Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nosné mandle

    , Autor: radenka

    Dobrý deň, minulý týždeň som písala otázku, žiaľ nedostala som odpoveď...
    Takže ešte raz :o)
    Mám synčeka - 3 roky, práve nastúpil do škôlky, do troch rokov bol doma, narodil sa zdravý a nemá žiadne zdravotné problémy. Od narodenia spapal iba 3x antibiotiká, dokonca od svojich 2 rokov po dovŕšenie 3 roku sme neboli ani raz u lekárky...No ale k problému, od nástupu do škôlky je malý druhý krát chorý (nastúpil vo februári), soplíkoval bez teplôt, detská lekárka nám dala lieky na odhlienenie+kvapky do nosa (sekrét z nošteka bol hustý, ale číry) z hlienikov začal aj vlhko pokašliavať. Po dvoch týždňoch- keď to neustúpilo, sme boli odporučení k krčnej lekárke, tá mu vyšetrila krv - všetko v norme, ale predpíslala antibiotiká, kvôli tomu, že to dlho trvá..cca po 5 týždňoch sa z toho dostal. Nastúpil do škôlky a opäť soplíkuje (bez teplôt a obdobný sekrét) - pritom aj p.učiteľka mi hovorila, že má v triede kopec nachladených detičiek-je zrejmé, že to nachytal tam. Pani doktorka nás odporučila na výber nosných mandlí...mne sa to nezdá, nie je často chorý, nemá zväčšené nosné mandle, nechrápe, nie je unavený, vie sa vysiakať...nemyslím si, že je to plná indikácia pre takýto zásas ak mu to nerobí problémy. Veď napr. celý rok bol zdravý, teraz si zvyká na kolektív a samozrejme, že chytá aj baciliky...No ja neviem, ale nesúhlasím s jej odporúčaním...Ďakujem za Váš názor

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na jednej strane si myslím, že jeho opakované ochorenia súvisia s nástupom do kolektivu, často to vidíme.
    V tomto veku a pri opakovaných ochoreniach dochádza k zväčšeniu nosnej mandle. Zásadné stanovisko dá špecialista detský otorhonolaryngológ, ktorý po vyšetrení zdravého dieťaťa / teda bez práve prebiehajúceho infektu/ určí, či je nosná mandľa zväčšená alebo nie.
    Všetky otázky zodpovedávam chronologicky ako prišli v časovom slede. Mešká s odpoveďami, lebo som nenastúpila načas na nový systém, Robím, čo môžem, aby som to dobehla. Idú voľné dni, dúfam, že to dobehnem.

Podobné otázky

  • Lymfatické uzliny

    , Autor: Veronika 12

    Dobrý večer ,chcela by som sa poradiť ohľadne lymfatickych uzlín.3,5rocny syncek ma od septembra na hlave 2uzliny,boli sme na RTG ,usg a neurologická nám povedala diagnózu lymfadenopatia.Povedala k tomu toľko že môže ísť o Infekciu alebo zápal v tele .13.oktobra mu robila pediatrická krvné vyšetrenia lebo mu vyberali 15.10nosne mandle ,vtedy mu vyšli výsledky na lymfocyty zvysene .ale leukocity a aj ostatné mal dobre.chodime rok na imunoalergologiu,má slabú imunitu aj alergie .uzliny ho nebolia ,ani sa nesťažuje že by ho niečo bolelo.papa normálne ,zvykneu tiecť krv z nosa ale st mame problémy už rok,stane sa to tak raz za dva mesiace .pani doktorka chc.sa opytat môže ísť aj o leukémiu alebo to bude naozaj len infekcia v tele .pôjdeme na krv ale naša pediatrická má dovolenku ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredopokladá leukémiu, to by už krvné testy, ktoré sa mu robili odhalili. Kvôli krvácaniu z nošteka treba znova navštíviť ORL lekára. Krvné testy treba spraviť ale ak má pani doktorka dlhšiu dovolenku, iste to vie spraviť aj zastupujúci lekár ak by to bolo súrne.
    Zväčšené lymfatické uzlinky u detí bývajú ako reakcia na opakované stretnutie s infekciou ale neznamená to ani oslabenie imunity ani žiadne závažné ochorenie.

  • Výber nosných mandlí po chorobe

    , Autor: tulipan

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás poprosiť o Váš názor. 5ročnej dcére boli indikované ešte v lete zväčšené nosné mandle. Teraz sme sa odhodlali jej ich dať vybrať. Avšak bola prednedávnom chorá a brala antibiotika (klacid, pamycon). Po akej dobe od ukončenia užívania antb. môže podstúpiť výber nosných mandlí v celkovej anestéze? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tri týždne po ukončení liečby antibiotikami. samozrejm sa spraví predoperačné vyšetrenie a lekár rozhodne, či je v danej chvíli možné operovať vcelkovej anestéze.

  • Pouzivanie vytazku z grapefruitovych jadierok

    , Autor: gabel

    Dobry den pani doktorka, pred par dnami som Vam pisala ohladom stafylokoka, ktoreho ma dcera v nose. Nosne mandle ma cca 1 rok vyoperovane endoskopicky. Kedze nic nezberalo, berie antibiotika. Chcela som sa ale spytat, pocula som, ze vytazok z grapefruitovych jadier je velmi prospesny na imunitu. Kupila som pripravok Citrovital, ale pisu, ze nie je vhodny pre deti. Rada by som sa spytala, ci existuju nejake podobne pripravky, ktore su vhodne pre deti a preco by deti takto prirodny produkt nemohli uzivat? Sklada sa len z rastlinneho glycerinu, vody a extraktu z grepovych jadierok. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie grepové jadierka majú určité vlastnosti a pravdepdobne na deťoch neboli robené klinické skúšania, tak sa im nemôžu podávať alebo dokonca bolo zistené, že ich účinky sú pre deti škodlivé. Je to pravdepodobná príčina s týmto produktom nepracujem.
    Ja si otázku presne nepamätám, ale ak dieťa nemá ťažkosti, nemá príznaky bakteriálneho ochorenia nemá žiadne chornické ochorenie, nie je dôvod liečiť nález stafylokoka v krku alebo nose antibiotikami. Po dobratí antibiotík tam o niekoľko dní pravdepdobne znova bude.

  • Problem so soplikmi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som Vas poziadat o radu ohladom mojej polrocnej dcerky. Mame uz vyse mesiaca problem s nostekom. Mala sopliky, ktore sme odsavali a brali sme Pamycon a Sinupret. Preslo to, ale potom stale chrcala a o mesiac bola opat cela zahlienena. Teraz je uz z toho vonku, ale stale chrci, resp. mi to pripada ako chrapanie, ma obcas aj zapchaty nostek a dycha ustami. Chrci hlavne pocas papania ( je plne kojena, resp. zaciname s prikrmami), ale niekedy aj bezne. Pride mi to tak, ako keby jej nieco v nosteku bublalo, ale sopliky uz nema. Obcas si aj trie oci a nostek, ako by ju svrbeli. Na ORL mala vysledky vyteru negativne, z alerga ma vysledky take, ze ma o nieco vyssie protialergicke latky.
    Kedze su nasi lekari nedosledni a len si ju pohadzuju, ale vobec jej nepomahaju, prosim Vas o nazor. Ci to mozu byt nosne mandle, alebo sa jej len vyvijaju prepazky v nosteku, alebo nieco ine?
    Dakujem Vam vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko reaguje na počasie, hmlu, zmeny počasia ale aj choroboplodné zárodky v okolí, či nepriaznivé vplyvy prostredia / prach/ tým, že sa zvyšuje tvorba hlienu. Občas si potom hlien aj okašle, hromadí sa v dýchacích cestách a treba ho odsať, je to v tomto čas bežné, nie je to závažné ochorenie a len výnimočne v tomto veku alergia či prejav poruchy imunitného systému. Keď už soplíky netečá v suchom vzduchu, ktorý máme v domácnostiach hlien v nošteku vyschne a pri prúdení vzduchu dýchacím cestami sa pohybuje, akoby vlaje a tento pohyv väzkého hlineu vyludzuje zvuk, ktorý sa v úzkych dýchycích cestál šíri tak, že sa zosiluje. Počujeme ho teda niekedy ako hrozivé chrčanie ale nie je to ohrozenie dýchanie ani ochorenie, ale fyzikálny jav. je potrebné len zvlhčiť prostredie v okolí dieťatka, zvlhčiť aj noštek sterimarom baby alebo libenarom a hlavne v žiadnom prípadev okolí dieťatka nefajčiť. Nie sú potrebné žiadne vyšetrenia ani lieky.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktora, chcela by som sa spýtať, môjmu synovi /3roky/ idú vybrať o týždeň nosné mandle. Už mal jeden termín, ale začal kašlať tak sa operácia odložila. Už mal absolvované aj predoperačné vyšetrenia. Pri nich sa zistila zlá zrážanlivosť krvi. Mám obavu z tej operácie , keďže ho budú operovať pod celkovou narkózou. Je tam nejaké riziko keď má tú zlú zrážanlivosť? Je to nebezpečné? Viackrát mu už brali krv a nikdy sa toto nezistilo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa môjho názoru je potrebné vyšetrenie na zrážanlivosť krvi zopakovať, či to nebol náhodne zlý nález. O tom, či sa za daných okolností dá operovať, rozhodne detský lekár a anesteziolog.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: