze ju dosta ja 15 mesacne dieta, inkubacna doba je kratsia. Predpokladam, ze svokra ma viac ako 40 rokov a u starsich ludi nie je tato choroba bezna, pravdepodobne mala iny dovod zdurenia uzlin, neobavala by som sa mononukleosy. Faktom je, ze chory clovek sa ma chovat zodpovedne a nekontaktovat sa intimne s dietatom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: