Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zadrziavanie stolice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.mam 2 rocnu dceru tamarku a mame veeeeelky problem s kakanim.kaka raz za 5-6 dni z toh 3 dni zadrziava.mavala dost tuhe stolice takze ju to bolelo.Vyskusala som uz vselico slivkovy kompot,susene slivky,probiotika,lanovyolejcek a semienka,ovs.vlocky uz davam asi vsade,sirup Dufanlak.ked na nu pride tlacenie tak drzi a drzi.skusala som aj cipky ale tie vytlaci cele von.davame masticku ale to je strasny boj a plac.Je to strasne psycho.placeme obidve.poradte co robkat.DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Postupovať dôsledne, trpezlivo adlhodobo. Mal by ju vyšetriť lekár, či nemá trhlinku v okolí ritky a ja by som okrem vhodnej stravy, probiotík ordinovala duphalac v primeranej dávke a hlavne dlhodobo s postupným vysadzovaní. Liečba je dlhdobá a čím skôr sa s ňou začne, tým skôr sa problém aj vyrieši.

Podobné otázky

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Vedome zadrziavanie stolice

    , Autor: LuciaPr11

    Dobry den, mam 26-mesacneho syna Oskara. Bez plienok zacal byt cca dva tyzdne pred dovrsenim 2. roku. Sam od seba zacal chodit cikat na nocnik, samozrejme som mu okolo toho vela vysvetlovala a citali sme knihy a za par dni uz aj bez problemov kakal bez plienky. Dokonca sa mu pravidelnost stolice upravila, kazdy den kakal, nemal s tym ziadny problem. Boli sme aj na vylete, byvali v hoteloch, ani naznak problemu pri zmene prostredia. Problem vsak nastal pred dvoma tyzdnami v suvislosti s navstevou mojej svokry. Syna som nikdy na stolicu nenutila, ani som to nejako extra nerozoberala pred nim, pretoze som citala ze sa kakaniu nema prikladat privelka dolezitost. Syn tesne pred tym ako kaka zacne pobehovat sem a tam, oznami mi to, sadne na nocnik a tam uz len vykaka, trva to ozaj niekolko sekund. Svokra vsak sama od seba, ked sme u nej boli na navsteve, zacala spominat kakanie, ze ci sa mu nechce, a nech idu tlacit spolu a podobne. Vravela som jej, nech to pred nim nejako nerozobera, lebo som mala tusenie ze syn bude na to citlivy a potom som uz aj videla ze sa mu zacalo chciet, lebo zacal pobehovat ale zhacil sa a od vtedy ma blok. Tri dni sa u nej nevedel vykakat, stolicu cielene zadrziaval, neslo o zapchu. Kedze uz aj rozprava, povedal mi ze na moje otazky, ze co sa deje, ze babi, babi, ze bojim sa, a ze mu vadi. Trapil sa hrozne, dostaval sa z toho este asi par dni od kedy sme s nou uz neboli, ale potom to bolo par dni ok a pri navrate doma uz uplne. Lenze v sobotu manzel spomenul ze ci nejdeme volat babke a ja som spomenula ze ved pojdeme zasa na chalupu a tam bude s nami aj ona. Naposledy tam bola s nami jeden den. A od vtedy zasa kolobeh zadrziavania stolice. Chce sa mu kakat, oznami mi to a stiska nohy, chodi po spickach, dokonca som mu dala zo zufalstva cipku ale zadrzal aj tu. Navela sa vykakal rano, ale stale zadrziava, je z toho nervozny, radsej vonku velmi nebeha, aby ho to nechytilo. Som z toho velmi nestastna, lebo ziadne problemy pred tym nemal a nic nezabera. Skusala som si ho nevsimat, vtedy sa mi zdalo ze sa vykakal, lenze dnes ked to na neho prislo uz ani to nefungovalo. Aj som sa o tom skusala rozpravat, ale ma roky, jeho pochopenie je este asi obmedzene. Neviem si rady, ako sa mam spravat, aby som ho v tomto smere dalej neurotizovala. Chodim pred nim sama na zachod, na velku, skusam to s vtipom, ale nepomaha nic. Navyse vzdy sam od seba spomenie tu babku a teraz tam mame ist na chalupu a dost sa desim co sa tam bude diat, kedze ani teraz to nie je ok. Dakumem Vam velmi pekne za radu a nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorá mamička a je to presne to, čo hovorím rodičom, keď tento prípad riešime: nehovoriť pred nikým o kakaní, vyprázdňovaní, aby to dieťa nebralo ako niečo enormne dôležité, čím sa dospelí zaoberajú, ale aby to bralo tak, ako ste to aj vy správne spravili ako normálnu súčasť života. Neviem, čím ho mohla jeho babka takto zneistiť, možno ho len pochválila za to, že už nemá plienky a on zneistel, prečo ju to vôbec zaujíma. Takže s babkou prehovorte, nech to pred dieťaťom nerieši, malému povedzte, že ak chce kakať, nech to povie len vám. Ak by to bolo naozaj zjavne problémové vyprázdňovanie v súvislosti s kontaktom s babkou, asi by som, kým sa všetko neupraví a dieťa nepochopí, že babka s jeho kakaním nemá nič spoločné vyhla stretnutiam s babkou. Je to smutné, aj ja som babka, ale nejaká chyba sa musela stať a treba ju zrušiť a zabudnúť na ňu. To chce čas

  • Prosim o radu

    , Autor: xxx

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mame 2,2 ročného syna. Keď sa prebaľuje tak sa z nočníka nepostaví kým sa nevyciká a keď chodí bez plienky tak beží na nočník ale až keď už ciká. Počas hry aj keď vidím, že bude cikať na nočník si nechce sadnúť. Prosím Vás o radu či mu mam vrátiť plienku a počkať kým mu začne vadiť, alebo skúšať ďalej.

    Ešte by som sa chcela opýtať, keď prídeme do nového prostredia aj keď tam sú, alebo nie sú lúdia začne plakať a chce isť preč. Ale keď vidí, že neustúpim, poviem mu, že budem sním a nemusí sa báť a snažím sa ho niečím zaujať tak sa za chvíľu upokojí a potom sa sprava tak ako keď sme doma a v známom prostredí. Podľa našej kamarátky to môžu byť príznaky autizmu, ale povedala keďže sa upokojí tak tím to asi nebude. Môže to byť tým že je na mňa moc citovo naviazaný alebo tím, že sme mali z manželom nezhody ktoré sme už vyriešili. Poraďte mi či robím správne alebo mam to riešiť inak ? Na budúci rok ideme do škôlky a bojím sa či to zvládne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka návykov hygienických, teraz v lete je idálny čas nechať ho bez plienky, veď ke´d sa aj pociká, nič sa nedeje. vymeníte gaťurky. Uvidíte ako bude reagovať. možno sa naozaj naučí pýtať sa, ale na duhej strane ak by nastali prblémy hlavne so stoicou / zadržiavanie stolice, zápacha, špinenie/ tak je potrebné nácvik hygieny odložiť.
    RčeAKCIA NA NOVé PROSTREDIE JE V TOMTO VEKU NORMáLNA, NIE JE PRíZNAKOM AUTIZMU!!!!!!!!!!!

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Vážená redakcia Mama a ja,
    mala by som otázku, resp. potrebovala by som radu pediatra aj psychológa, ak by bolo možné, aby sa vyjadrili obidvaja.
    Mám 3- ročného syna, ktorý zdržiava stolicu. Popíšem Vám proces, tak ako si to pamätám a myslím, že by to mohla byť pre Vás dôležitá informácia, je mi jasné, že to celé nemôžete uverejniť v zásade ani nemusíte, ale na Vašu radu budem netrpezlivo čakať každý deň ?
    Od narodenia do pol roka bol syn plne dojčený, dokonca som kojila až 25 mesiacov (takže skoro rok už pijeme HUMANU), problémy so stolicou sme nemali, skôr som evidovala niekoľko stolíc denne, aj po dovŕšenom prvom roku, možno po druhom roku sa začal interval stolíc predlžovať, mám pocit (nie som si 100% istá), že sme ju mali každý druhý deň, prípadne tretí, ak sme cestovali (a syn nebol v domácom prostredí).
    S odúčaním od plienok sme začali 11.2.2009, nakoľko sa nám to nepodarilo v lete 2008 a keďže sme mali nejaké ortopedické problémy a s tým súviselo používanie ortopedických pomôcok, popri ktorých nebolo veľmi praktické usádzať Dominika v pravidelných intervaloch na nočník, tak sme pokračovali s ortopedickými pomôckami aj jeseň 2008 a od nového roka som si povedala, že je najvyšší čas a tak sme vo februári začali.
    V zásade môžem povedať, že s močením nemáme problémy, párkrát sa nám stane nehoda, ale v zásade sa na potrebu vypýta, je mu jedno, či je to záchod, nočník, alebo trávička vonku. Všimla som si však, že v istých momentoch (3-5 deň zadržiavania stolice), akoby už nemal záujem o prísun tekutín (alebo nie až v takom množstve ako obyčajne), akoby vedel, že moč a stolica idú ruka v ruke a chcel to ovládať, alebo zadržať.
    A teraz tie stolice, mám to presne poznačené.........až na tú prvú to si nepamätám, ale predpokladám, že to bolo ešte do plienky, lebo zo začiatku sme ešte na vonku nosili plienky, ako aj na spanie (to ja pretrváva) určite to nebolo 8dní......................ale prvú poznačenú stolicu mám od 11.2.až
    19.2. stolica – toaleta, trošku presviedčanie
    21.2. 2009 (na 2-hý deň) stolica – do boxeriek ( to sa neobišlo bez kriku ? o tom, kde patrí a nepatrí stolica
    24.2 2009 (na 3-tí deň) stolica- toaleta
    27.2-2009 (na 3-tí deň) stolica – v boxerkách (opäť to nebolo s pochvalou, išlo o krik z mojej strany, ale nešlo o žiaden fyzický útok)
    2.3.2009 (na 3-tí deň) stolica – toaleta.........ale tak, že sme od 6-tej hodiny ráno do 11tej hodiny behali každých 15 minút na toaletu, lebo nutkanie mal, ale ako náhle si sadol, v tom momente sa postavil a nechcel sedieť (tu začali presviedčania, plače, čítanie z knižiek, vidina odmeny) Neviem presne kedy, ale v priebehu prvých 5-tich stolíc bola synovi ponúknutá aj plienka na stolicu, ale on sa vypýtal na toaletu, nechcel to urobiť do plienky, dal si vyzliecť veci aj plienku, išiel na toaletu, ale ako si sadol, tak sa aj postavil a nič nebolo.
    5.3.2009 (na 3-tí deň) stolica - toaleta behanie na toaletu od 15-17 hod
    10.3.2009 (na 5-ty deň) stolica - toaleta, behanie na toaletu od 14.30 do 17 hod (chcem podotknúť, že mal nutkanie, chytal za genitálie a všimla som si, že mi dieťa chudne, lebo cca od 3-tieho dňa mi začína odmietať stravu, lebo má tie črevá plné) Podľa mňa neprospieva tak ako predtým, aj keď ťažko to budem niekomu vysvetľovať, keďže mal z čoho schudnúť ? (ako ročný mál necelých 16 kg a ešte v zime mal necelých 19 aj s plienkou) v zásade by mi to nevadilo, len sa bojím, aby to nepokračovalo až do krajnosti......tu sme začali byť prechladený a ťahá sa to až do dnes s malými prestávkami - podľa mňa aj kvôli tomu, že drží stolicu v sebe, tým, že sme chorý, tak nemôžeme ísť toľko von, koľko by sa asi žiadalo...........ale snažím sa podľa možností...... čo sa týka stravy, nasadila som ovsené vločky, začala so slivkovými šťavami, jablká jeme denne, tmavé pečivo v podstate tiež, aktimely sme tiež mali takmer denne, začala som dávať BIO GAIU, niekde tu sme začali aj so sedavými večernými kúpeľmi vo vani, chvíľu to vyzeralo, že to pomáha, lenže keď začal zase s prechladnutím, prípadne zvýšená teplota, tak sme kúpele zase na chvíľu prerušili
    14.3.2009 (na 4-tý deň) stolica – toaleta, behanie 15-18 hod
    19.3.2009 (na 5-ty deň) stolica – toaleta 13.15hod, zobudenie sa z poobedňajšieho spánku s plačom boľavého bruška, pýtanie sa na toaletu, ale po príchode na toaletu chcel opäť odísť, tak som ho tam podržala.....
    22.3. 10ml Duphalac
    23.3. 10ml Duphalac
    24.3.2009 (na 5-ty deň) 2x 10ml Duphalac...........stolica – nočník, o 21.20 hod po uložení na nočný spánok, opäť plač na bolesť bruška a síce na silu udržanie na nočníku, ale nakoniec úspešne. (V priebehu dňa mu bola opäť ponúknutá plienka na stolicu, ale on si nechal dať dole plienku s tým, že ide na nočník......ale úspech bol až večer )
    26.3. 10ml Duphalac
    27.3.2009 (na 3-tí deň) 15ml Duphalac, stolica nočník o 15.30 hod, zobudenie na plač – boľavé bruško a opäť na silu udržanie na nočníku
    29.3.2009 (na 2-hý deň) stolica – nočník 17.40hod (behanie celé popoludnie), podľa mňa ešte pôsobenie preháňadla
    2.4.2009 (na 4-tý deň) stolica – nočník, 20.00hod – behanie celé popoludnie (je to veľmi únavné, nedá sa nikam ísť, lebo mám pocit, že vonku-mimo domu to nikde neurobí a tým iba predĺžim interval)
    5.4.2009 (na 3-tí deň) stolica – nočník o 22.15 hod, opäť po uložení na nočný spánok, s plačom, boľavým bruškom, s pridržaním na nočníku, už máme debaty o tom, že sa bojí o kakanie, ale hlavne kričí, že nebude tlačiť, že nezatlačí, len veľmi málo si dá povedať......
    8.4.2009 (na 3-tí deň) stolica – nočník o 21.30 hod, opäť po uložení na nočný spánok (tu som už začínala mať pocit, že to robí zo spánku, skrátka nie pri vedomí, samozrejme po každom úspechu nasledovali odmeny vo forme hračiek – zo začiatku to bola aj detská čokoládka, ale aj to som potom zrušila)
    13.4.2009 (na 5-ty deň) stolica – nočník (od 10.4. sme boli mimo domu)
    17.4.2009 (na 4-tý deň) o 15.30 hod som Dominikovi podala 15ml Duphalacu a o 16.30 bola stolica v nočníku (opäť sme boli mimo domu od 16.4. a už som to zase nechcela nechať na 5 dní)
    19.4.2009 (na 2-hý deň) stolica – nočník o 11-tej behanie a presviedčanie od rána, podľa mňa ešte účinok preháňadla
    22.4.2009 (3-tí deň) stolica – nočník o 19.30hod, opäť presviedčanie a behanie celé popoludnie
    26.4:2009 (4-tý deň) stolica – nočník o 19.45hod, ako stále, snáď som mala pocit, že je to trošku s menším krikom a trošku kratším, ale môže to byť subjektívne, stále tie isté obavy zo synovej strany, bojí sa o hovienko, je to pre neho ťažké a nebude tlačiť a nechce sedieť na nočníku, práve mám pocit, že s hračkami a knihami je to horšie, lebo to odpútava jeho pozornosť od výkonu vyprázdňovania, čím vôbec nezatlačí, iba si posedí.......
    1.5.2009 ráno som podala 15ml Duphalacu.
    2.5.2009 (na 6-ty deň), podala som 15ml Duphalacu a večer aj polovicu glycerínového čípku a nakoniec sme večer o 21.30hod mali úspech.....
    Ešte by som chcela napísať, že tie naše kriky sú také hysterické, takmer bez možnosti vstúpiť do nich a niekedy mi to pripomína až kontrakcie a krik žien pri pôrode ...........ale ako náhle je proces vyprázdnenia nezvratný-neudržeteľný zo synovej strany, v tom momente prestane kričať, sústredí sa na zatlačenie a hneď je úsmev na tvári, lebo vie, že je dobre, teší sa, aj susedom na otázku čo máš nové? Povie, že vykakal veľké hovienko, nemám pocit, že ho to bolí, stolica nie tvrdá, je zavlažovaná, snažím sa o pitný režim asi toľko z mojich postrehov, dúfam, že som na nič nezabudla.
    Ešte mi teraz napadlo, že chvíľu nám pomáhalo pomenúvať stolice menom jeho obľúbeného psíka a dávali sme im potom ešte čísla, ale ani to už nechce, chvíľu sme spievali BOBIHO od Martina Madeja, ale ani to už nechce.........
    Ďakujem za prečítanie môjho listu až dokonca, dúfam, že Vám tieto informácie budú stačiť na rozlúsknutie nášho problému a poskytnutie rady.
    Vopred Vám ďakujem za všetky Vaše rady, postrehy, prípadne iné poznámky.
    S pozdravom Vaša čitateľka, Miša z BA

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to problém, ktorý súvisí so začiatkom ovládanie vyprázdňovania. Neviem, či je doma alebo chodí do MŠ. Pravdepodobne je doma. Vidím dve chyby: hrešenie za ušpinenie boxeriek a nedôslednosť a nesprávne dávkovanie dufalac, duphalac nie je preháňadlo!!!!!
    Takže znova: je potrebné dodržiavať diétu, ktorá neobsahuje súčasti spôsobujúce tvrdú stolicu / čokoladu, banany, tvrdý syr, varenú ryžu a mrkvu/ dostatok vody, dostatok vlákniny/ ovocie, zelenina/. Nevenovať vyprádňovaniu prehnanú pozornosť / ale samozrejme len pred dieťaťom / inak ju sledujte. Nikdy pred ním o stolici s nikým !!! nerozprávajte. Snažte sa mu dať najavo, že je to prirodzená vec. Duphalac je potrebné dávať pravidelne, dlhodobo, v dostaatočnej dávke, nie len vtedy, keď už niekoľko dní nemal stolicu. Ak sa stav nezlepší navrhujem vyšetrenie u detského chirurga / keďže ste z Ba doc. Vidiščák DFN/ a potom u detského psychiatra event. psychologa. Čím skôr sa problém vyrieši, tým kratšie to bude trvať.

  • odpovede na otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,píšem aj za kamarátku-chceli by sme sa opýtať-asi pred dvoma týždňami sme Vám (ja už opakovane) zaslali otázky s názvom: "zadržiavanie stolice u ročného dieťaťa" a "zachrípnutie" .Dodnes sme na ne však nedostali odpoveď.Je jasné,že máte veľa otázok,chápeme,že ste zaneprázdnená,a preto sa pýtame,dočkáme sa ? Už veľakrát ste nám poradili,pomohli,preto aj teraz netrpezlivo čakáme na Vašu cennú radu.
    ďakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázky doodpovedávam, preto je poradňa ja uzatvorená a postupne sa ku každej dostanem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: