Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mliecne zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer, este jednu otazku chcem polozit ohladne zubkov a to, dokedy by mali vyjst mliecne zubky? dcera ma 2,5 roka a este stale nema vsetky zubky, chybaju jej 4 stolicky. dakujem

Podobné otázky

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moj syn ma 18 mesiacov a ma len sedem zubkov. Prvé zubky mu vysli asi okolo 10 mesiaca a potom nasledovalo dalsich sest skoro naraz a priblizne od roka mu nevysiel ani jeden... mame navstivit lekara alebo je to normalne? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do dvoch rokov by mali byť všetky mliečne zúbky prerezané, sú však individuálne odchýlky. Ak by sa tak nestalo do troch rokov, teda dieťa v tomto veku nemá kompletný mliečny chrup, určite nvštívte lekára, stomatologa.

  • Zúbky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pani doktorka. Mám otázku ohľadne zúbkov. Mám 2,5 ročnú dcérku. Minulé leto si pri páde odštiepila kúsok predného zúbka. Teraz som spozorovala, že to odštiepenie je väčšie, hoci nespadla a ani sa do úst neudrela. Mám pocit, akoby mala také krehké zúbky, neviem, či to správne vyjadrujem. Zúbky si čistíme zubnou pastou elmex. Chcem sa spýtať, či sa dá nejako posilniť zubná sklovina, užívaním flóru, alebo čím ešte. Keď bola dcérka menšia a začali sa jej prerezávať zúbky, tak som sa pýtala na ten fluor aj našej detskej lekárky, ale tá mi ho nedoporučovala, že čistenie zúbkov stačí. Chcela by som poznať váš názor. Ďakujem pekne
    Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja tiež nepodávam vlastným deťom ani pacientom fluor celkovo. Určitý spôsob lokálneho vyplachovania dutiny ústnej s fluorom alebo jedenkrát týždenne umývanie pastou s fluorom je vhodné. Ubezpečujem vás, že aj deti, ktorým mliečne zúbky veľmi skoro vykazovali zmeny, mali trvalé zúbky v poriadku.

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Moja mala Zuzanka bude mat12mesiacov a nemame ziaden zubok.Pani doktorka nam pri poslednej navsteve vravela ze je to vporiadku ale ja mam obavu.Mame este syna ten mal zubok na 11mesiacov ma uz 8rokov a stale mliecne zubky.Je to normalne?Asi je tato otazka na zubara ale skusam stastie.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne máte dedične oneskorené prerezávanie zubov. Aj v tom je veľká variabilita. Ak by sa zúbky po trinástom mesiaci neobjavili, odporúčam vyšetrenie u stomatologa, najlepšie detského.

  • zuby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka!
    moj syn, ktory bude mat v decembri 6rokov, ma este vsetky mliecne zubky, ziaden sa mu nekyve ani nevypadol. no teraz sme zistili ze mu na pravej strane dole rastie vzadu stolicka. predtym sa uz viackrat stazoval ze ho tam boli dasno. nerozumiem tomu. myslela som si ze uz ma vsetky mliecne zuby. co to znamena? kolko docasnych zubkov ma mat 6r.dieta?
    dakujem, milka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mliečny chrup má 20 zubov, jemu pravdepodobne už rastie trvalá šestka. Rast a vypadávanie zubov, teda ich výmena je veľmi individuálny. Dieťa vo veku šesť rokov by už malo pravidelne navštevovať stomatológa.

  • slinenie v 17. mesiaci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som sa spytat. Mam 17 mesacneho syna, ma 12 zubkov a strasne slini. Slinit zacal uz v 3.mesiaci, kedy sme si mysleli, ze mu idu zubky. Prvy mu vsak vyliezol v 8.mesiaci. Teraz ich ma uz 12 a slinenie neprestava. Niekolkokrat za den musim vymienat podbradniky. Je to normalne? Kedy skonci take velke slinenie?
    Dakujem za odpoved. Prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne skončí až keď sa mu prerežú všetky mliečne zúbky, máva to hodne detí, pri prerezávaní zúbkov začínajú svoju činnosť aj slinné žľazy a dieťatko veľké množstvo sliniek nestíha prehltnúť. Hlavne, aby nemal mokrý hrudníček, hlavne teraz, keĎ ZAčNE BYť CHLADNO.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: