Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • preležaná hlavička

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Cvičíme s našou dcérkou Vojtovou metódou, kvoli predilekcii. Otáča hlavičku len na ľavú stranu. Má ju veľmi preležanú. Chcem sa opýtať nadobudne hlava časom normálny vzhľad alebo ostane už tak, ako to je? Je predčasne narodená v 29 t. t. Dá sa jej Vojtovou metódou pomôcť? Okrem iného tam má napísané aj diagnózy CKP, CTP, prematuritas, torticolis 1. dx. Čo to znamená? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie diagnózy súvisia s predčasným príchodom na svet, jedná sa o centrálnu tonusovú poruchu, skrátenie kývača hlavy vpravo. Preto aj cvičíte Vojtovu metodu, čo je veľmi správne. Vojtova metóda je pre tito diagnózy veľkým prínosom a buďte rada, že ju u nás má kto cvičiť a naučiť to aj mamičky. Hlavička sa rastom určite upraví.

Podobné otázky

  • Prelezata hlavicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moj 2 mesacny syn ma prelezanu hlavicku. Zaregistrovala som "Vojtovu metodu" v otazke jednej mamicky. Je mozne popisat cviky tejto alebo inej metody, ktore danemu problemu pomozu a moze ich vykonavaj laik? Zijeme v zahranici. Obavam sa, ze tu Vojtovu metodu nemusia poznat. Denne davam dietatko na brusko.
    Velmi pekne dakujem za odpoved!
    Zuzana Palenikova, Detroit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preležaná hlavička nie je dôvod na cvičenie Vojtovou metódou a ani nie je možné Vojtovu metódu popísať, aby sa ju naučil laik. To sa musí cvičiť v spolupráci so skúseným fyzioterapeutom. Dieťatko dávajte na bruško vtedy, keď bdie, určite ho tak nenechajte spinkať. Zležaná hlavička nie je ochorenie, býva to často aj dedičná záležitosť a vekom sa upraví. Neviem, či dieťatku pravidlene dávate D vitamin. Je to dôleťité.

  • prelezana hlavicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa opytat na prelezanu hlavicku. Dcerka ma tri mesiace a ustavicne spi a lezi na lavej strane. Doktorka nam povedala, ze ma trochu hlavicku zlezanu. Stale ju otacam, podkladam jej plienku, no ona sa stale na tu lavu stranu otaca. Co robit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podkladať netreba, pristupujte k nej / aj svetlo nech prichádza odtiaľ/ z tej strany, na ktorú sa nechce otáčať. Ak je to výrazné, je potrebné vylúčiť torticollis, skrátenie kývača hlavy, ale to by vaša pani doktorka dávno rozpoznala. Keď sa bude bábätko viac pohybovať, meniť polohu všetko sa vyrovná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: