Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Dakujem za vašu odpoveď. Mala by som dalšiu otázku. Dcérka má 3 a pol mesiaca. Narodila sa 50cm a 3500g. 2. apríla sme ju merali naposledy a mala 6 kg. lekárka nám povedala že to je málo. umelé mliečko ale nechce papať tak jej dávame výživu a k tomu ju dojčím. a ešte by som sa chcela spýtať či je možné, že jej v tomto veku začínajú rásť zúbky,, vidno jej totiž dve malé biele bodky na ďasnách.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zúbky ešte nemusia ísť, tie biele bodky nič neznamenajú.
    Vaše dieťa má primeranú hmotnosť, ak je pokojné, vidíte, že rastie / podľa šatočiek/, kojte ďalej, umelé mlieko nepotrebuje. Neviem čomu hovoríte výživa, ale asi je to ovocie. Prestaňte to dávať!!!! Do ukončeného piateho mesiaca nič nepotrebuje!!!!!Neviem, kto vám to poradil. Sledujte, či je po nakojení pokojné, či má dosť mokrých plienok a ak je všetko v poriadku, pokojne kojte ďalej a nič nepridávajte.

Podobné otázky

  • Odmietanie jedla u dvoj rocnej

    , Autor: Anjeliq

    Dobry den prosim Vas mala je stale kojena nechce mi jest ziadnu stravu len take ze piskoty chrumky....skusala som ju dva krat odstavit pomaly ale to bol sami plac a hnev a ja som mala s toho zapaly prsnika.Mne sa uz tak nerobieva mlieko casto byvame aj chori s devat rocnym synom.mala 9,5kg teraz vazi 8,5kg skusali sme spolu jest nefunguje stale sa len hra s jedlom alebo odsunie misku prec.Ked ju ideme krmit bud sa odtahuje alebo zacne plakat.brala uz aj zelezo lebo bola chudokrvna bojim sa ze to bude zas.Doktorka povedala ze musi pestru stravu a nie co ona chce lenze to nejde neviem ako to vyriesit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prestaňte kojiť aj za cenu toho, že to asi obidve opalčete!Dieťa v tomto veku nemôže byť na mliečnej stave, veď preto aj bola chudokrvná. Kojenie pre Ňu zo zdravotného hladiska nemá už žiadne význam.
    Ostatne od piateho mesiaca mala začať papať bez mliečnu stravu. Piškoty a už vôbec nie chrumky by nemala ani vidieť, nie to jesť.
    Ráno jogurt alebo mlieko, umelé, formulu do troch rokov, chlebík, dopodludnia ovocie, na obed jedlo, ktoré je navarené, mäso cca 250 gramov týždenne. Ovocie, zeleninu, zemiaky, obilninu. odpoludnia po spánku mlieko alebo jogurt, večer mliečnu kašu alebo iné jedlo vhodné pre jej vek a pred spaním môžemlieko, ak ho nepila odpoludnia.

  • Kŕče v brušku

    , Autor: Monika Bajúsová

    Dobrý deň. V stredu nám pani doktorka predpísala HA mlieko nutrilon. Ja som alergik preto také mliečko. Od piatku malej dávam probiotika infants dophilus plus. Včera večer začala mať kŕče a noc bola strašná. Ešte aj kojím ale nič také som nejedla co by to mohlo vyvolať. Len nemám toľko mliečka tak musím dokrmovat. Mala ma 3 mesiace. Neviem ci skúsiť vysadiť probiotika alebo zmeniť mliečko. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa nekojí dostatočne, tak zväčša sa potom mlieka netvorí toľko, koľko dieťa potrebuje a musíte dokrmovať. AK začnete dokrmovať veľmi skoro, tak sa mlieka ani dostatočne tvoriť nezačne a zase to skončí na dokrmovaní a čoskoro celé kojenie tiež skončí.......
    detičky mávajú bolesti bruška, zvýšenú plynatosť a zväčša to s krmením ani nesúvisí, takže ani s mleikom HA nutrilon ani s vašou stravou / pokiaľ ste nezjedli viac strukovín alebo viazaničku redkvičky/. V každom prípade by sa dieťatku uľavilo, ak by ste mu podali ESPUMISAN 10 KVAPIEK AJ VIACKRáT DENNE

  • Prebudenie sa v noci

    , Autor: Jana_Oravkinová_0212063316

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať aký môže byť dôvod k nočnému prebudeniu sa dcérky (5mesiacov). Je plne dojčená aj počas noci, no niekedy sa prebudí (zväčša okolo 2/3-tej ráno) a ležíme na posteli aj hodinu - akoby nevedela zaspať, občas kope nohami, akoby jej bolo teplo, no nie je to ani tým, ani hladom... Nie je to často, ale už sa to stalo viac krát za tento mesiac. Môže ísť o zuby? Alebo napadá vám ešte niečo? Ďakujem za odpoveď. J

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to režim dieťatka, v tomto veku ešte zväčša prespia každé druhé medzikojenie, a keď nespia sú hore. Tak občas tento režim dodržiava aj v noci. Nie je potrebné nič robiť, ale ani sa s ňou v noci nehrať, postupne si zvykne na dlhší nočný spánok, aj keď nočné budenie je do roka časté.

  • Je to problémový spánok?

    , Autor: Viki89

    Dobrý deň pani doktorka,

    obraciam sa na Vás, lebo si s manželom pomaly nevieme dať rady a informácie z rôznych zdrojov sa rôznia, sú až protichodné.

    Máme synčeka, ktorý na konci marca dovŕši 6 mesiacov. Od cca 2 týždňov "bojujeme" so spánkom.

    Prvé 2 mesiace sme ho museli nosiť na rukách doslova celé hodiny, kým zaspal. V 3.mesiaci sa to postupne zlepšovalo, dokonca sme si všimli, že ho naše nosenie skôr vyrušuje a metódou pokus-omyl sme prišli na to, že rýchlejšie zaspí sám v postieľke s cumlíkom. Zaviedla som ako spánkový rituál čítanie rozprávky, veľmi sa mu to páčilo. Približne v tom období sa mu zmenil denný spánok na niekoľko kratších úsekov po +-40 minút.
    Naproti denným spánkom v noci spal veľmi pekne, budil sa len 2-3x na kojenie, potom hneď zaspal.

    Na začiatku 5.mesiaca sa však zo dňa na deň jeho spánok prudko zhoršil. Akonáhle pochopí, že sa chystáme dať ho spať, začne kričať a plakať (už pri prezliekaní do pyžama a potom po dočítaní rozprávky - počas nej sa ale usmieva). Keď sme ho nechali v postieľke, nie a nie sa utíšiť, až sme nakoniec opäť skončili pri tom, že ho uspávame na rukách.
    Zhoršil sa mu aj nočný spánok, budí sa aj 5-6x za noc a nie vždy nakojenie pomôže. Niekedy je hore aj hodinu a viac - niektoré noci sa len "hrá", inokedy plače a tiež ho musíme brať na ruky. Keďže je to veľmi fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce, opäť som ho nasťahovala k nám do postele (spal s nami do 3.mesiaca, potom už bol vo vlastnej postieľke).

    Chcem sa preto opýtať, či je to normálne a ide len o nejaké vývinové obdobie a samo sa to upraví? Niekde sa uvádza, že každé dieťa sa naučí zaspávať. Alebo je to spánková regresia a je potrebné urobiť nejaké kroky k tomu, aby sa to zlepšilo? Čo by ste v takom prípade radili? Ako som spomínala, rôzne zdroje sa v tomto veľmi líšia a už naozaj nevieme, čo ďalej. Priznám sa, že v posledných dňoch už ani nečítame rozprávky, neviem, či vôbec má zmysel udržiavať tento spánkový rituál, keď ho nakoniec aj tak vyberiem z postieľky a uspím v náručí.

    Obávam sa tiež, či takéto krátke spánky nemôžu mať negatívny vplyv na jeho vývin. Je to možné? Niktoré dni totiž vyzerá, že je permanentne unavený, ale ani vtedy nespí lepšie.

    Vopred Vám ďakujem za radu.
    VA

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rozprávky a rituál ukladanie by som ponechala, ideálne krátka a veršovaná, kde je prúd reči plynulý a až spevavý.
    Takáto "porucha" spánku prichádza zväčša okolo siedmeho mesiaca, kedy je dieťa vo vývinovej fáze prvej deprivačnej úzkosti, stále sa uisťuje, že najbližšia osoba / zväčša matka/ je nablízku. Môže teda aj táto zmena spánku s tým súvisieť, len prišla trocha skôr.
    Žiaden zaručený recept ako to vyriešiť neviem. Dieťatko uložte s uvedeným rituálom a môžete chvíľu aj počkať, či predsa len nezaspí, aj keď po krátkom plači. Samozrejme, treba k nemu vždy prísť a istiť ho o svojej blízkosti a láske. Ak sa nepodarí, aby sa po pár minútach upokojil a zaspal, musíte naozaj nájsť spôsob, ako ho uspať, teda aj na rukách. Isté je, že toto ťažké obdobie je prechodné a jedného dňa sa zase všetci vyspíte.

  • Maximalne nekludny spanok 8mes.chlapceka

    , Autor:

    Dobry vecer p.doktorka.Uz 3-krat som hladala u Vas kvazi pomoc ci aspon vysvetlenie,aby som pochopila,co sa asi deje s nasim synom,obraciam sa na Vas aj tentokrat...maly ma 8 mesiacov aj par dni.Ako bábo spaval uzasne,uz od cca 4 mesiacov sa prestal budit na jedenie v noci(sme na UM,mmntalne uz aj na prikrmoch).Dokazal potiahnut aj 12 hod.vkuse,az sme sa cudovali.Od cca pol roka zacal spavat horsie,aj Vy,aj nasa pediatricka sa vyjadrila,ze trpi nocnymi desmi,nakolko zacal hocikedy silno plakat,no popritom oci zatvorene,ked som sa prihovorila,ci pohladila,niekedy som ho aj na ruky musela zobrat,ukludnil sa a spinkal dalej.Potom som sa dopatrala k metode,ako pomoct od nocnych desov pravidelnym budenim,aspon po dobu tyzdna,cca 75 min.od zaspatia,a ono to naozaj fungovalo.Medzitym vyliezli prve spodne zuby,mysleli sme, ze tie hystericke place su za nami.No maly sa potom sam posadil,chvilu na to zacal 4nozkovat,a uz aj chvilu na to sa zacal stavat na nohy.Noci zas zacali byt nepokojne,stale sa budil,mrncal,cca kazdu hodku a pol.Aj homeopat bol u nas,skusili sme Chamomilu,no nezabralo.Mame vonku uz aj dalsie dva,horne,zubky a ja zatial nevidim,ze by isli dalsie.Cez den je velmi aktivny,stale v pohybe,no rad si aj pospi,cca 2 hodky doobeda(to je na nom vidiet,ze je po neprespatej noci unaveny)a potom kolo hodky poobede.Kupeme pravidelne,v cca rovnaku hodinu kazdy vecer,pri piti mlieka sa uspi a uplne zaspi uz v postielke sam.No zas nam asi po 3 hodkach zacne silno plakat,ked ho aj utisim,polozim,zas zacina,zmoli sa po tvari,vyhadzuje si z ust cumlik,ktory ma inak rad,a uz sa zacina "nocna sichta".Posledne noci konci pri mne,v posteli,no tak ako v postielke,aj tam sa stale mrvi,hadze hore dolu,niekedy zaspi,no niekedy sa proste posadi a zacne plakat.Neviem,ako mu uz ulahodit.Posledne 2 noci som mu uz nad ranom dala aj mlieko,potom pospal v klude este asi 2 az 3 hodiny.Je to bezne?Su to zuby,ci hlad,ci strach,ci moze mat nejaku poruchu spanku?Nasa Dr.len tvrdi,ze to prejde samo.Asi ma pravdu.Neda sa mu naozaj nijako pomoct?Aj levandulovy masazny olej skusam,pocula som aj o medovkovom cajiku...Dakujem Vam vopred za odpoved.Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to taký typ dieťatka. Možno je v noci hladný, respektíve nad ránom, skúste mu podať mlieko.
    Existuje taký sirup JUNIOR relax, je to výťažok byliniek na upokojenie, mohli by ste ho skúsiť.
    Niekedy pomôže aj to, keď dieťa spí s matkou, ale to musí byť vaše rozhodnutie, či túto tzv. vzťahovú výchovu budete praktizovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: