Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zápal obličiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, máme chlapčeka 5 mesačného a prekonal zápal obličiek v 4 mesiaci, liečil sa 6 týždňov antibiotikami, po dobraní liečby a následným vysadením antibiotík sme šli po 4 dňoch na kontrolu moču a v moči mu zistili zase zápal a nejaké baktérie a opäť mu nasadili antibiotický sirup, odvtedy už vyše týždňa chodíme s močom a raz nič v moči nemá a na druhý deň má zase baktérie, nevedia nám poriadne povedať čo to vlastne má alebo z čoho ale tento raz to zápal obličiek nie je. Chcela by som len poprosiť o nejaký kontakt na nejakého odborníka na detskú nefrologiu, ktorý by nám možno vedel poradiť, pretože viac hláv viac vie. Nám sa zdá že malému nič nie je pretože pekne papká, spinká a nemá žiadne teploty a ani nikdy nemal a nemá ani žiadne problémy. Takže ak by ste mali nejaké skúsenosti s týmto ochorením alebo poznali nejakého odborníka tak by sme boli veľmi radi. ďakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zápal obličiek je v detskom veku veľmi závažné ochorenie. U chlapčeka treba vždy už po prvej atake pátrať, či nieje zároveň prítomná aj anomália, tedy vývojová chyba vylučovacieho systému.
    Zápal obličiek má svoje príznaky a v tomto veku vyžaduje určite liečbu počas hospitalizácie.
    Zápal obličiek je sprevádzaný teplotou, horúčkou, vysokými zápalovými parametrami a nálezom baktérií v moči a leukocytov v moči.
    Celkový stav a nálezy je treba zhodnotiť a uzavrieť, či sa jedná alebo nejedná o zápal obličiek. Predpokladám, že takto postupovali aj lekári, starajúci sa o vaše dieťa.
    V každej nemocnici, teda predpokladám, že v každom okresnom meste je detský nefrológ, ktorý by mal takéto dieťatko, po prekonaní zápalu obličiek v takomto útlom veku sledovať. Neviem, kde žijete, takže vám konkrétneho odborníka neviem odporučiť, ale určite v kaťdom okresnom meste detský nefrológ je.

Podobné otázky

  • imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka,
    chcela by som Vas poprosit o radu: mam dve deti vo veku 6 r. a 11 mesiacov, mladsi syn sa narodil v 37.tt, od zaciatku je sledovany na hematologii, kardiologii, neurologii a od 2,5 mes. / vtedy prekonal zapal obliciek/ aj na nefrologii - momentalne je bez akejkolvek liecby, berieme len Cebion multi 4 kv. denne, kojeny bol do 6. mes. Nas problem spociva v tom, ze je velmi casto chory - kazde 4-6 tyzdnov, ATB bral uz 6 krat. V lekarni mi odporucili podavat Imunoglukan, ten je ale az od 3. r. V strave ma zastupene maso, zeleninu, ovocie, pri ATB bral vzdy aj probiotika, vonku chodime na 3-4 hod. denne, doma nikto nefajci. Co by ste mi odporucili - dat ten Imunoglukan alebo nieco ine?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Od veku jedného roka, čo je u vás o chvíľu je podobný preparát volá sa betaglukán, podávala by som ten.

  • zápal obličiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,moj 2 ročný syn prekonal zápal obličiek ,ešte užíva Zinnat jeden krát denne tri mesiace.Chcela by som sa spýtať,ako predchádzať tomuto ochoreniu.Od plienok sa odúčame.Može sa v lete kúpat v bazéne?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, že dobrá hygiena, časté prebaľovanie a postupné odúčanie od plienok / nie násilné/ je vhodné a znižuje možnosť ochorenia. Tá ale daná aj prípadnou anomáliou vylučovacieho systému, po ktorej sa pri každej takejto infekcii u chlapčeka pátra. Budete iste sledovaní v príslušnej nefrologickej ambulancii a tam sa môžete aj opýtať na prípadné nejasnosti okolo prevencie opakovania ochorenia.
    Kúpanie v bazéne, jazere, ale ani dlhé kúpanie doma vo vani nie je vhodné, ani ak je to váš súkromný bazén. Malé deti neustriehnete, aby necikali vo vode a po skončení cikania dochádza k spôtnému nasatiu tekutiny do terminálnej časti dolných močových ciest, čo môže byť príčinou vzostupnej infekcie močových ciest. Kúpanie v mori je dovolené.

  • Problemy nasich chlapcekov...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Mam 19 mesacneho syna a este sa mu neda stiahnut cela predkozka. Vzhladom na to ze, v dvoch mesiacoch mal zapal obliciek (odvtedy ma vsetky testy v poriadku) doktorka nas uz poslala k urologovi. Ten mu to nasilu stiahol do polovice a o dva tyzdne mame prist znova a dokonci to uplne. Teraz to ma cele cervene a dokonca tam ma aj biely hnis. Kazdy vecer ho kupeme v kamilkach, potom mu na to davam mast Opthalmo-Septonex. Je to bezne, alebo mam ist radsej s nim na kontrolu k detskej doktorke, prip. aku mast by ste nam este poradili? U urologa sme boli v stredu (9.4.), no nezda sa mi, ze by to mal lepsie. Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už ste to iste vyriešili, je to veľmi nepríjemné ošetrenie pre chlapčeka. Ja by som dala kúpele aj v repíku a lokálne aj ophtalmoFramykoin. Iste by ste boli bývali urobili dobre, keby ste navštívili vášho lekára.V týchto situáciách platí, že určite treba navštíviť lekára vtedy, keď sa predkožka nedá po pretiahnutí znovu vrátiť späť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: