Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vojtovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opytat na vojtovu metodu.nas maly sa naroil cisarskym rezom koli tomu ze bol otoceny nozickami dole.po porode nam odporucili preventivne cvicit vojtovu metodu,ale nas maly je uplne zdravy.moze mat vojtovka nejaky nepriaznivy vplyv na zdrave dieta a je prenho vobec vhodna?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že Vojtova metóda / veľmi dobrá, ktorá pomohla ba zachránila tisíce detí/ je vhdoná pre deti, ktoré ju potrebujú a rozhodne o tom neurolog spolu s rehabilitačným lekárom. Určite to nie je metóda na prevenciu / neviem čoho?/ u zdravých detí.

Podobné otázky

  • Unava

    , Autor: Katarinabn

    Dobry den, pani doktorka

    chcela by som sa poradit ohladom mojho synceka. Aktualne ma 20 mesiacov, korig. vek 18,5 mesiaca (nar. v 34. tt, diag. hypertonus DK. Do roka Vojtovka.). Cez noc spi vacsinou tych 11 hodin (1-2x hore na mliecko), cez den 1x vacsinou 3 hod. Medzi tym vsak byva uz dlhodobejsie unaveny. Zacne si pokladat hlavicku a vidno mu to aj na ockach. Hlavne aktualne rano. Niekedy uz aj po 1,5 hodine. Vecer je uz okolo 18tej znacne unaveny. Hlavne, ked spi menej cez obed. To mu zacne az privierat ocka. Nasa dr. my na to povedala iba tolko, ze ma normalnu dobu spanku na jeho vek. S tym, ze krv ma v poriadku (Brana kvoli zelezu. Do roka bol anemicky.) a z neurologie nas uz tiez vyradili. Eeg vraj ok. Teraz je to este ocividnejsie, idu mu zubky. Teplotu mava niekedy okolo 37-37,2. Mohla by nadmerna unava suvisiet aj s tym? Alebo co by bolo dobre podla vas este vylucit? Je tu este taka vec, ze som musela pocas tehotenstva kvoli velmi zlemu stavu brat AD (SSRI) a anxiolitika posledne 3 mes. Tak uvazujem ci aj to nemohlo uskodit. Viem, ze vyskumy nie su, ale skusenosti z praxe ano. Vopred velmi pekne dakujem za radu. K. B.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lieky, ktoré ste užívali nemajú pravdepodobne vplyv na jeho únavu.
    Ako najpravdepodobnejšie by som videla chudokrvnosť, ale tvrdíte, že je to vyšetrené a toto príčina nebude.
    Závisí aj od toho, čo cez deň robí. Niekedy sú deti unavené aj z toho, že sú preťažované, napríklad na prechdádzku by ste mali chodiť v kočiariku a len na bezpečnom mieste ho nechať behať v jeho tempe koľko chce. Dlhé prechádzky pešo môžu dieťa veľmi neprimerane unaviť.
    Ak by ste videli, že únava sa stupňuje, dieťatko je spavé, je potrebné vyhľadať znova vyšetrenie.

  • tortocollis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 2-mes. syna a zistili mu torticollis,- postavenie hlavky s uklonom doprava, jemne vytocena brada dolava, pri norm. pohyblivosti, palp. norm.Mame cvicit reflexne podla Vojtu, zda sa mi to prehnane. To naozaj, neexistuje ina metoda, ale stale len Vojtovka? Vsade citam, ze je to pre deti s DMO, tak preco ju niektori lekari davaju na vsetko? Dakujem, Renata.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som neurológ ani rehabilitačný lekár, ale Vojtova metóda pomohla mnohým deťom, ktoé by inak ani nechodili viesť normálny život, takže až tak by som ju nezaznávala. Okrem toho, záleží aj natom, čo je príčinou torticollis u vášho dieťaťa a či tento nález nie je sspojený aj iným neurologickým nálezom. Výber použitej metódy sa riadi celkovým stavom. Ak máte pochybnosti, skúste si níjsť iné rehabilitačné alebo neurologické pracovisku ku konzultácii.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: