Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Mliečne výrobky pre deti.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 14-mesačnú dcéru, ktorú stále dojčím. Do pol roka bola čisto dojčená a postupne som jej začala dávať ovocné,zeleninové a zeleninovo-masové príkrmy. Skúšala som jej dávať aj rôzne instantné kaše od firmy Nestlé, ale vôbec jej nechutili a ak aj jednu lyžičku zjedla mala červenú pusinku. Ak som jej pusu umyla vodou o niekoľko minút jej začervenanie zmizlo. Potom som skúšala aj iných výrobcov, ale dopadlo to tak isto. Tak som instantné kaše vynechala a varila som jej kaše z môjho mlieka (ryžovú s banánom, zemiakovú..). Po dovŕšení jedného roku som jej skúsila dať biele jogurty, ale vôbec jej nechutili a znovu sa vyskytol ten istý problém. Aj keď trošku zjedla nepreháňalo ju, ani nemala redšiu stolicu ani ju nebolelo bruško mala len červenú pusinku. Teraz jej skúšam večer do kaša pridávať, alebo na obed do polievky po troche plnotučné mlieko. Pusinku má chvíľku červenú, ale znovu jej to po umytí zmizne. Kašu spapá aj polievku nepreháňa ju ani nebolí bruško.
    Chcela som sa spýtať, či sa jedná o nejaký typ alergie na mliečnu laktózu? Alebo, či má jednoducho len takú citlivú kožu na tváričke? Je zdravá do teraz mala 1x virózu.
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To nie je alergia na mliečnu laktózu, to je alergia na mliečnu bielkovinu. Vôbec by som jej mlieko zatiaľ nedávala, ani do jedla. Dá sa dobre a zdravo variť aj bez mlieka, treba len zabezpečiť dostatok zdroja vápnika a bielkovín, ktorým sú mäso a strukoviny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: