Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vojtova metóda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, prosím vás chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s vojt.met.-či pomáha alebo nie? Ja mám 4a pol mesačného chlapčeka a naša pediatrička nás poslala na rehabilitáciu lebo malý ked je na brušku tak dostatočne nedvíha hlavičku ale skôr zadoček. Tak sme s ním začali cvičiť-prosím vás cvičením sa to upraví alebo sa mám v budúcnosti niečoho obávať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vojtova metóda je suverénna metóda na pomoc deťom s poruchou psychomotorického vývoja. Ak má dieťatko nejaké poruchy pri psychomotorickom vývoji, poruchy tzv vertikalizácie a nezasiahne sa zavčasu, môže to mať následky vo vyššom veku. hlavne v bolestiach chrbtice , pri závažnejších poruchách aj v zaostávaní vývoja. Myslím, že treba dôverovať lekárom ak odporučia nejaké dieťatko na cvičeni.

Podobné otázky

  • vojtova metoda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den draha pani doktroka.pani pediatr.som spomenula ze nas skoro 2m chlapcek naklana hlavicku viac do prava, ked ho dam na brusko pada do jednej strany a ked ho doktorka zdvihne za rucky tak nezdvihne hlavicku.neurolog.nam urobili usg mozgu vraj o.k tak nas odpor.na rehabil.tam nam povedali ze budeme cvicit vojtovu metodu.chcem sa opytat ci je to vhodne cvicenie a ci tieto fakty znamenaju ze je maly nejak postihnuty a co to znamena ked nevie dvihnut hlavicku lek.správa : Obj:chabsie tonizovane, lebka mezocephalk.mooro úchop sym. pri trakcii hlavicka zaostava,polohove reakcie na urovni I trim. s asym.vpravo, na brušku zaostáva vzpriamovanie.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ten nález je v podstate v poriadku, popisuje len to, čo vidíte, že trošku skláňa hlavičku na jednu stranu. Rehabilitácia a správne cvičenie v takomto prípade stav zlepší. Či je však vhodná Vojtova metóda sa neviem vyjadriť, pretože to rozhoduje lekár neurolog a rejhabilitačný lekár. Faktom je, že niektoré pracoviská ju preferujú viac iné menej.

  • vojtovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opytat na vojtovu metodu.nas maly sa naroil cisarskym rezom koli tomu ze bol otoceny nozickami dole.po porode nam odporucili preventivne cvicit vojtovu metodu,ale nas maly je uplne zdravy.moze mat vojtovka nejaky nepriaznivy vplyv na zdrave dieta a je prenho vobec vhodna?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že Vojtova metóda / veľmi dobrá, ktorá pomohla ba zachránila tisíce detí/ je vhdoná pre deti, ktoré ju potrebujú a rozhodne o tom neurolog spolu s rehabilitačným lekárom. Určite to nie je metóda na prevenciu / neviem čoho?/ u zdravých detí.

  • preležaná hlavička

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Cvičíme s našou dcérkou Vojtovou metódou, kvoli predilekcii. Otáča hlavičku len na ľavú stranu. Má ju veľmi preležanú. Chcem sa opýtať nadobudne hlava časom normálny vzhľad alebo ostane už tak, ako to je? Je predčasne narodená v 29 t. t. Dá sa jej Vojtovou metódou pomôcť? Okrem iného tam má napísané aj diagnózy CKP, CTP, prematuritas, torticolis 1. dx. Čo to znamená? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie diagnózy súvisia s predčasným príchodom na svet, jedná sa o centrálnu tonusovú poruchu, skrátenie kývača hlavy vpravo. Preto aj cvičíte Vojtovu metodu, čo je veľmi správne. Vojtova metóda je pre tito diagnózy veľkým prínosom a buďte rada, že ju u nás má kto cvičiť a naučiť to aj mamičky. Hlavička sa rastom určite upraví.

  • Vojtova metoda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka
    mam 5,5 mes. syna. Narodil sa v 38.tt (3250g/50cm), po pôrode mu zistili otvoreny ductus Botalli, mal plucnu hypertenziu, mitralnu a trikuspidalnu insuff. Bol 9 dni na UPV s N2O, intenzivnej liecbe. Ked mal 8 tyzdnov odporucili nam cvicit Vojtovu metodu pre hypotoniu. Cvicime uz 4 mesiace, no syn urobil len velmi maly pokrok. Ma takmer 6 mesiacov a este sa nepretaca ani na bok ci brusko, nenatahuje ruku za hrackou. Na kontr. neurolog. vys. bolo vsetko v poriadku, vratane USG mozgu, zaver znel CKP a CTP ahkeho st., motoricky je vraj na urovni 3 mesiaca. Zaciname mat obavy, ci sa nejedna o nejaku inu poruchu (?). Je to len lenivostou? Inak syn prospieva, t.c. vazi 8 kg, je len dojceny, obzera sa zvedavo okolo seba...
    Za odpoved velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na brucho sa ešte pretáčať nemusí, hračky už zvyknú v tomto veku chytať. Je potrebné ho ďalej rehabilitovať a sledovať v neurologickej ambulancii. neviem ako sa upravili a v akom sú stave kardiologické nálezy. Stav kardiovaskulárneho systému a motorický vývoj spolu súvisí do tej miery, že podľa výkonu srdiečka je možná aj záťaž cvičením, a ďalší vývoj motoriky. Predpokladám, že je vľade pravidlene sledovaný a vám neostáva, len sa držať odporúčaní lekárov, ktoré dieťatko poznajú a sledujú.

  • tortocollis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 2-mes. syna a zistili mu torticollis,- postavenie hlavky s uklonom doprava, jemne vytocena brada dolava, pri norm. pohyblivosti, palp. norm.Mame cvicit reflexne podla Vojtu, zda sa mi to prehnane. To naozaj, neexistuje ina metoda, ale stale len Vojtovka? Vsade citam, ze je to pre deti s DMO, tak preco ju niektori lekari davaju na vsetko? Dakujem, Renata.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som neurológ ani rehabilitačný lekár, ale Vojtova metóda pomohla mnohým deťom, ktoé by inak ani nechodili viesť normálny život, takže až tak by som ju nezaznávala. Okrem toho, záleží aj natom, čo je príčinou torticollis u vášho dieťaťa a či tento nález nie je sspojený aj iným neurologickým nálezom. Výber použitej metódy sa riadi celkovým stavom. Ak máte pochybnosti, skúste si níjsť iné rehabilitačné alebo neurologické pracovisku ku konzultácii.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: