Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hnačka a krv v stolici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem Vám pekný deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Dva týždne po porode sa mi zapálil prsník - dostala som antibiotiká roxithromicin a týždeň nato začala moja dcérka kakať na zeleno s prímesou jasnočervených krvavých vlásočníc. V troch týždňoch ju hospitalizovali v nemocnici, pred každým kojením pila 30ml mrkvy, dostala pár dávok hylaku, robili výter rekta, nosa,hrdla, brali vzorku stolice, moču a krvi, ale vobec nič nezistili. Po 10 dňoch nebola stolica už zelená, tak nás prepustili. Dcérke som po rade našej lekárky dávala 1 mesiac kvapky bio gaya. Pred dvomi týždňami sme boli aj na gastroenterologickom vyšetrení, no ešte stále nemáme všetky výsledky, len v stolici boli e-colli. Dcéru stále iba kojím (teraz má 14 týždňov), stolicu má žltú, veľmi riedku a stále sa jej občas v stolici vyskytujú vlásočnice krvi (1-2 x do týždňa). Pri kakaní sa nijako zvlášť netrápi (pri hnačkách plakávala). Može podľa Vás ísť o nejaké ochorenie, alebo je možné, že krv zo stolice časom vymizne?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré kojené deti mávajú v stolici krv ako reakciu na mlieko v strave matky. V tejto chvíli by som vám poradila vyradiť z vašej stravy všetko mlieko, mliečne výrobky a dokonca aj jedlá / napríklad aj koláče, keksíky a pod./, ktoré obsahujú mlieko. Jedná sa pravdepodobne o prenesenú alergiu na kravské mlieko. Toto vynechanie mlieka má často veľmi dobrý efekt. Inak sa držte rád ošetrujúceho lekára a gastroenterológa.

Podobné otázky

  • Hnacka a krv v stolici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dcera ma 17 mesiacov, je stale aj kojena. Dva dni mala teploty (nad 39), na treti den sa uz teplota neobjavila a pocas teplot nemala ziadne dalsie priznaky choroby ako sopel alebo kasel ci ine. Na treti den som vsak zbadala, ze ju boli brusko, krcila si nozicky a "rozbehli" sa jej hnacky. Nasadila som jej dietu, takze cez den to bolo viac menej v poriadku, ale v noci ked som kojila castejsie, tak som videla, ze ma v brusku krce a kakala aj 5x za noc. Doktorke sme zatial odniesli iba moc, kvoli tym teplotam a ten bol negativny . Dnes som objavila v stolici okrem hlienov aj krvave hlieny, doktorka mi povedala, ze to ma pravdepodobne z tych hnaciek a dalej sa tym nezaoberala a povedala, ze ked uz nemame teplotu a stav sa zlepsuje, tak ze to nebude riesit. Ja som vsak neni velmi spokojna s takouto odpovedou a preto by som sa Vas chcela opytat, ze ci je to naozaj v poriadku, alebo si mam vyziadat nejake dalsie vysetrenie.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne sa jednalo o infekčnú hnačku, možno spôsobenú baktériou, možno vírusom. ochornie odzneje samo pri dodržiavaní diéty a režimu. Okrem výteru z konečníka by som nevidela zatiaľ nutnosť vyšetrovania iných lab. veličín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: